Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Update: Inchis

Stiut mai degraba sub numele de Restaurantul Secuiesc, Szekely Vendeglo se afla chiar in spatele Gradinii Icoanei, intr-un demisol cu arcade minutios decorat. Poate nu tocmai tematice sunt treptele de marmura pe care se coboara in local, in rest... aproape fara cusur, cu muzica traditionala, in surdina, vesela pictata si un meniu nerecomandat celor aflati in razboi cu caloriile.

La orele serii, cand in mod normal nimeni nu ar trebui sa manance atat bine si de satios... restaurantul este aproape plin, spre deosebire de ora pranzului cand e liniste si mancarea vine foarte repede.

szekely vendeglo

Szekely Vendeglo ar putea trece prin prisma separeurilor drept un loc potrivit pentru o cina in doi, dar asta doar daca sunteti amandoi niste gurmanzi... Atfel, bucataria secuiasca este menita sa-ti puna burta la cale pana la plesnit, intr-o maniera deloc romantica sau sofisticata.

Ce-i determina pe secui, si pe locuitorii meleagurilor transilvanene in general, sa gateasca atat de copios, e greu de explicat. De exemplu: ciorba de fasole in pita, un soi de mancare pe care nu am mai intalnit-o in alt loc (am fi chiar curiosi), cu afumatura, si consistenta cremoasa si pe deasupra servita intr-o paine.

Da, exact asa, paine. Se scobeste miezul unei paini rotunde pe vatra cu coaja tare, dupa ce inainte s-a taiat un "capac" - fix ca la dovlecii de halloween -  se toarna ciorba calda si se serveste aburind. Inchipuiti-va ca atunci cand mancati, miezul de paine de pe peretii ingeniosului castron se inmoaie si se amesteca cu ciorba. Delicios. Costa 7 RON si te satura pentru toata ziua. :)

Pentru cei care refuza sa isi supuna stomacul unei asemenea torturi, exista ceva mai "light" si la fel de bun: ciorba de varza cu afumatura. In ciuda ultimului ingredient, unul din dusmanii declarati ai sistemului nostru digestiv, mancarea nu e greoaie si costa tot 7 RON.

La un chef cu secuii veritabil nu faci rabat de la carne. Nici nu ai cum. Eventual te opresti la specialitatile de pui gen "Pui Zbarlit" la 16 RON, Pui Attyla - 19 RON sau snitel de pui, gratar de pui si pulpe de pui - in jur de 12, 14 RON. Daca te incumeti, te poti lua la tranta cu un ciolan afumat secuiesc - 3.5 RON/100g.

Secuii pare-se sunt fani muschi, de orice fel, dar cu precadere de vita: Muschi de vita Budapesta 35 RON, Muschi de vita Andras - 28 RON, la 300 de grame portia. La care puteti adauga: cartofi gratinati, fripti, piure, copti s.a.m.d. - 5-6 RON sau varza calita 4 RON si ciuperci la 6 RON. Daca tot sunteti la ei acasa, n-ar fi rau sa incercati gulasul traditional secuiesc, la 15 RON.

Poate va face cu ochiul "Gustarea celor sapte sefi" la 23 RON. In romaneste ii mai spunem "moartea ficatului" si contine: slanina - bineinteles... afumata, carnati, coaste de porc la gratar, sarmale... etc.

Noi am preferat un "fel doi" vegetarian desi tot extra-proteic si mustind de colesterol: ciuperci secuiesti - 9 RON portia de 6, 7 gogoloaie. :) Este vorba de ciuperci albe intregi, umplute cu branza de burduf, date prin ou si pesmet si prajite in ulei, peste care se rade cascaval...

ciuperci secuiesti

Trist a fost momentul in care a trebuit sa renuntam la gandul ca am mai putea incerca si desertul "Urechea Prietenului" - coltunasi cu gem - la 7 RON.

La asemenea mancaruri merge de minune un vin bun: lista porneste de la 25 RON in sus. Pentru o masa de pranz, insa, apa minerala la 3 RON e cea mai buna alegere.

Ne-am lamurit cat de inspirat este sa mergi la Szekely Vendeglo pentru o cina la lumina lumanarilor, in schimb ar fi o idee buna sa vii aici cu prietenii sau cunostintele din strainatate, dupa ce au cunoscut din plin bucataria traditionala romaneasca de la tine de acasa. :))

Restaurantul se afla pe strada Jean Louis Calderon, la numarul 76. Chiar in spatele Parcului Icoanei.
Rezervari puteti face la: 021 - 210 30 08
Program: 12.00 - 24.00




14 comentarii

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
drares
#1 -

Comentariu nou

Adaug multe laude pentru personal. O combinatie tare bine dozata de umor (pe care-l banuiesc atent adaptat la genul de client) si reverenta. Greu de inchipuit ca servirea nu-ti strica seara, ci te face sa regreti ca trebuie sa pleci. Nu inainte de a spune la revedere gazdelor.

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
Costin
#2 -

sa speram

Sa speram ca suporterii Stelei nu vor devasta acest restaurant dupa meciul cu Clujul, dupa considerentul ca "sunt unguri". Totodata, sa speram ca fanii Gigi Becali, in incercarea lor de a face "totul pentru tara", vor ramane la ceapa si slanina, iar cei cu foame de cultura se vor opri sa-i devoreze pe Eliade si Patapievici.

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
Cristi
#3 -

Info

Salut

Mancarurile de care zici nu sunt neaparat secuiesti ci mai curand specifice zonei Transilvaniei.
Ciorba in paine am mancat atat in Sibiu cat si in Cluj si probabil este si alte parti.

Oricum e super ca a aparut si in Bucuresti, auzisem ca mai e un loc dar nu stiu exact unde.

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
Flavia
#4 -

asa e

Corect, chiar am specificat asta:
"Ce-i determina pe secui, si pe locuitorii meleagurilor transilvanene in general, sa gateasca atat de copios..." (paragraf 4)

Daca aflam de al doilea loc magic din capitala ii venim "mintenas" de hac. :)

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
aleece
#5 -

Comentariu nou

Se confirma, am mancat de 2 ori acolo, si in ambele dati am fost foarte frumos serviti, iar mancarea este de-a dreptul delicioasa. marturisesc ca imi place sa merg acolo in serile reci, ptr ca pe timpul verii bucatele mi se par prea multe.

Si ii multumesc lui Dragos ptr. ca ne-a dus acolo!!! :)

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
dragos
#6 -

of
flaviutza, ai uitat de st. george :)
Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
Mazilique
#7 -

ciorba

"ciorba de fasole in pita, un soi de mancare pe care nu am mai intalnit-o in alt loc (am fi chiar curiosi)" - la casa cu Tei din Piata Rosetti

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
flavia
#8 -

:)

multumim:)

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
Petre Nicolae
#9 -

Nimic mai fals decat acest articol

Acesta este un restaurant pe care il recomand nostalgicilor. Daca vreti sa mai fiti tepuiti ca pe vremuri, asta e locul cel mai potrivit.
Localul este foarte mic si probabil ca mai mult de 2 aragazuri nu il deservesc. Cu alte cuvinte, dupa ce cele 10-12 mese se ocupa, nu va mai asteptati la banalele clatite ca desert. Nimeni nu are timp sa vi le mai prepare.
Dar sa incep cu inceputul:
Masa de 4 persoane. Comandam 2 gin tonic si 2 x 50 ml de palinca + un platou rece. Vrem sa spunem noi ce sa aduca. Chelnerita sare ca arsa:" Nu, stiu eu ce sa aduc!" MARE, MARE GRESEALA! Ne aduce un fund de lemn cu tot ce aveau in meniu. Mezelurile - bunicele. Vinetele mai amare decat un medicament. Trei ardei kapia copti. Mancam... Cerem inca 2 palinci. Raspuns stupefiant: "Nu mai avem. A venit cineva si a luat o sticla de 1 l si am ramas fara!" ?????????????? (Era ora 18, sambata, iar cand am venit, in afara de noi, numai inca o masa era ocupata. Repet: DOUA mese ocupate in tot localul, sambata seara, si palinca se terminase!!!!!)
In continuare comandam felul principal. Meniul - slabut de tot. Cu chiu cu vai ne hotaram. Berbecutul cu sos picant ni-l aduce in sange, sosul de smantana de la pui era pur si simplu smantana cu verdeata, in pui legume mexicane, un muschi de vita... 3 feliute subtirele cu un sos banal, iar snitelul ciobanesc cu carnea cruda inauntru. Trimitem bucatarului sa vada snitelul... Ni se cer scuze... OK. Desert: doar 4 sortimente, insa din toate sunt disponibile numai inghetata si tort cu ceva nuci. Clatite nu au, cica. Renuntam si cerem cafea. La o masa alaturata, cuiva i se aduce tort. Il ia, il priveste lung si il da la o parte. Ne felicitam ca noi nu am pus botul.
Nota de plata. Aici vine TEAPA TEPELOR: 3.700.000 de lei. Platoul rece face 1.700.000 lei. Vinetele ni se scazusera, snitelul nu. Cei 3 ardei copri costasera 160.000 de lei! Chemam chelnerita, cerem explicatii. Ni se prezinta scuze pentru snitel. Este scazut si el din suma. Ne exprimam stupefactia in legatura cu platoul rece. Ni se explica cu nesimtire ca ni s-au pus cate doua portii din fiecare, adica 200 grame din fiecare sortiment. Adunam gramajul si rezulta ca ar fi trebuit ca totul, grosso-modo, sa cantareasca aprox. 3 kg!!!!!!!, ceea ce e complet aberant. Poate doar impreuna cu lemnul pe care ni s-au adus.... Dar, TEAPA E TEAPA si ce-ai mancat nu se mai poate scoate afara pentru cantarire... Ne exprimam indignarea, comunicam ca este prima si ultima oara cand am calcat in acest local si ca vom avea grija sa scriem aceasta cronica gastronomica peste tot pe unde vom putea, pentru ca sa nu mai cada si altii de fraieri, asa ca noi.

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
Stefi
#10 -

Asa e la romani...

Eu una tin sa multumesc dnului Petre Nicolae pentru postare. Am luat atatea tepe in restaurante incat evit cu bucurie inca una.

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
Bogdan
#11 -

Dezamagire

Am fost cu sotia special pentru un gulas (sperand ca e ca la mama lui). Carnea de vita tare inota in abundenta intr-un sos de rosii cu ceva ceapa. Deloc picant si aproape banal. Mai bine ii ziceau tocanita de vita. Servirea a fost destul de prompta (dar la ora la care am fost nu prea mai era nimeni la mese). Nu mai calcam acolo.

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
preotul
#12 -

Comentariu nou

Cati bani o fi luat pentru cronica asta. Ciorba de fasole in pita gasesti pe toate drumurile inclusiv restaurantul Azzuro care nu este cel mai renumit pentru diversitatea mancarurilor.

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
horeca
#13 -

ce dracu va da-ti cu parerea cand e inchis din 2007...

Restaurantul saptamanii - Szekely Vendeglo
carolina
#14 -

restaurant inchis!!!!!

s-a inchis restaurantul, oameni buni, dati un tel acolo si o sa vedeti!!!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera