Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

La intersectia strazii Icoanei cu Leonida si strada Domnita Ruxandra veti gasi restaurantul Zexe, singura zahana din Bucuresti.

Imaginati-va o casa veche, dichisita, in care, in clipa in care pasiti inauntru, veti avea sentimentul ca intrati cu un picior in trecut, intr-un salon victorian, foarte elegant, unde voi sunteti personajul principal.

Zexe sta in locului fostului restaurant Garibaldi, unde patronul italian adusese tot felul de lucruri scumpe - de la vitraliile Versace la draperii aduse pe vapor de prin saloanele fine ale Parisului.

Lucrurile s-au pastrat si in prezent, in zahanaua Zexe (care s-a mutat in zona Pietei Gemeni in 2008), si poate si datorita lor am avut sentimentul ca suntem intr-un film. Am cinat intr-un restaurant ce avea pe pereti un tapet, dupa cum spuneam, in stil victorian, cu mov si cu flori desenate pe el, dar si tablouri elegante, cu tot felul de peisaje pictate.

Mesele erau elegante, cu fata de masa alba si aveau pe ele o vaza cu flori. Chelenerii imbracati la patru ace completau acest tablou luxos si ne dadeau senzatia ca suntem intr-un restaurant de patru stele.

Din ce am citit, zahanaua, acum 100 de ani, era o carciuma de pe langa abatoare, unde gaseai anumite mancaruri specifice - oasele de maduva, pizdulicea de vacuta sau purcica, fuduliile erau delicatese ale boierilor gurmanzi.

"Carnea macra e pentru tarani, cea grasa e pentru boieri", asa se spunea pe timpuri.

Bine, aici e paradoxul, si anume ca nu ne imaginam ca o zahana arata asa fancy precum Zexe, insa, cel putin gasim aceeasi mancare ca atunci, adaptata la vremurile de acum.

Atmosfera si servirea

Desi restaurantul pare unul foarte select, atmosfera este una relaxata - am vazut oameni veseli, din toate categoriile de varsta, care se bucurau de mancare si ambianta. La un moment dat, pe scena a pasit o artista care a cantat romante, cum ar fi "Hai vino iar in gara noastra mica".

Nu stim de ce, dar ni s-a parut absolut normal sa avem parte de un asa fundal sonor...doar v-am spus ca ne-am simtit ca intr-un film.

Sursa foto

Chelnerii au fost prompti, zambitori si discreti. Ne-au oferit toate informatiile de care aveam nevoie, asa ca nu avem ce sa comentam la acest capitol. Trebuie sa mentionam aici si faptul ca mancarea (in functie de felul ales) este adusa in recipiente speciale, ce par din argint. Tacamurile si farfuriile sunt de asemenea foarte elegante.

Mancarea

Asa cum va povesteam, la Zexe veti gasi mancaruri de demult, considerate fineturi, care nu se mai gasesc in cartile de bucate actuale. Majoritatea bucatelor au specific macelaresc, dupa retete boieresti, de la inceputul secolului XX - ciorba de burta (16 lei), supa clara de coada de bou (22 lei), mizilicuri, jumari boieresti, melci a la Sadoveanu, varza tiganeasca, tocanita de vitel, mititei zexe sau specialitati de berbecut.

Restaurant Zexe Restaurant Zexe

Veti mai gasi si salata de Boeuf, zacusca de casa, racitura de curcan cu ou de prepelita, icre de stiuca sau fasole facaluit. Carnurile sunt la gramaj, iar suta de grame e in jur de 12-15 lei, iar restul preparatelor sunt intre 20 si 60 de lei. Va invitam sa consultati meniul exact si preturile aici.

Fresh-urile si limonada sunt 15 lei, sucurile 8, berea 8 lei (la 330 ml), iar carafa de vin 9 lei. O masa decenta in doi o sa va duca intre 100 si 150 lei, deci, avand in vedere preparatele alese, putem spune ca este chiar decent.

Ce ne-am comandat

Restaurant Zexe Restaurant Zexe

Noi ne-am comandat asa: Ciorba de ied (cu smantana si tarhon, dupa o reteta ardeleneasca uitata), 22 de lei, Creier de vitel in pesmet cu legume (100 de grame, 12 lei) si cartofi prajiti (in untura de rata, dupa reteta originala) 9 lei si Tuslama regala din muchie si mura (fiertura de-o noapte cu mujdei si iaurt, servita fierbinte, tuslamaua regala a fost la epoca mancare de baza in mai toate carciumile Bucurestene), 24 lei.

Restaurant Zexe Restaurant Zexe

Tot ce am comandat a fost delicios si ne-a incantat papilele gustative. In mod sigur vom mai reveni si pentru a incerca celelalte specialitati.

Desertul

Aici am lasat o rubrica speciala, pentru ca merita. In meniul din restaurant, nu sunt trecute dulciurile - iar asta pentru ca la final, daca doresti desert, chelnerii iti vor aduce o tava plina de prajituri sofisticate, pe care o sa ti le doresti pe toate.

Noi ne-am luat o singura prajitura - Prajitura Barbatului - cu un strop de coniac, care ni s-a topit in gura. Foarte, foarte buna. Pe care am dat 25 de lei.

Dupa ce am plecat de la restaurant, si am ajuns la un calculator, am aflat si de ce a fost atat de scump - prajiturile sunt facute de Ana Consulea, o tanara care a studiat in Franta intorcandu-se in Romania  cu diploma de "CAP de Patisserie", o titulatura ravnita de catre patiserii specialisti.

Restaurant Zexe Restaurant Zexe

Note

Pe spatele meniului din restaurant, veti gasi un articol de-ale lui Andrei Plesu despre Zexe - el spune, in cuvinte pretioase, cum Zexe este un restaurant de la care strainii vor pleca fascinati si vor ramane cu un gust exotic referitor la Romania, in contrast cu viata reala de aici.

Trebuie sa-i dam dreptate - orice strain ar trebui sa treaca pragul acestei zahanale contemporane si sa cunoasca din bucatele boieresti, in egala masura cu orice roman care vrea sa incerce aceste feluri de mancare. Si apropo de mancare, se va observa si cum dominatia turca ne-a influentat bucataria.

Concluzie

Va recomandam cu mare drag sa treceti pragul acestui restaurant. Va fi o experienta unica, veti manca bine si daca aveti starea potrivita, poate o sa va simtiti si voi ca intr-un film. Intr-un film bun.





9 comentarii vrei sa comentezi?

Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei
nicu
#1 -

Comentariu nou

WAW,CE PRETURI !!! DECI DACA STAU SI MA GANDESC LA PRETURILE METIONATE IN ACEST MATERIAL IN NICI UN CAZ RESTAURANTUL ACESTA NU E POTRIVIT PENTRU CINEVA CU BUGET MIC ( STUNDENTI, SOMERI, PENSIONARI..ETC ) CI MAI DEGRABA PARE EXCLUSIV PENTRU CEI CU BANI SERIOSI ( PARLAMENTARI, PRESEDINTI, REGI ,TEMPLIERI, OAMENI DE RANG INALT ..). NU VREAU SA FIU RAUTACIOS DAR DACA TOT E AICI RUBRICA DE PARERI SI COMENTARII MI-AM ZIS IN SINE SA SCRIU SI EU CEVA CA DOAR NU DAU FOC LA BUCURESTI CU O PARERE DE OM SIMPLU ( SPER ). VREAU SA SPUN SI SA CRED CA E ASA, INSUSI EMINESCU DACA AR FI TRECUT PE ACOLO CRED CA AR FI ARUNCAT DOAR O SIMPLA PRIVIRE IN MENIU IAR APOI AR FI PLECAT INSPRE VREO CARCIUMA MAI "DE POPOR" CU PRETURI MAI ACCESIBILE. CELOR CARE ATI FOST "IN RECUNOASTERE" VA DORESC SA VA FIE DE BINE SI SA-MI IERTATI PAREREA DACA PRIN CEEA CE AM SCRIS AICI V-AM DERANJAT LA STOMAC :)

Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei
vlad
#2 -

Comentariu nou

Preturi mari dar pe masura, felicitari pentru articol, chiar mi-ati starnit interesul.
La partea ca ar fi apreciat de turisti e cam problematica locatia, daca restaurantul era axat pe prezenta strainilor atunci ar fi trebuit sa fie in Centrul Vechi, cu o reclama buna pe tripadvisor cred ca va avea un succes rasunator.

Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei
Nevermind
#3 -

Preturi mari !

In general, citesc cu mare bucurie despre locuri nedescoperite inca, fiind destul de gurmand si apreciind in special bucataria romaneasca autentica.
Totusi, trebuie sa recunosc ca, desi m-a incantat inceputul, m-am oprit la preturi.O ciorba de burta la 16 Lei este mai scumpa decat orice alta ciorba de burta pe care o cunosc eu in Bucuresti.Nu spun ca la Carul cu Bere, la Nicoresti sau la Hanul Berarilor exista cele mai bune ciorbe insa cu siguranta sunt bune, sunt autentice si costa maxim 10-11 Lei.
De asemenea, mancarurile traditionale se regasesc pe mesele multor restaurante din Bucuresti, pe langa cele amintite anterior, la preturi de asemenea decente.
Cred ca exista notiuni diferite printre noi pentru cuvantul decenta.Raportat la ce venit mediu putem considera preturile de mai sus ca fiind decente?
Prajitura aceea foarte buna, la 25 lei, este cea din poza? Este normal ca o astfel de prajitura sa coste 25 Lei? Dar prajiturile de la Chocolat, Ana, sau orice alta cofetarie de fite, la max. 15-17 Lei, care de asemenea vizeaza o clientela destul de exclusivista (desi gasesti prajituri similare la 7-8 Lei la Agapitos, Zoomserie, etc), cum mai sunt?
Nu neg faptul ca nu conteaza ambianta, decorul, servirea si mai ales marketing-ul puternic ,,Ciorba de ied (cu smantana si tarhon, dupa o reteta ardeleneasca uitata'' insa trebuie sa revenim cu picioarele pe pamant si sa catalogam corect o astfel de locatie ca fiind scumpa, exclusivista.

Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei
Mirela
#4 -

Comentariu nou

"Salata boeuf" chiar asa se numeste, imi pare rau sa gasesc si aici barbarismul asta asa raspandit: "salata de boeuf".
Si care e argumentul pentru afirmatia ca "dominatia turca ne-a influentat bucataria"? Afirmatia e adevarata, dar din ce ati comandat voi nu reiese asa ceva.
In rest, articolul e interesant, iar locul e de retinut pentru o vizita. :)

Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei
Ana
#5 -

La Zexe

Cred că doar necunoscătorii în gastronomie pot compara ciorbele de la Zexe cu cele de la Carul cu Bere sau Hanul Berarilor. Care, nu spun nu, sunt bune, dar nu au nicio legătură cu cele de la Zexe.

La fel, mâncărurile gătite, specialitețurile românești, sunt în totalitate din altă ligă. Nu mai vorbim de decor sau deserturi.

Desigur, nu-i pentru toate buzunarele, dar, după ce mănânci în diverse locuri o cină cu 50 de lei de persoană și pleci sătul dar neimpresionat, parcă mai bine dai 70 de lei și pleci cu experiența celor mai bune mâncăruri. Nu poți face asta zilnic, ca să-ți satisfaci nevoia simplă de a umple stomacul, dar, trebuie să încerci măcar odată, ca să ai termenii corecți de comparație.

Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei
Caragiale
#6 -

Comentariu nou

"Zahana" se foloseste in popor, dar termenul corect cu adevarat este zaLhana (vine de la "selh hane")

Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei
ciocolatacufistic
#7 -

Un restaurant din Micul Paris

Zahanaua Zexe este un restaurant cu adevarat deosebit. Mancarea este delicioasa,deserturile exceptionale, iar vinurile savuroase(chiar si cele la carafa). Servirea, la randul ei, este impecabila iar decorul parca e rupt dintr-un fim din perioada de glorie a Bucurestiului; atunci cand era numit "Micul Paris". In cea ce privreste costurile, raportul calitate pret este cu siguranta unul convenabil. Toate punctele cheie sunt atinse: decor, servire, preparate,ambient (am putut conversa in voie fara a fi deranjati de vocile celor din jur, desi erau pline saloanele - si cel de fumatori si cel de nefumatori). Nu am fost foarte atenta la muzica de fundal (in cazul in care a existat) pentru ca eram prea concentrata pe cele mentinote mai sus. Voi reveni cu drag in acest loc.

P.S: Pentru cei care sunt in genral deranjati de fumul de tigara - salonul de nefumatori este total separat de cel de fumatori, acesta aflanduse la etaj - astfel am iesit din restaurant mirosind la fel de bine ca si atunci cand am intrat.

Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei
Radu
#8 -

Zexe

Foarte impresionat de local - decoratiuni si cladire. Camerele spatioasa, mesele mari - nu dadea nimeni peste coatele tale.

Desi am facut rezervare la nefumatori - dupa ce am plecat am vazut ca sala de nefumatori se afla in alta parte - din fericire nimeni nu a fumat aproape de mine (s-a simtit putin fumul, dar am presupus ca vine de la salonul de jos, unde am vazut ca se fumeaza).

Mancarea - net peste restaurantele de cartier. Totusi raportul pret-calitate cam neadecvat. A fost buna mancarea, dar nu de pretul platit.

Pentru 2 farfuri normale de felul 2 si 2 pahare de vin 150 de lei.

Servirea - desi putin grabita - foarte precisa, placut indrumatoare si mereu prezenta.

8 din 10, cu speranta ca la o urmatoare vizita, o sa am timp si de desert, care am auzit ca e foarte bun, insa nu am apucat sa il degust.

Zexe, singura zahana din Bucuresti - restaurantul unde mananci bunataturi cu dichis, din vremurile trecute ale Capitalei
Irina
#9 -

Foarte scump si nimic special

Azi am fost la Zexe impreuna cu prietenul meu, manati de buna reclama pe care am tot auzit-o la adresa localului. Cum ne era foame, am cerut la antreu o portie de pastrav afumat, una de icre, una de fasole batuta si inca una de chiftelute. Ca fel principal am cerut cate o portie de carnaciori (eu banalii cabanosi, prietenul meu carnaciori picanti), cu o garnitura de varza calita si una de piure de cartofi prajit. Plus o salata de muraturi asortate. De baut am cerut o carafa mica (250 ml) de vin alb, o sticla de apa plata (750 ml) si o cafea, iar la desert o prajitura cu trei mousse de ciocolata.
Am primit dupa cum urmeaza: o jumatate de pastrav (nici macar un peste intreg), gustos, intr-adevar, o farfurioara mica de fasole batuta, de asemenea buna, si inca o farfurioara de icre - astea nu m-au dat deloc pe spate, am mancat icre mult mai gustoase in alte locuri din Bucuresti. Chiftelele au lipsit de pe masa, dar si noi am uitat de ele si nu le-am mai cerut. Felul principal a fost mediocru, nu ma refer la carnaciori, am primit ceea ce ne-am asteptat sa primim, ci la varza calita, pe care n-am putut sa o mananc fiindca nu mi-a placut nici vizual si nici gustativ. Chelnerul uitase si de salata de muraturi. Desertul a fost bun, insa 25 de lei mi se pare foarte mult, chiar si pentru o prajitura invatata la scoli inalte.
Nota de plata: 216 lei. De data asta, chelnerul nu a uitat de chiftelute si a avut grija sa le bata in casa de marcat. Pentru ce am mancat (si ce nu am mancat deopotriva), pretul sare de categoria piperat si bate spre scandalos. O masa de pranz pentru doua persoane (cu preparate mult mai gustoase) la alte restaurante din aceeasi categorie din Bucuresti nu ne-a costat niciodata mai mult de 160 de lei. Am descris aici experienta noastra, poate i-am prins intr-o zi cand erau mai obositi sau fara chef, insa asta nu le scuza atacul la buzunarul nostru. Ca replica, nici noi nu le vom mai calca pragul.

d'ale zilei...

Credeti in Dumnezeu?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera