Restaurante cu specific romanesc in Centrul Vechi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Restaurante cu specific romanesc in Centrul Vechi din Bucuresti, pentru ca am ajuns la concluzia ca iarna e anotimpul in care avem cea mai mare pofta de mancare romaneasca. Si unde sa iesim mai aproape de toata lumea sau de birou, decat in al nostru Centru Vechi? Asa ca ne-am facut o lista cu locurile unde se mananca bine romaneste si, pentru ca nu ne-am tocit degeaba coatele si portofelul pe mesele lor, avem si-un pont la fiecare restaurant, sa mergeti (macar voi) la sigur:

1. Caru' cu bere - toata lumea a mancat aici cel putin o data, orice strain venit prin Bucuresti este adus pe-aici de prietenii romani. Mancarea nu te da pe spate, dar e buna si corecta, la preturi pentru toate buzunarele - meniuri pentru studenti la 11.9 lei, meniuri pentru pensionari la 9.9, meniuri de pranz la 22.4, dar si platouri mioritice pentru doua persoane la 80 lei.

Sfatul Metropotamului: mergeti la pranz, cand sunt concerte de vioara, neaparat cu rezervare (L-V 13:30, S-D 15:00), si incercati ciorba de fasole cu afumatura servita in pita (10.50 lei), vreo doi-trei mititei (3.90 lei/bucata) facuti dupa reteta originala din 1920, apreciati de toata lumea, si o portie sanatoasa de papanasi (14 lei), daca mai intra. Udati cu berea casei.

Sursa foto 2 si 3

2. Lacrimi si Sfinti, zis si restaurantul lu' Dinescu si frumos amenajat de Cristian Corvin, mereu o optiune. Desi preturile sunt cam mari si astepti mult dupa mancare, macar este gatita ca la bunica acasa si-n combinatii inspirate. Nu uitati insa de rezervare, noi chiar si cu rezervare ne-am trezit o data ca nu avem masa (au uitat sa o treaca in caiet).

Sfatul Metropotamului: incepeti cu un toi de rachiu (10 lei), niste icre de crap cu paine prajita (13 lei), continuati cu o gasca evreiasca afumata si tavalita prin iahnie de fasole (30 lei) si incheiati magistral cu o placinta cu branza (17 lei).

Lacrimi si sfinti Lacrimi si sfinti Lacrimi si sfinti Lacrimi si sfinti

3. La Ceaunu' Crapat - nu, n-are nicio legatura cu Harry Potter, e 100% romanesc, cu ceaune imense pe caramizi, seri cu lautari si petreceri ca-n Bucurestiul de odinioara. Preturile sunt insa maricele pentru portiile cam mici, dar cand e acel gust la mijloc..

Sfatul Metropotamului: nu mergeti lihniti de foame, ci doar cu pofta de ceva bun - veti gasi aroma, nu cantitate. Incercati pastrama de curcan cu mamaliguta (40 lei) si cartofii copti la ceaun cu lapte de capra batut la putinel (14 lei), iar ca desert neaparat clatite cu dulceata de nuci verzi si mure dulci (15 lei), care va vor transporta inapoi in copilarie, in camara bunicii.

La Ceaunu' Crapat La Ceaunu' Crapat La Ceaunu' Crapat

4. Negresco - interiorul elegant si preturile pot intimida la o prima vedere, dar nu e cazul. Candelabrele si picturile in stil renascentist vin la pachet cu o masa la preturi decente, care imbina bucataria traditionala cu rafinamentul culinar francez.

Sfatul Metropotamului: pentru o masa ca-n vremurile cand Bucurestiul era considerat Micul Paris, incepeti cu un Tapas romanesc (21 lei), incercati-le ciorba de burta (11 lei) si carnaciorii Plescoi de casa la gratar, cu cartofi piure si salata de varza (25 lei) sau pastrama de berbecut, la tigaie sau gratar, cu mamaliguta si castraveciori (35 lei).

Sursa foto

5. City Grill Lipscani - frumos reamenajat de Cristian Corvin, servire rapida, bun pentru pauza de pranz. Au si meniuri matinale la 13.9 lei pana in ora 12, meniuri pentru studenti (13 lei) si pentru varsta de aur (10 lei), meniuri avantaj (20.9 lei) si meniu de cina (20 lei). De laudat sectiunea organica a meniului, care ofera numai ingrediente 100% certificate bio.

Sfatul Metropotamului: daca mergeti in 2, incercati Platoul Micilor - 2 mici de Obor, 2 mici de Medgidia, 2 mici de Lehliu Gara si 2 mici de Sulina Port - insotiti de cartofi prajiti si 3 tipuri de mustar, la 35.5 lei. La desert, cornulete facute in casa (9 lei).

Sursa foto

6. La Mama, Lipscani si Universitate - am mancat parca mai bine in cel de pe Lipscani decat in cel de pe Elisabeta, iar primul este si mai mare si mai aerisit, deci daca-i La Mama, sa fie La Mama Lipscani. Mancarea oricum nu mai e prea grozava, ca pe vremuri, dar merge pentru un pranz pe fuga, cand n-aveti nici prea multi bani de cheltuiala.

Sfatul Metropotamului: pentru un pranz lejer, incercati ghiveciul calugaresc (12 lei), nou in meniu, la care-ati putea cere si niste felii de paine coapte condimentate; rata, asezata la locul ei pe varza acra (26 lei portia mica), este si ea bunicica.

Sursa foto

7. Terasa Doamnei - plina de turisti, mai ales vara, terasa este un spectacol in sine, pigmentata cu tot soiul de animale si pasari pe care le poti admira cand este inchis la gradina zoologica. Mancarea a fost agreabila si corecta de fiecare data cand am fost noi, dar e drept ca am incercat lucruri cu care nu puteam gresi - mici, tochitura, pastrama (si must), ciorbe si papanasi.

Sfatul Metropotamului: de preferat sa mergeti vara, dar pana atunci le puteti incerca supa cu galusti si saramura de crap, daca au peste proaspat. De incercat si recomandarea lor in materie de preparate vanatoresti si papanasii, care sunt ok-ish.

8. Curtea Berarilor - pentru ca ce-i lipseste unui litru de bere mai mult decat o fasole cu carnati? Desi se auto-defineste ca berarie neo-traditionala, Curtea Berarilor nu este locul pentru fandoseli culinare sau vegetarieni - meniurile variaza intre 29 si 48 lei, portiile sunt mari, gasiti si platouri cu cate 20 de mici, carnati de trei tipuri, pui hacuiti sau la ceaun..

Sfatul Metropotamului: daca mergeti 2 persoane, incercati ciolanul de porc bine fragezit si tolanit pe pat de varza calita sau iahnie de fasole (48 lei); daca sunteti singuri, poate incercati carnea si carnatii la garnita, cu mamaliga si varza acra (29 lei).

Curtea Berarilor Curtea Berarilor Curtea Berarilor

9. Hanul lui Manuc - last but not least? Din pacate, restaurantul Hanul lui Manuc este mai mult un restaurant turistic - daca ne-a placut mancarea la Levantin, restaurantul libanez din Hanul lui Manuc, nu putem spune acelasi lucru despre bucataria lor romaneasca. Mancarea este fara prea multe pretentii, preturile sunt rezonabile, dar nu mergeti daca sunteti pe fuga.

Sfatul Metropotamului: din nou, mergeti vara, beti o bere, mancati niste mici, uitati-va in jur si inspirati istoria.

10. Acum cativa ani mai mancam pe la Crama Domneasca, restaurant voievodal cu specialitati din bucataria romaneasca veche, "taraneasca si targoveata", dar intre timp motto-ul lor s-a transformat din "Bucataria pentru noi este ca o biserica, iar retetele ei sunt rugaciunile noastre" in "Nimic nu este preparat la noi in casa, totul este din comert", asa ca nu prea mai recomandam.

Voi pe unde mergeti sa mancati romaneste in Centrul Vechi? Asteptam pareri, experiente si recomandari.

PS. In baza noastra de date figureaza 182 restaurante cu specific romanesc in Bucuresti.

Pe aceeasi tema:



Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera