Restaurant: Ibrail

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
De la intrare ai zice ca e doar un alt restaurant cu specific traditional romanesc: porti mari din scanduri, iar sus o firma mare: Hanul cu bere.(*) Insa imediat ce intri, ceva iti spune ca nu e tocmai o carciumioara cu bere si mici.

(*)Nota: la scurt timp dupa vizita noastra acolo Hanul cu Bere si-a schimbat denumirea in Ibrail.


In fata unui conacel cu etaj se intinde o gradina foarte ingrijita, cu gazon des, ciuperci cu palarie rosie si pisica. Pe stanga si pe dreapta sunt aliniate mesele, din fier forjat si lemn, cu bancute. Abia cand te asezi iti dai seama ca fiecare acoperis de deasupra cate unui grup de 2-3 masute arata altfel decat vecinii lui: noi am stat sub o ciuperca verde crud, langa noi era o meduza bleu-ciel, mai incolo o scoica rosie ca margeanul.

Hanul cu bere Hanul cu bere Hanul cu bere

Am primit meniul si cu el a venit surpriza: Ibrail (de rit vechi), scria pe prima pagina, iar meniurile lipovenesc, turcesc, pescaresc si romanesc ne-au confirmat faptul ca ne aflam intr-un restaurant brailean / lipovenesc... de rit vechi (Ibrail este denumirea turceasca veche pentru Braila).

De mult n-am mai stat atat sa ne gandim ce am vrea sa mancam. Am gasit bunatati apetisante precum Urma lui Terente (cu carne de berbec), Pastrama lui Codin (berbec tras in tigaie cu coniac), jarcoia (cartofi la cuptor cu usturoi si sos de rosii), scordolea (peste afumat cu cartofi, lapte, unt, nuca, busuioc si telina), pirosti si alte nume cu iz... ibrailean.

Hanul cu bere Hanul cu bere Hanul cu bere
scordolea (18 lei), un fel de piure condimentat si aromat, cu peste afumat;
frigarui de berbec (18 lei), foarte bine facute;
kashta
(desert, 12 lei), o pasta dulce, aromata cu o idee de scortisoara si alte condimente ne-elucidate, cu banane, miere si nuca



Meniul turcesc oferea felurile mai mult sau mai putin clasice: supa de linte (9 lei), humus, vinete, salate de tot felul (in jur de 13 lei), lipii, placinte arayes si ayran cu menta. Cum restaurante de tip arabesc am mai incercat, am citit mai departe. Am ajuns si la meniul de "fitze pentru domnitze", unde am gasit specialitati internationale cu nume apetisante: "tulipe de saumon fumé" sau anghemacht (de miel, parca) si yakitory (frigarui de pui, stil japonez).

Pe langa acestea, meniul romanesc mai oferea si clasicii mici, purcel sau vita la gratar, ciorbe romanesti, iar cel lipovean era bogat in peste: peste afumat, marinat, icre (intr-un platou de vreo 22 de lei), cu mamaliguta, cu cartofi, cu usturoi, samd.

Hanul cu bere Hanul cu bere
salata fatoush (13 lei), limonada (8 lei), pisica

Berea de pe firma era cam pierduta in meniu, printre oferta bogata de tarii sau vinuri de Dealu Mare (de la 35 de lei in sus). In acest context, sugeram o schimbare de nume. Hanul cu bere suna a carciuma, iar inauntru gasesti de fapt o bunatate de restaurant lipovenesc - e pacat sa inducem in eroare clientul :)

Update: consideratiile noastre in legatura cu denumirea trebuie ignorate, de vreme ce si-au schimbat denumirea in "Ibrail"


Si ca sa fie clar ca nu-i defel carciuma, trebuie sa mentionam serviciul atent si prompt si neaparat muzica: toata seara am ascultat (la un nivel decent) muzichii frantuzesti la acordeon, balade grecesti storcatoare de lacrimi si chitari spaniole. Ne-a placut foarte mult - cel putin afara in gradina (interiorul nu parea chiar la fel de primitor, in ciuda faptului ca incerca sa reproduca designul fantaisie de afara), va recomandam sa ii faceti o vizita toamna asta.

Ibrail, strada Mantuleasa nr. 40 (la intersectia cu Mosilor), tel. 0720 929 605 sau  021 312 25 11

Hanul cu bere Hanul cu bere




19 comentarii

Restaurant: Ibrail
gil
#1 -

Xanadu?

Este cumva Xanadu cu un meniu nou sau Xanadu a dat faliment si este complet alt restaurant in aceeasi locatie?

http://metropotam.ro/Unde-iesim/2006/06/art2533243881-Restaurantul-saptamanii-Xanadu/

Restaurant: Ibrail
dragos
#2 -

daps...
... e fostul Xanadu, Xanadu s-a mutat acum in Sf. Stefan
Restaurant: Ibrail
Cristina
#3 -

Comentariu nou
Xanadu s-a mutat de acolo (adrese aici). Au pastrat in mare designul gradinii, insa Hanul e alt restaurant.
Restaurant: Ibrail
wana
#4 -

Tzeapa de la "Hanul cu bere"

Probabil ca articolul fost scris de un prieten al patronului, altfel nu imi explic de unde atata entuziasm. Pe scurt am fost in seara asta acolo si a fost o MAAAAAAAAAAAAARE TZEAPA! nu mergeti decat dc vreti sa va enervati. portiile sunt extrem de mici, osaptarul era total in aer, habar nu avea din ce erau felurile de mancare, comandata dureaza juma de ora.
am comandat saramura de peste de dunare= maaaare tzeapa (ospatarul habar nu avea din ce peste e facuta,dar banuia ca pangasius sau nu mai stiu ce; de cand pangasius e peste de dunare??? ma rog, a intrebat si ne-a informat ca e ok,nu e pangasius, nu are multe oase, etcc). ce ne-a adus au fost 3 pesti mici aproape ca hamsiile de mici care abia aveau un fir de carne pe muuuultele oasele marunte pe care le aveau...deci practic am mancat zeama de saramura cu mamaliga. am intrebat de ce ne-a spus ca nu are oase si ca e din 3 pesti minusculi si raspunsul a fost ca au avut reclmamatii ca pestele din care era saramura era prea mare asa ca au schimbat si au pus 3 mici! LOL. adica dupa ce ca te fura pe fata te iau si la mishto.
apoi am comandat scordolea, o alta tzeapa, nu are nici un gust, este ceva oribil, plus ca portia este extrem de mica!
cam toate portiile comandate au fost extrem de mici!
am mai luat un platou pescaresc, cu icre si peste, adica au adus un platou aproape gol, cu 2 lingurite de icre, multa lamaie, si cativa pestisori murati si 3 chiftele de peste:)))deci o alta teapa!
am mai luat si desert, in speranta ca poate ne-om satura macar la desert, dar a fost o alta tzeapa: am luat clatite cu branza si stafide si clatite cu nuci in sos de vin = ambele oribile, nu comandati asa ceva decat dc vreti sa vomitati la sfarsitul mesei. ca sa nu mai spun ca am asteptat juma de ora sa ni le aduca. concluzia: dc aveti dusmani recomandati-le hanul asta ca siigur o sa va multumeasca!

Restaurant: Ibrail
DraculaBoy
#5 -

Meniu relmente interesant si gustos

Eu am fost la restaurant si pot sa spun ca sint incintat si il mai recomand si altora. Seamana putin a hate comment ce e scris mai sus, eu am incercat si ceva din meniul turcesc ( cotlete berbecut) si saramura de peste si am fost incintat. Iar in plus pot spune ca au cafea la ibric cu hel(cardamon) forte buna.
Iar fata de invazia de restaurante italienesti/internationale e chiar o gura de aer proaspat.

Restaurant: Ibrail
Hai braila
#6 -

Spiritul Brailei

De mult asteptam un loc care sa reflecte spiritul cosmopolit interbelic al Brailei

Restaurant: Ibrail
silvius
#7 -

mancare ok, portii mai mici decat in poze

Mi-a placut desertul turcesc si saramura de pui, le recomand.
Scordolea este un sfert de farfurie, cred ca pozele sunt trucate sau ati prins o oferta ceva :)

Restaurant: Ibrail
Cristina
#8 -

Comentariu nou

@wana, putem la fel de bine considera comentariul tau facut de un ne-prieten al patronului. Am povestit exact cum a fost, iar noi n-am avut nici probleme cu portiile mici (ma rog, depinde ce cantitate satura pe fiecare, e adevarat), nici cu serviciul (iar comentariile urmatoare vad ca nu se plang nici ele prea tare).

Iar faptul ca nu ti-a placut scordolea... deja nu mai este problema noastra.

@silvius - scordolea a venit pe o farfurie mai mica decat cea obisnuita de fel principal, si asta poti vedea si din comparatia cu farfuria cealalta. Nu este un sfert de farfurie, este o farfurie tip desert plina.

Restaurant: Ibrail
Alina
#9 -

Update

Probabil au realizat, intre timp, ca "Hanul cu bere" nu reflecta intocmai tipul localului, pentru ca am observat ca firma mare de la poarta s-a transformat in "Ibrail" :).
Ceea ce nu e rau.

Restaurant: Ibrail
roxana
#10 -

imi place la Ibrail

Am fost si eu la Ibrail si mi-a placut tare mult atmosfera calda care te inconjoara, amabilitattea ospatarilor, dar mai ales mi-a placut mancarea delicioasa ( pastrama de berbecut si desertul 'papucii sultanului'au fost sublime) si de atunci revin de cate ori am ocazia la Ibrail...pentru ca ma simt extraordinar acolo..

Restaurant: Ibrail
Maria
#11 -

interpretabil

Am fost chiar in seara asta in Ibrail. Din cate imi dau seama, au pastrat foarte mult din decorul/ambianta fostului Xanadu. M-au cucerit postarea voastra si comentariile ulterioare (cele pozitive, bineinteles). Din pacate, locul nu e convingator. Pentru mine cel putin, in seara asta macar. Poate daca as fi ales alte feluri de mancare si alta seara, ar fi fost altfel, cine stie. Vanzoleala pe usa de la intrare, lumea, cu Oreste "celebrul" in frunte lasand invariabil usa deschisa. Frig. Te muti la alta masa, mai in fund, ca sa te protejezi. Ospatarii prompti, nimic de zis, macar pentru faptul ca sunteti singurii musterii la parter. Etajul rezervat. Tuica din partea casei buna, macar ca te pricepi:). Icrele de crap iti plac, gustoase si acrisoare, moderat sarate. la fel ciorba de vacuta, iti umple gura, la fel crema de brocoli, chit ca e prea groasa, ca sa fie naturelle. Dorada satisfacatoare, tabouleh buna, mai multa rosie decat patrunjel, dar inca delicioasa, humus-ul 'uscat", chiftelutele de peste precum gumilasticul, mesteci la ele pana sa le dovedesti, scordolea o incepi si-o abandonezi, pestele afumat e moale, iar piure-ul acela cu lapte, nuca, samd iti prilejuieste un gust cu care nu te impaci. De gustibus. Oamenii se strsduiesc, totusi lipseste ceva. Consecventa, perfectiunea, bunul obicei al fucntionarii indelungate. Si mai apare cate ceva, neconcordantele cu menu-ul, ce scrie acolo, ce apare pe nota. Ceri lamuriri asupra pretului si gramajului la peste, ti se raspunde senin ca menu-ul greseste, din pacate pe baza lui tu faci comanda. Nicidecum o experienta trista, dar una suficienta sa te gandesti de 2 ori daca revii pentru icrele de crap. Daca acest lucru este suficient. Parerea mea este ca nu.

Restaurant: Ibrail
Emil
#12 -

Meniu bun - mai multa atentie la detalii

Meniul e bun si diversificat, placintele foarte bune dar as vrea mai multa atentie la detalii: sigla restaurantului la intrare, caseta cu meniul si ofertele speciale in strada, ceva mai multa personalizare. Sper ca totul sa se datoreze doar inceputului si cred in imbunatatirea locului. Mi-au placut si sticlele personalizate de vin, frumoasa idee.

Restaurant: Ibrail
Curiosul
#13 -

Craciun rit vechi

Organizati Craciunul de rit vechi?

Restaurant: Ibrail
Emilia
#14 -

Post

Au un meniu de post. E ok, zic eu. Am incercat sarmalutele. Mi s-au parut cam scumpe, 16 lei, dar mi-a zis ospatarul ca la pranz au reducere 20%.
Cica sa vin pana la ora 4. Eu mai fusesem saptamana trecuta, tot seara. Am asteptat cam mult sa vina mancarea la masa, dar cand a venit a fost o experieta placuta (eu am ales pastrama lui Codin, vinete orientale si o chestie cu vanilie la desert...). Trebuie sa mai lucreze la design. Am gustat si de prin farfuriile prietenilor, asa de pofta... si mi-a placut, ce sa zic.
Hai ca mi s-a facut foame!

Restaurant: Ibrail
Carlos
#15 -

Taverna, la ei acasa!

Din cate inteleg, in acest loc au fost mai multi proprietatari si mai multe nume ale locatiei. Eu am fost saptamana trecuta si il stiu asa cum scrie pe poarta: Taverna Ibrail. Oricum cred ca nu este chiar asa de importamnt pentru mine acest lucru. In curte am gasit ceva interesant, adica o terasa atragatoare, dar cred ca pentru vreme calda. Cand am intrat, surpriza: am gasit o atmosfera destul de discreta, prietenoasa, ne-a intampinat cineva destul familiar (cred ca era unul din proprietari), care nu a incetat cu descrierile din meniu, pana cand nu am ales ce ne-a recomandat... Bors de crap de Dunare, supa de linte, cotletele si pastrama de berbecut, barcute de cartofi, cred ca Jarcoia se numeau, sau Braileni, iar la desert, Papucii sultanului (ceva in forma de clatite, trase la tigaie, cu nuca si miere). Sufient, chiar prea suficient.
Cand am trecut la partea cea mai frumoasa, adica sa "degustam" ceva licori, am trecut la vinul casei: EXCELENT!!! Am golit cateva borcane (asa am denumit atunci carafele lor, din sticla, lucrate de nu stiu ce sticlar, foarte interesante!). La putin timp, a inceput o vanzoleala generala, a venit un grup de musterii, printre care am recunoscut usor cativa actori de la teatrul Odeon, probabil erau dupa spectacol. Au inceput sa lipeasca mesele, sa treaca la tuica fiarta, beri si binenteles vinul meu recent descoperit. Se vedea de la o posta ca se cunosteau de mai demult si cu oamenii, si cu meniul si cu tuicile...
Noi am plecat, condusi pana la iesire, de aceeasi persoana care ne-a primit, ceea ce cu greu mai gasesti astazi undeva.
Am gasit in acest loc, cate ceva din toate mesajele voastre si recunosc ca sunt pertinente toate ideile despre acest loc, insa eu am sa ma intorc cu mare drag!
SALUTARE IBRAIL, TAVERNA!!!

Restaurant: Ibrail
pia
#16 -

Taverna Ibrail

un loc pitoresc, o atmosfera excelenta. mi-am ivitat prietenele aici..de ziua mea. toata lumea s-a simtit foarte bine, am mancat muuult, meniul e diversificat, nu ami spun de placinte...ce placinte!! si... recunosc ca vinul ne-a placut.
asteptam cu nerabdare sa mergem la terasa...cat de curand.

Restaurant: Ibrail
emil
#17 -

terasa

Imi place mult terasa, o stiu de mult, una din putinele din zona. Am si eu o intrebare fiindca se apropie CM de fotbal: reintroduceti proiectorul pe terasa?

Restaurant: Ibrail
tudor
#18 -

atmosfera deosebita

cam de un an de zile merg la taverna ibrail si imi place mult atmosfera, citeodata romantica alteori de petrecere. O nota buna pentru mincare, mereu de calitate, in special pestele ( desi acum astept Ignatul porcesc :) )

Restaurant: Ibrail
Daniel
#19 -

Decameron

Salut si succes! Acum se numeste Decameron si este de gasit pe www.decameron.ro; Meniuri noi, arata grozav; Am mancat coastele de berbecut la cuptor si sunt delicioase... Neaparat de trecut pe la ei!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera