Brasov: Restaurantul Sergiana

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Metropotamii au reusit sa ajunga si in Brasov si sa ospateze ca adevarati jupani. La recomandarea unor gurmanzi de capitala, am ajuns la restaurantul Sergiana din Brasov, de pe strada Muresenilor, la nr. 27, in rondul aproape de Centrul Vechi, acolo unde este si Hotel Aro.

Restaurant Sergiana Restaurant Sergiana

Nu te lasa pacalit de logo-ul fioros de pe usa restaurantului (un taur destul de suparat)- la Sergiana toate elementele imbina la prietenie si la petrecerea timpului intr-un mod savuros. Dupa ce treci de taur, esti intampinat de chelneri imbracati in costume populare care te conduc la masa.

O sa casti ochii si in stanga si in dreapta pentru ca nu-ti vine sa crezi cate minunatii se ascund in pivnita asta imensa: borcane cu muraturi expuse in lumina reflectoarelor, bucati de carne si batoane afumate puse in vitrina, tablouri cu haiduci si sezatoare acoperite cu blana.

Restaurant Sergiana Restaurant Sergiana

N-o sa-ti mai vina sa stai cu ochii pe pereti cand o sa vezi ce ti-au pregatit chelnerii si cu ce te servesc dupa ce te asezi la masa: jumari cu ceapa si paine proaspata de casa. Ai grija sa nu te saturi doar din preparatele din partea casei. Abia acum urmeaza partea cea mai delicioasa, si anume, toate preparatele din meniu.

Meniul este scris intr-un ton haiducesc ca sa-ti fure ochii; nici nu mai stii ce vrei sa-ti comanzi cand vezi ca si cele mai banale preparate au o denumire atat de apetisanta:

Restaurant Sergiana Restaurant Sergiana

- minuturile devin "asezate prin tigae si ceaun/ la foc iute, da ferite, sa nu iasa scrum/si le cheama minut... bun";
- garniturile devin "insoteli tomnite pentru mancaruri";
- gratarul devine "de vorghit ii vai s-amar/ c-asa miros se radica dupe la gratar";
- desertul devine "dichiseli cu tucar p-o forma domnasca".

Pe langa denumirile categoriilor, toate bunataturile ardelenesti au un nume specific, cu scurte detalii in care bucatarii parca impartasesc o parte din tainele stiute de ei si numai de ei.

Dupa partea culturala (crede-ma ca o sa citesti tot meniul, cap-coada cand o sa vezi ce hilare sunt unele denumiri) a vizitei la Sergiana, vine partea cea mai importanta: degustarea si ospatul propriu-zis.

Poti sa alegi bucate sarbesti, unguresti sau romanesti. Nici nu mai conteaza ce alegi; poti sa fii sigur ca orice ai face nu ai cum sa dai gres. Bine, de fapt bucatarul nu o sa dea gres, tu pur si simplu o sa mananci ca un haiduc, mult si bine. Alegerile noastre pentru ospat au fost:

Restaurant Sergiana Restaurant Sergiana Restaurant Sergiana

- bulz tepenit cu pene din porc- cu branza de burduf si costita (15 lei); snitel de pui umplut cu cascaval, sunca si ciuperci (18 lei); cumetrie la tigaie- carnati picanti, mamaliga si varza cu ardei iute (16 lei); coaste de porc (22 lei); ciorba de perisoare (7, 3 lei) si ciorba de vacuta (9,2 lei)- numite de ei zamuri; garnituri din cartofi (5-6 lei); salata de muraturi (5 lei).
 
Restaurant Sergiana Restaurant Sergiana Restaurant Sergiana

Te indrumam spre un restaurant pe care brasovenii il cunosc prea bine si la care, spunem noi, ar trebui sa mergi macar o data. Cum spuneam, poti sa mananci tot ce poftesti si sa fii sigur ca nu o sa te doara sufletul cand apare nota de plata. Noi (4 oameni) am dat 123 lei, in conditiile in care ne-am comandat ce vezi mai sus, plus racoritoare.

La capitolul mancare sper ca te-am lamurit ca vorbim de portii mari si bucate foarte bune. Sa-ti spunem cate ceva si despre atmosfera: o sa auzi muzica populara, romante si cantonete romanesti. O sa vezi lume vesela la un pahar de rachiu sau palinca.

O sa vezi chelneri agitati, miscandu-se de la o masa la alta cat mai repede ca sa apuce sa serveasca toata lumea in timp util.

Restaurant Sergiana  Restaurant Sergiana

Desi lumea e destul de agitata aici in pivnita cea mare, tu te vei relaxa, asta putem sa garantam. Nefumatorii vor fi multumiti ca stau la departare si nu interactioneaza cu fratii lor mai fumaciosi; separeul de nefumatori chiar este un separeu si nu o cusca.

Cum nimic nu poate fi perfect, trebuie sa-ti spunem si micile noastre nemultumiri (nimic legat de partea culinara). Am nimerit un chelner cam suparat si cam neindemanatic. A desfacut berea cand inca era agitata, ne-a udat masa, nu si-a cerut scuze si a acoperit pata cu cu servetelele noastre care aveau alta menire.

Personalul parea rupt din povesti si foarte amabil; vrem sa credem ca am avut noi ghinion si nu vom generaliza in ceea ce priveste chelnerii si atitudinea lor fata de clienti.

La Sergiana au o mare problema cu meniurile. Am cerut din nou cartulia cu bucate ca sa le pozam sa iti aratam si tie denumirile amuzante, moment in care ni s-a raspuns negativ. Ok, incercam alta abordare: "vrem si noi meniul, va rugam, sa vedem ce sa ne luam la desert".

Restaurant Sergiana Restaurant Sergiana
Toate pozele si restul filelor din meniu aici.

Chelnerul a spus ca ni-l aduce, dar sta langa noi pana ne hotaram ce vrem pentru ca sunt multi clienti (chiar erau) si stau prost la capitolul meniuri. Catre finalul serii, am reusit sa strecuram un meniu la masa si sa-l pozam (misiune aproape imposibila).

Am plecat de la Sergiana fericiti, impliniti, cu burtile pline si abia apoi am aflat ca bucurestenii tanjesc dupa acest loc unde se gasesc cele mai bune costite de porc.
Sper sa revenim cat mai curand in pivnita cu bucate minunate.





5 comentarii

Brasov: Restaurantul Sergiana
dana
#1 -

chelnerii

Buna ziua!

Restaurantul Sergiana este foarte atractiv si au mancare foarte buna,eu de cate ori am venit acasa din strainatate am fost acolo,dar din pacate anul acesta m-au cam dezamagit chelnerii cu lacomia si nesimtirea lor.Mai nou daca nu ai bani ficsi,si sa le dai cat bacsis vrei sau cat merita isi sustrag singuri forte urat,cred ca numai la noi se poate asa ceva.Eu am fost la Sergiana cu sotul meu care nu este roman,toata consumatia a costat 86 ron,eu i-am dat chelnerului 100 ron dupa care s-a facut nevazut nu a mai venit nici cu restu si nici cu bonul,alta data a costat 128,am dat chelnerului 150 ron ,dupa care nu am mai primit nimic.Foarte urat,eu cred ca era normal sa vina cu restul si pe urma eu hotaram cat bacsis sa.i las.Di pacate noi nu o sa mai mergem acolo,si daca asa fac si cu alti clienti o sa renunte destul de multi la acest restaurant,

Brasov: Restaurantul Sergiana
Dan
#2 -

Una calda doua reci

Am fost dupa-masa pe 23 iunie pentru a servi o ciorbita. Initial chelnerul a fost amabil, a venit cu aperitivul (niste jumari foarte bune cu ceapa) ba chiar ne-a si zambit. Cand sa ia comanda, s-a schimbat la fata cand a auzit ca vrem o ciorba de burta si una gulas, o salata de ceapa si o portie de papanasi la 2 farfurii, o bere holsten nefiltrata la pahar si o limonada. Pai fara felul 2, a intrebat??? Da, am zis. Ok. Ne aduce ciorba, amandoua foarte gustoase, salata de ceapa taiata gros dar am trecut peste. Am mai cerut o bere pe care de data asta mi-a adus-o cu multa spuma. Si nu ne ia bine farfuriile de ciorba ca ne serveste cate un papans amarat, pe jumatate ars, cu cate o ligurita de gem si smantana. Remarc, dar cam zgarcit bucatarul cu dulceata si smantana. Raspunde, e calculat la fix. Trecem peste faptul ca nu ajungea smantana si dulceata decat pentru o treime dar era si fad la gust si cu iz de ulei incins. Am taiat o bucatica de gust dar acolo l-am lasat. Si urmeaza lovitura de gratie. Cer nota si ii spun ca voi plati cu cardul. Vine cu nota si POS-ul si dau sa iau nota sa ma uit. Pai mai intai platiti si apoi te uiti pe ea. Cum, intreb, stai sa vad si eu nota. Poti sa te uiti pana maine ca tot aia e si-mi zambeste tamp. Plateste! Nu-mi venea sa cred, lasand la o parte adresarea de parca facusem scoala impreuna si cuvintele alese. Maestre il intreb, nu crezi ca esti impertinent, lasa-ma sa ma uit peste nota si iti voi plati fireste. In stilul asta poate nu-ti las nici bacsis. Nici nu am nevoie de la tine, zise el. Atunci am decis clar sa nu ii mai dau niciun bacsis si i-am spus, mai baiatule, ai grija cum te adresezi pe viitor ca nu sti peste cine dai. Atunci a dat-o cu d-voastra dar era deja prea tarziu. Pacat de locatie care e frumoasa, pacat de mancare care se pare ca variaza de la foarte bun la foarte prost, pacat ca un "pacalici" ca asta (avea la propriu o fata de clovn) opreste pe viitor clientii in a mai calca pragul.

Brasov: Restaurantul Sergiana
cristina
#3 -

pacat dar sunt dezamagita

am fost sa mananc o portie de sarmale la Sergiana
credeti-ma ca nu au fost bune absolut deloc-o compozitie ciudata,varza era nefiarta asa ca va dati seama ce sarmale cu mamaliga am mancat
ma gandesc ca daca aici nu poti manca o sarma buna,unde in alta parte poti manca
reclama este pe primul loc dar de fapt......lasa de dorit
nu o sa mai merg niciodata aici

Brasov: Restaurantul Sergiana
Liviu
#4 -

Comentariu nou

Am fost ieri la acest restaurant din centrul Brasov ului și regret ca am intrat acolo..
Am vrut sa comandam mâncare pt. acasă ...O chelneriță ne a spus sa așteptam. ....Am mers la șeful care era în fata și acesta ne a apostrofat ca "toată lumea vrea sa mănânce și sa bea" ca și când ne făcea o mare favoare...un tip foarte nepoliticos și nesuferit care nu prea avea chef sa fie amabil cu cei care la propriu îi dădeau bani sa poată manca și sa bea el și familia lui.
Am plecat și ne am promis sa nu mai călcăm acolo și sa si facem publicitate negativa la prietenii noștri.

Brasov: Restaurantul Sergiana
Pascu Luminita
#5 -

Un jaf curat

68 de lei adica 13€ am platit pt. 4 bucatele de berbecut fara nimic asortat!!!!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera