Restaurant chinezesc: Pekin (2007)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In ciuda avertizarilor prietenesti ale colegilor: "Nu te duce acolo, 'tis evil, EEEEvil!...", restaurantul Pekin imi clipocea ademenitor din lampioane in fiecare seara in pasajul Villacrosse.

pekin

Si avand chef de niste "chineese deashes", vorba cartii de vizita si a site-ului, m-am dus. Fiind primul restaurant chinezesc in care acum multi ani imi calcau calcaiele, aveam pentru el sentimente nostalgice caldicele si imbietoare precum un pachetel de primavara.

Lectia numarul 1: nu te baza pe amintiri.

In spatele usilor rosii incepe majestuos abrupt o scara, in capul careia te asteapta bucatareasa, cu capison de plastic tip duş pe frunte, cu privire de vilain din filmele cu Charlie Chaplin si cu tigara lipita de buza (trebuie sa vi-o imaginati in alb-negru). Deasupra ei scrie "loc de fumat". Ah, macar nu se fumeaza inauntru, iti zici uitandu-te la decorul relativ promitator si tematic, apoi deschizi o alta usa care clopoteste feng shui si... ni hao.

pekin

Ca sa pastram sugestiile filmografice, scena se muta in anii '30. Lumina scazuta de "bootleg joint". Ferestrele acoperite ca dupa antiaeriana, peretii lambrisati, atmosfera intunecata, dar se rade si se chicoteste de prin colturi. Bugsy sta la o masa si pufaie din trabuc. Iti vine sa-l trimiti invartindu-se langa bucatareasa de afara.

Ca orice lucru nevizitat din "copilarie", restaurantul s-a dovedit mult mai mic decat amintirea mea feerica. 5-6 mese, 2 camere. Din fericire n-am stat in cea cu o frumoasa soba (rece ?) de teracota alba si cu un Buddha kitsch-os, ci in cea unde era curent de la geamuri. Atat de curent, incat falfaiau ciucurii felinarelor.

Ma strecor deci printre mobilierul greoi in locul stramt si... la treaba! Tacamuri pe masa. Europene. E o chestie de gust si de optiune, dar intr-un restaurant chinezesc prefer sa gasesc pe masa un origami, o floare de hartie, un clopotel... nu farfurii si tacamuri occidentale, plus o vaza cu garofite de camp tip parastas.

Meniul ma intampina cu o coperta de piele de sarpe de vinilin pe care scrie Cotnari. Deschid - pe prima pagina a meniului sunt cocktailurile alcoolice. Asa cum bine spune un proverb, nu poti face din coada maimutei Sun Wu-Kong sita de matase. Diavolul sta in detalii, zice o alta zicala. Tot in micile detalii sta imaginea, care pana acum are vreo 3 minusuri bune.

Rasfoiesc voios pana cand ajung la mancaruri. Preturile - mari, asa cum mi le aminteam. Fructele de mare peste 30 de lei, pestele la fel, porcul peste 25, cam la fel si rata, puiul intre 14 si 20, iar restul de feluri mai mult sau mai putin vegetariene, din categoria "meatless", oscileaza intre 8 lei (garniturile de orez) si vreo 16 lei (vezi alte preturi aici, dar par putin neactualizate). Si pentru ca va spuneam ca meniul incepe cu alcoolicele, cocktailurile incep de pe la 17 lei si urca, bere de la 7 (si urca), ceaiul este 6 lei cana.

In cele 10 minute cat am asteptat comanda, m-am delectat cu detaliile picturii in ulei de pe pereti si cu ceaiul de iasomie, la cana de hotel de sindicat si un pliculet de zahar care zacea blasfemator alaturi.

Mancarea a venit foarte repede si a fost mediocra: ciupercile in sos dulce-acrisor erau champignoane de conserva cam uleioase si mai mult dulci decat acrisoare, ca si sosul de soia, cam... caramelizat, iar orezul prajit nu parea prea proaspat si era rece. O bulina alba au fost betisoarele (aduse la cerere), din bambus slefuit, nu din lemn tras la strung, in schimb vesela a fost tot ca adunata dupa vizite la parastasuri.

pekin

O ultima bulina sumbra a fost muzica - la inceput de un orientalism indepartat cu pian si chitara rece, apoi s-a schimbat placa in spaniole (recuerdos de la Alhambra la Pekin?!) care sunau a orchestra obosita de la sfarsitul nuntii.

Daca vreti neaparat sa experimentati, restaurantul Pekin e deschis de la 11 la 4 dimineata, faceti rezervare la 310 31 60, 0723 233 169.




9 comentarii vrei sa comentezi?

Restaurant chinezesc: Pekin
alexandra
#1 -

pe vremuri...

Si eu mergeam in tinere la Pekin si era unul din restaurantele mele preferate: aproape de Universitate, mancare altfel si chiar foarte bine gatita, iar preturile erau mici pe vremea aceea - mancai mai mult si mai bine decat la Sping-time-ul (loc faimos si de bonton pe acea vreme) din relativa apropiere cam cu aceiasi bani.
Ce este drept, mancarea s-a prostit si locul este tot mai sordid.
Pacat...

Restaurant chinezesc: Pekin
silvia
#2 -

nici chiar atat de sumbru

mie nu mi s-a parut atat de sumbru cat il prezentati voi. intr-adevar e chicios (dar sa fim seriosi, eu n-am vazut nici un restaurant oriental, fie el persan, chinezesc sau indian, decorat cu bun gust in Bucuresti) - se pare ca asta la noi nu e pe lista de prioritati.
eu am mancat rata cu orez cu un sos dulce, si mi-a placut f mult. a fost bine gatita.
muzica in schimb a fost dezamagitoare... ma gandeam ce muzica minunata au, insa... la fel ca si decorul... se pare ca nu e o prioritate.
faza cu farfuriile ... nu stiu ce sa zic... oamenii se adapteaza si nu o vad ca pe o chestii negativa.
chestii f exotice nu cred ca ar trebui sa le incercati, pt ca la o adica si ei se aprovizioneaza din romania, nu cred ca platesc transportul din china sau alte tari - deci feluri cu
fructe de mare nu sunt recomandate nici la alte restaurante, pt ca nu pot fi proaspete - pastrati-va pt cand veti merge in sudul Italiei sau Grecia.
Concluzie: Pekin e ok, nu exagerati.

Restaurant chinezesc: Pekin
lockerul
#3 -

pacat de talent, il irosesti

pacat de talentul reportericesc pe care il ai in mod vadit. totusi nu e o ancheta ce ai scris tu acolo mai sus, ma asteptam la o apreciere realistica a calitatilor de gurmand pe care le ai.
ps. cand ai vizitat ultima data un restaurant romanesc? unde fumeaza bucatarii la o carciuma autohtona? stii?
cat despre decor si muzica ce sa mai spun ... suntem exemple pentru europa.
pe final, daca esti obisnuita sa iei cina la mariot sau la hilton, te rog nu ne mai impuia capul :D

Restaurant chinezesc: Pekin
retro
#4 -

limba materna

"Nu te duce acolo, 'tis evil, EEEEvil!..." Cum ?! E in romana articolul si dupa aia o dam in engleza?Sau romgleza?Eu nu stiu citi ani ai, dar astea sint pustisme de pe forumuri,youtube sau altele unde se exprima tinerii din Romania,care dupa ce vad un film american,isi inchipuie toti, ca traiesc in America.Dar aici pe site-ul asta, ca ,critic culinar, gastronom etc.se presupune ca trebuia sa dai niste informatii in LIMBA ROMANA, pentru romanii care ar fi curiosi sa manince de ex.la "Pekin".

Restaurant chinezesc: Pekin
retro
#5 -

Comentariu nou

Eu am "inaugurat" ca ,client, localul,in '91 cind s-a deschis.Am mai fost de citeva ori in anii urmatori si eram curios sa aflu cum au evoluat.Aveau bucatar roman la un moment dat.Eu, ca un gurmand,cind intru intr-un restaurant, sint acolo pentru mincare.Nu pentru muzica.Daca vreau muzica, ascult ce vreau eu (nu ce vor altii) acasa.In general unele localuri alunga clientii prin agresivitatea muzicii.In astfel de cazuri ,daca pot,cer chelnerului sa dea muzica mai incet,motivind ca am ceva de discutat cu sotia si nu ne auzim.Uneori imi iese !
Mersi ptr.unele din informatiile privind rest. Pekin. Cred ca am sa merg curind acolo si in mod cert am sa le dau muzica mai incet :)

Restaurant chinezesc: Pekin
baobao
#6 -

livrare la domiciliu

Am mancat de mai multe ori la acest restaurant si eram foarte multumita. Insa recent am cerut cateva meniuri acasa si am ramas socata. Se poate asa ceva domnilor?
Mancarea de pui era fara nici un pic de sos, pur si simplu cateva lucruri puse impreuna de imi statea in gat. In nici un caz nu era ac meniu ce mancasem la restaurant. S-a schimbat ceva? Bucatarul? Managementul??
Orezul cu legume de cand a ajuns sa fie asa sec? Faceti economii la legume?
Mi s-a parut o mare teapa pentru acesti bani...

Restaurant chinezesc: Pekin
le crabe sportif
#7 -

"Mancare galbena cu porumb verde" sau numai o conserva cu porumb?!
Astazi am facut prima mea comanda la restaurantul Pekin - serviciul de catering ... Mare greseala. :( Am vrut sa incerc ceva nou si de post asa ca am rugat operatorul sa-mi dea mai mult detalii despre felul de mancare "Mancare galbena cu porumb verde",caci suna interesant. Mi-a fost prezentat ca ceva foarte gustos cu porumb, morcovi si castraveti intr-un sos dulceag... Let's try it... Am facut comanda, am primit-o si am descoperit... O conserva de porumb in suc propriu, cu minuscule urme de ceea ce ar fi trebuit sa fie morcovi si castraveti... Nu stiu cum au reusit sa aduca legumele astea la un stadiu atat de marunt, este incredibil! Cat despre gust de mancare chinezeasca... Nimic!!! Nici urma de sos de soia sau de alt gen sau macar un patetic ardei iute chinezesc, caci le mentionasem sa fie mai picant, ghimbir, nimic... Patetic! Pana unde o sa ajunga aceasta scuza, "criza", sa ne afecteze stomacul si buzunarul? O conserva de porumb la 17 lei?!! Cum este posibil?! Cat despre orezul cu legume... la fel... care legume??? Nesimtire curata si atac direct la adresa consumatorului. Urat domnilor, urat...
Restaurant chinezesc: Pekin
nimeni_altul
#8 -

ce atata bascalie???

niciodata n-am putut sa inteleg.de unde atata haz de necaz?multi vorbesc pe forumuri doar de dragul de a vorbi.si ca povestirea sa fie cat mai interesanta se exagereaza maxim. sa incep cu inceputul:este adevarat ca spatiul este mic,si este necesara o rezervare,dar asta e avem numarul de telefon deci putem suna sa obtinem o rezervare.decorul, eu unul nu am nimic de comentat sa nu mai vorbim de vesela de la parastasuri sau cine stie ce aberatii,cam acelasi tip de vesela il gasiti peste tot in restaurante.ce este cel mai important pentru mine si probabil pentru majoritatea:mancarea.mancarea este foarte gustoasa si chiar nu am ce sa comentez.livrarile la domiciliu : aici sincer le dau dreptate celor de la restaurant pentru ca e logic ca nu poti pune atat de mult sos intr-un ambalaj si pana la urma se transporta cu masina iar la traficul si drumurile noastre ar fii imposibil de adus mancarea in aceste ambalaje cu mult mult mult sos asa cum se serveste in restaurant.poate ar trebui sa gaseasca alte ambalaje care sa se inchida mai ermetic si atunci poate am scapa de aceasta problema.mancarea are acelasi gust si aceleasi ingrediente fie ca o mananci in restaurant fie ca iti este livrata la domiciliu. si aici as mai puncta ceva care pe mine ca si client ma impresionat si m-a facut sa apreciez asta . cu toate ca livrarile se termina in mod normal la ora 21 00 eu am sunat la ora 22 00 pentru o livrare acasa si nu a fost nici o problema,ceea ce la alte firme nu prea este posibil si esti intampinat cu mesajul:"programul este program ".intamplator am descoperit acest forum si sincer daca nu as stii cum este restaurantul pekin nu as fii intervenit si mai ales cand am vazut cat se exagereaza.sa va mai spun ceva: daca nu era un restaurant bun nu ar fii rezistat atat de multi ani,dar atata timp cat exista,inseamna ca sunt foarte multi oameni care sunt multumiti de acest restaurant.toata stima pentru restaurantul pekin !

Restaurant chinezesc: Pekin
marina
#9 -

exista alternativa

Si eu mergeam pe vremuri la Pekin, dar se intampla cand nu mai era decat Nanjing ca alternativa. Locul mi se pare cam kitcios si putin insalubru pentru vremurile astea, nu prea se poate sa deschizi un restaurant in 1990 si pana in 2010 sa nu ii faci nici o amenajare. Iar acum in Centrul Istoric s-au deschis o gramada de restaurante civilizate si mai mult decat atat unul chinezesc pe strada Franceza, BUDDHA, unde si mancarea si locatia in sine sunt veritabile.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera