Restaurant: Ginger, episodul 2

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Aseara am facut din nou o vizita la Ginger, pe unde mai trecuseram acum cateva luni. Daca prima data merseseram incognito, acum ne-am dus anuntati, hotarati sa ne bagam nasul de metropotam prin secretele Ginger-ului, unul dintre putinele restaurante din Bucuresti care se pot lauda cu trufele din meniu si mai ales cu pivnita cu vreo 240 de feluri de vinuri. Si dupa cum s-a dovedit, nu sunt singurele motive de mandrie.

Ne-a intampinat chiar proprietarul restaurantului, domnul Cezar Filip, secondat de asociatul sau, Doru Pencea, amandoi cu scoala de degustatori de vinuri la activ, care ne-au si facut o mica demonstratie de virtuozitate oenologica pe patru feluri de vin si ne-au povestit -ca pentru diletantii care suntem- cum se degusta vinurile, la ce detalii trebuie sa fii atent, lucruri care -in teorie- ne erau cunoscute, insa de la teorie la practica e un pas mare si experienta de ani intregi in degustare.

La Ginger La Ginger La Ginger

Am inceput cu Zghihara de Husi de la Monser (soiuri pure romanesti pentru boieri si obrazuri subtiri), apoi le-a venit randul vinurilor Castel Starmina de la Vinarte: Riesling, Sauvignon Blanc, apoi Merlot.

Dupa Zghihara, servita "pe inima goala", au venit si gustarile: bruschete cu rosbif afumat "in house", pentru ca bucataria Ginger are si afumatoare personala (apropo de care Cezar glumea ca atunci cand se apuca sa faca ei afumaturi, toti vecinii deschid geamurile... de pofta), cu pui afumat, cu crema de branza si nuci si -pour la bonne bouche- bruscheta cu piept de rata si trufe. Felul principal, alaturi de Merlot, au fost frigarui asortate, cu sote de cartofi.

La Ginger La Ginger

Ceea ce ne-a dat insa de gandit nu a fost mica degustare ad-hoc (din care am invatat cate ceva), nici mancarea asortata vinului (care a jucat rolul principal la cina). Cel mai tare ne-au impresionat povestile despre cum se deschide un restaurant, cum se mentine calitatea intiala, cata legislatie (de multe ori contradictorie) trebuie sa ai in vedere si ce reguli de bun simt trebuie sa urmezi (pe langa cele impuse de lege).

Si aceasta mica incursiune teoretica si practica in "bucataria" unui restaurant ne-a revelat un adevar foarte trist: majoritatea coplesitoare a restaurantelor din Bucuresti - pe care le vizitam si noi, si voi, frecvent - nu intrunesc nici macar jumatate dintre aceste reguli, evidente la prima vedere, chiar si pentru un neavizat.

Cateva exemple: numarul obligatoriu de intrari intr-un restaurant - trei (clienti, personal, marfa); numarul de toalete (nu e obligatoriu, dar e absolut necesar sa le separi pe cele ale bucatarilor, chelnerilor si clientilor); aerisirea in spatiile care au si zone de nefumatori si de fumatori; debarasarea si servirea mancarurilor, cai in mod obligatoriu separate.

Am auzit multe alte asemenea detalii, povestirile culminand cu o vizita chiar prin bucatarie, care ne-a prins foarte bine, pentru ca nu ti se ofera prea des ocazia sa vezi cum arata industria din spatele farfuriei bine garnisite de sub nasul tau. Am ramas intr-adevar impresionati de cate frigidere sunt necesare intr-o bucatarie respectabila, care nu pune la gramada carnea, legumele, fructele, sosurile si respecta mofturile fiecarui ingredient si de ce ritual exista in viata unui angajat intr-o bucatarie - de la schimbarea in vestiar a hainelor de strada, dusurile obligatorii, spalatul pe maini inainte de a intra in bucatarie, si tot asa.

La Ginger La Ginger La Ginger La Ginger

Adevarata cireasa de pe tort a fost scurta vizita in pivnita de vinuri, unde ni s-a aratat cu mandrie aproape paterna o colectie impresionanta si foarte valoroasa, tinuta ca la carte, la 13 grade si o anumita umiditate, colectie in care se odihnesc, printre altele, un Chateau Petrus din 2001, vinuri de Gigondas, Chateau Belair, Frescobaldi, Cote du Rhone si pretioasa sampanie Salon Le Mesnil 1996.

La Ginger La Ginger

Daca mergeti la Ginger, nu va rezumati sa luati masa acolo sau sa comandati un vin bun. Cereti si sa stai putin de vorba cu Cezar, o sa va primeasca nu ca pe niste clienti, ci ca pe niste musafiri, si o sa va povesteasca cate in luna si in stele despre mancare, despre vinuri si alte mici delicii ale vietii.

Poate te mai intereseaza si:

Cum se degusta vinul... teoretic :)




30 comentarii

Restaurant: Ginger, episodul 2
Radu Popovici
#1 -

Ginger

Am vazut sute d erestaurante din toata lumea, iar Ginger este unul dintre preferatele mele, caci reuseste sa fie deosebit. Cred ca Ginger inca se mai cauta pe sine insusi in ce priveste meniul, dar pasiunea celor de acolo, dotarile excelente, pivnita de vinuri si bunele intentii il fac sa aiba un potential imens.
Il recomand cu caldura, caci ofera ineditul la o calitate superioara si un pret modic. Este locul unde masa devine un eveniment ce trebuie savurat pe indelete. Mergeti cu incredere.

Restaurant: Ginger, episodul 2
Radu Popovici
#2 -

Revelion 2009 la Ginger

Cei care au facut anul acesta revelionul la Ginger vor avea amintiri mai mult decat placute. Stiu asta fiindca ma numar printre acesti norocosi. Mancarea delicioasa (singurul ei defect, in opinia, mea, este ca a fost prea multa), muzica de buna calitate, bautura excelenta si foarte variata, amabilitatea deosebita a gazdelor, acestea au fost atuurile unui Revelion de care imi voi aminti cu mare placere.

Restaurant: Ginger, episodul 2
Nelu C,
#3 -

restaurant ginger
In sfarsit am descoperit in Romania un restaurant in care se face ARTA GASTRONOMICA ,are expuse lucrari de arta iar ambientul este intim si placut.Nu gasesti "vestitele"ciorba de burta,cartofi prajiti si mititei foarte nesanatoase ci gasesti o mancare de calitate ,curata , bine pregatita,rapid servita cu preturi sub cele amintite. Aceasta mancare este sanatoasa si nu ingrasa. restarantul acesta este recomandat pt, FEMEI pt.pastrarea siluetei dar si pt. barbati pt, ca detine 240 SOIURI DE VIN SI SAMPANIE din toata lumea.Mai are si un DESERT UNICAT,creatia patronului care este culmea deliciului si nici nu ingrasa. Daca vreti sa va surprindeti placut partenerele invitatile la aceasta GRADINA A EDENULUI GASTRONOMIC aSI NU VETI REGRETA ,altfel nu stiti ce pierdeti.
Restaurant: Ginger, episodul 2
lesia
#4 -

parerea mea

Pentru mine Ginger este ok. Mancare buna, preturi moderate iar atmosfera si serviciul mi s-au parut chiar excelente. Dar era chiar necesara aceea imensa lista de vinuri? Bine ca ospatarul a putut sa ne recomande ceva foarte accesibil si potrivit cu mancare noastra. Vinul nostru de 27 de lei a fost o placere sa-l bem. Cum trebuie sa fie vinul care este trecut in lista la 14.000 lei? Oare se va vinde vreodata?

Restaurant: Ginger, episodul 2
Florin
#5 -

Comentariu nou

mancarea de la Ginger e decenta, oarecum peste media restaurantelor din Bucuresti dar in acelasi timp destul de departe de top. este admirabil ca s-au straduit sa iasa din tiparele locale (mai ales la vinuri), insa marea lor problema e designul infiorator, de ICRAL pansat putin pe ici pe colo cu picturi tip bazar Efortie Nord '92, cu pardoseala din bucati de travertin lustruit ca la sala de asteptare din gara si cu tavan fals din placi, tip birou. they should really fire that designer, daca se poate numi asa cineva care a nascocit oroarea...

in rest, experienta a fost oarecum umbrita si de faptul ca la etaj, in salonul de nefumatori erau unii care fumau relaxati, chestie justificata de ospatar prin faptul ca oricum erau doar ei (pana sa venim noi) si au vrut ei neaparat sa fumeze sus, nu jos, la fumatori. in plus, la final am vrut sa platim cu cardul dar ospatarul s-a scuzat ca el a batut deja cash pe casa si ca nu se mai poate, asa ca make sure ca aveti cash la voi sau ca mentinati ca vreti sa platiti cu cardul inainte de a cere nota.

ca preturi e un local mediu, ne-a costat 120 de lei o masa cu 1 starter (bruschete cu piept de rata), 1 supa (de usturoi), 1 portie de paste, 1 portie de monk fish, 1 desert (ceva cu macaron, foarte ok), 2 pahare de vin (btw, la ditamai lista de vinuri nu e acceptabil sa ai doar un singur tip de vin la pahar, si ala rosu sec), 1 apa si 1 cola.

probabil ca o sa-i mai dam o sansa peste vreo cateva luni, cand se deschide terasa, ca sa evitam moartea pasiunii din interior :)

Restaurant: Ginger, episodul 2
C. Ion
#6 -

mancare ginger
Am mancat ziua in acest restaurant, o mancare f.buna si ieftina, adica 3 feluri de mancare cu 24 de lei(ciorba de vacuta,pastrama de berbecut cu mamaliga si clatite).La sfarsit am crezut ca s-a gresit suma de plata insa s-a dovedit ca nota de plata era bine intocmita. Ginger arata ca se pot oferi preparate si servicii de f.buna calitate si fara sa fie "jegmaniti"clientii. Felicitari,voi veni mereu la voi.
Restaurant: Ginger, episodul 2
Cia
#7 -

Ginger
Am vazut cu ceva timp in urma la PRO TV la emisiunea "Romania te iubesc "un film documentar despre TRUFE, foarte bine prezentat de un domn specialist in TRUFE.L-am regasit pe acest domn la restaurantul Ginger in calitate de manager. I-am spus ca l-am recunoscut si m-a incantat cate stie despre trufe.Mai mult, am gasit in restaurantul pe care-l conduce, trufe .Am mancat trufe, si mi-au placut.Daca vreti sa mancati trufe ,veniti la Ginger si le veti gasi cu siguranta.Am descoperit tot aici OREZUL NEGRU, o foarte buna garnitura, gustoasa si care face bine la digestie.Pretul este accesibil.
Restaurant: Ginger, episodul 2
Valentin
#8 -

Ginger

O atmosfera calda, linistita, muzica buna. Despre meniu variat si deosebit fata de multe alte restaurante din Bucuresti. Despre lista de vinuri la mai mare si multe. O nota buna si patronului care este o prezenta placuta si discreta.

Restaurant: Ginger, episodul 2
alexandra
#9 -

nu a fost ce ma asteptam...

Am fost sa ne vedem si noi cu patronii de la ginger pentru ca vroiam sa organizam masa de cununie civila acolo. Localul arata foarte bine, atmosfera placuta si patronii foarte foarte de treaba. Dupa ce ne-au explicat si noua ce tehnici au in bucatarie si cat de tari sunt la vinuri, am batut palma. Am facut masa la ei, cam 20 de persoane, ca in familie. Acum va spun, ca mie nu mi-e spus nimeni: GANDITI-VA DE DOUA ORI INAINTE, mai ales cand e vorba de mese mari. La cat mi-au parut de exigenti, m-am asteptat sa iasa totul perfect! Mai mult, le-am promis ca le scriu de bine pe toate site-urile, atat eram de impresionata ca i-am gasit... dar la ei e mult mult marketing, si marfa cam slabut.

Ne-au promis un vin, pe masa ne-au pus altul pe motiv ca din ala nu mai au (ATENTIE, vorbim de masa festiva anuntata cu timp inainte!!!). Am cerut varianta de desert de post pentru cel cu mere si inghetata si ne-au promis ca ne pun si fructe confiate, sa stam linistiti. Ce credeti? Ne-am trezit in farfurie cu trei bucati de mar copt cu ceva toping de dulceata si m-a mai costat 12 lei, cat desertul cu mar copt si inghetata.

Ne-au cerut 10% pentru ospatari. Bun! Nimic de spus cand te astepti sa fie totul perfect. Le-am spus de vreo trei ori sa puna tuica in pahare sa ciocnim si s-au trezit dupa o juma de ora!!! Se miscau atat de incet incat A AJUNS SOTUL MEU SA PUNA VIN IN PAHARE INVITATILOR!!!!! Pai pentru asta ceri 10% pentru ospatari, sa doarma la servici??? Ce-i drept mai aveau o masa mare la parter, da asta nu e scuza! Trebuiau sa spuna ca nu fac fata ca nu ne suparam. Mergeam in alta parte, ca doar nu sunt singurul restaurant din Bucuresti.

Imi crapa obrazul de rusine cand invitatii se plangeau cat de greu vin cafelele. A facut ospatarul 3 DRUMURI pentru 10 cafele ca tot mai uita cate una.

Restaurant: Ginger, episodul 2
alexandra
#10 -

nu a fost ce ma asteptam... continuare

Nu am spus nimic la sfarsit. Mi-a fost mie jena. La sfarsit Dl Pencea a venit sa ne ia banii si din cat de vorbaret era la inceput cand trebuia sa ne convinga sa venim la ei, nici nu ne-a intrebat cum ne-am simtit, daca ne-a placut mancarea... Eu nu mai vreau sa aud de ei! Numai eu stiu ca de cununia civila trebuia sa radiez si nu stiam cum, ca aveam niste draci de imi venea sa merg peste ei in bucatarie.

La batut din gura ne pricepem cu toti, cu pusul in practica e mai greu!!!

PS. Nu alegeti GINGER pentru mese festive!!!!!... decat daca aveti o pila buna la patroni, ca altfel o sa va plangeti de mila cand o sa auziti ce va fi la gura invitatilor care isi vor pierde rabdarea sa astepte o cafea o jumatate de ora.


TEXT CU MESAJ pentru DL PENCEA si DL FILIP, patronii restaurantului Ginger

Restaurant: Ginger, episodul 2
restaurant ginger
#11 -

raspuns d-nei Alexandra

D-na Alexandra, am primit textul dvs cu MESAJ si ne pare foarte rau ca nu v-ati simtit bine la masa pe care v-am organizat-o! Bine, daca cele cinci portii de desert de post nu erau ce va asteptati, de ce nu ati spus pe loc si puteam, poate, sa va facem pe plac.
Acel desert de post era o deviatie de la reteta originala si in mod normal trebuie sa iasa bine.
Vinul pe care l-am inlocuit a fost mai prost si mai scump sau mai bun si calitativ si la pret ? Eu cred ca din ambele puncte de vedere a fost in favoarea dvs.
Cafelele au fost aduse de cate ori au fost comandate de catre fiecare invitat. Nu am stat sa cronometrez, dar daca dvs spuneti ca a fost o jumatate de ora pana au fost aduse, intr-adevar, a durat prea mult.
Cum au fost insa celelaltet preparate? A fost totul un dezastru sau a fost si ceva bun?

D-na Alexandra, invitatii dvs au venit cu peste o ora intarziere, adica in loc de 14 dupa ora 15, neinsotiti de sarbatoriti si nimeni nu stia nimic de tuica pe care trebuia sa o aduceti dvs. si pe care noi trebuia sa o servim. Eram foarte nedumiriti daca sa incepem sa servim masa in absenta dvs. sau sa va asteptam.

Sa stiti ca foarte mult reusita unui eveniment nu tine nu numai de restaurant, ci si de cei care sunt la masa si de felul cum acestia colaboreaza cu noi. Noi incercam sa ne facem treaba cat putem de bine, dar, bineinteles ca facem si greseli.

Deci sa recapitulam: cinci portii de mere coapte nu tocmai pe placul dvs., un vin schimbat in avantajul mesenilor si poate niste ospatari prea lenti aproape ca v-au facut sa va duceti peste cei de la bucatarie si sfatuiti pe toata lumea sa nu organizeze mese festive la restaurantul Ginger. Nici o vorba de preturi, de calitatea celorlalte preparate, de atmosfera in general...

Daca v-am suparat atat de tare, nu putem decat sa ne cerem scuze.

Restaurant: Ginger, episodul 2
Stefan Teris
#12 -

La „Ginger”, Rieslingul de Rhin e la el acasă

În seara de 17 martie, am avut şansa să mă număr printre spectatorii invitaţi la recitalul de Rieslinguri de Rhin oferit de managerii Cesar Filip şi Doru Pencea, la iniţiativa lui Cezar Ion, directorul revistei „Vinul.ro”.
Pentru mine personal, cele cinci vinuri excelente selecţionate nu au fost o surpriză totală. În urmă cu peste un an, le mai întâlnisem prezentate de aceiaşi fini cunoscători. Totuşi, seara de Riesling de la „Ginger” mi-a oferit şi câteva foarte plăcute elemente de noutate.
Este vorba despre compania unui grup destul de numeros de entuziaşti, mai mult, sau mai puţin „connaisseuri”, dar toţi iubitori ai vinului.
Apoi am trăit experienţa foarte plăcută de a reveni la nişte vinuri încercate cu peste un an în urmă şi să văd nu numai că nu au probleme, ci chiar că au evoluat frumos. Una din explicaţii este cu siguranţă pivniţa de la „Ginger”, o bijuterie pe care, din păcate, la alte restaurante nu am întâlnit-o.
Apoi au fost preparatele pe care Cesar Filip le-a gândit pentru fiecare vin în parte, evidenţiind calităţile vinurilor prezentate.
Deocamdată nu fac aici decât să enumăr vinurile şi preparatele spre pofta celor care vor afla ce au ratat. Comentariile detailate şi fotografiile le voi posta pe blogul meu (www.stefanteris.wordpress.com).
1. BALTHASAR RESS- VON UNSERM'S, 2006, asociat cu Carpaccio de roastbeef „Ginger” aşezat pe carpaccio de ananas, cu ulei de măsline trufat şi capere.
2. GEORG BREUER, 2000, asociat cu 3 cozi de creveţi „Black Tiger”, cu sos de iaurt cu usturoi.
3. BARON VON SIMMERN, Kabinett 2006, asociat cu File de peşte Pollock de Alaska cu ciuperci în foietaj.
4. SCHLOSS VOLLRADS, 2006, asociat cu Rulou de piept de pui cu orez basmati şi sos de praz alb.
5. WINKEL JESUITENGARTEN, 2006, Erstes Gewaechs, asociat cu Julienne de curcan cu sos de roşii şi busuioc, cu garnitură de cous cous.
Atenţie: aceste vinuri ÎNCĂ se mai găsesc la „Ginger”! Preparatele am înţeles că au fost create (unele) numai pentru acea seară.

Restaurant: Ginger, episodul 2
anonymus
#13 -

Ca intotdeauna, pareri pro si contra

Am fost de multe ori la Ginger, am participat si la doua evenimente mari cu zeci de invitati iar in timp concluzia mea s-a cristalizat: este un restaurant foarte fain, pe care l-am recomandat ca atare multor prieteni.
Mancarea este foarte buna, chiar extraordinara daca ti cont de preturi. Unele feluri sunt minunate, altele sunt OK, pe altele eu le-as scoate de pe lista.
Cred ca un meniu restrans, cu preparatele de top ale restaurantului ar imbunatatii extrem de mult imaginea de restaurant gastronomic: un meniu mai mic este mai usor de pregatit mai ales atunci cand in restaurant sunt multi oameni care de obicei tind sa comande fiecare alt fel...
As scoate partea de feluri traditionale, nu cadreaza deloc cu ceea ce restaurantul se doreste a fi. Nu stiu daca este cineva care revine pentru sarmalele sau fasolea de la Ginger, eu ma intorc insa pentru exceptionala salata cu piept de rata sau supa crema de usturoi.
Despre vinuri s-a mai povestit, nu as puncta in plus decat ca sunt unele mai ieftine decat in magazinele de profil, un motiv in plus ca sa revin. :)
Ca sa inchei, patronii sunt niste oameni extraordinari si foarte deschisi cu care este o placere sa discuti.
Pentru ca de obicei comentariile negative sunt cele capteaza atentia cititorului iar aprecierile raman de mult ori in umbra sau nespuse am zis sa ofer si eu o mare bila alba unui restaurant deosebit.

Restaurant: Ginger, episodul 2
andreea
#14 -

nu mi se pare normal...

pentru cat de laudat este acest restaurant, are unele minusuri care nu pot fi trecute cu vederea. am fost la cununia civila a alexandrei, care a scris si ea mai sus. n-am stiut dinainte despre ce stabilisera mirii cu patronul, insa tensiunea in care au stat ei toata seara, fara sa se poata bucura pe deplin de ceea ce trebuia sa fie "ziua lor", m-a pus pe ganduri. pe parcursul mesei am inteles si eu unele dintre nemultumirile lor.
in primul rand, din punctul de vedere al invitatului, trebuie sa spun ca ospatarii nu si-au meritat banii. s-au miscat foarte lent si nu au fost destul de atenti cu clientii. puteam gasi o justificare daca aveau si alte mese de deservit. dar nu eram decat noi... s-a vazut lipsa de experienta, dar si cea de chef de munca...
in al doilea rand, sonorizarea, care a fost execrabila. sus, unde am stat noi, abia se auzea muzica. la un moment dat, chiar s-a oprit de tot. ca sa nu mai spun ca la capitolul diversitate... stau extrem de prost. am ascultat cateva ore bune numai michael jackson. ok, a fost un star si probabil cuiva de acolo ii place foarte mult, dar totusi...
cat despre faptul ca oamenii s-au inteles la un lucru (respectiv vinul de un anumit soi si desertul) si au primit altceva, indiferent daca era mai bun sau mai ieftin, asta spune multe despre cuvantul proprietarilor localului...

Restaurant: Ginger, episodul 2
cesar filip
#15 -

pentru Anomymus

Nu pot decat sa-ti multumesc. Ai perfecta dreptate in tot ceea ce spui chiar si atunci cand critici structura meniului.
Din pacate nu este 100% meniul pe care l-am dori, noi, managerii, pentru Ginger.
Atunci cand nu am avut aceasta structura a lui, adica fasolea iahnie si sarmalele nu erau incluse, am avut cazuri cand oaspetii l-au rasfoit, s-au ridicat de la masa si au spus ca nu avem preferintele lor.

In ceea ce priveste vinurile ne straduim sa fim cat se poate de corecti, atat la pret cat si la calitate. Unii nu inteleg, insa, ca vinul producatorului X din anul Y la un moment dat se termina sau poate fi livrat cu defecte si atunci nu mai are ce cauta in lista noastra, chiar daca a fost promis pentru un oarecare eveniment.
Putina lumeste stie ca:" vinul nu este ca berea" exact cum " iarna nu-i ca vara" .

In orice caz, iti multumesc pentru felul obiectiv in care vezi lucrurile.

Restaurant: Ginger, episodul 2
cesar filip
#16 -

pentru Andreea- partea 1

Andreea, nu am pretins niciodata ca suntem un local perfect. Pana si bunul Dumnezeu se pare ca facut unele greseli. Nu pretind ca in team-ul meu de ospatari il am pe Speedy Gozales, dar este ce am putut cladi, ca personal de deservire pe parcursul unui an in conditiile in care, in Romania, nu exista nici o scoala de ospatari de unde sa poti lua un premiant.
Vezi ca o contrazici pe prietena ta care mentineaza ca in restaurant mai era un eveniment la parter, dar bineineles ca asta nu era treaba voastra.

Nemultumirea ta cu privire la muzica este o parere personala. Sonorizarea noastra nu ca este buna, este de excelenta si o reglam dupa dorinta oaspetilor. Daca cineva din grupul vostru ne-a spus ca vroia in surdina, iar tu vroiai mai tare, trebuia sa te exprimi. Ai facut acest lucru? In plus, sonorizarea trebuie facuta tinand seama si de alti oaspeti in restaurant si nu numai dupa dorintele unui anume grup. Singura solutie pentru a fi pe placul fiecarui oaspete este, se pare, sa introducem muzica la casca.
Faptul ca muzica nu a fost pe gustul tau, nu este vina noastra. Ca am indraznit sa punem prea mult Michael Jackson dar, categoric, nu numai Michael Jackson ...se poate. Cand a fost la Bucuresti fanii faceau crize de isterie pe stadion! Ti-ai exprimat dorinta ca vrei si alt gen de muzica sau trebuia sa iti ghicim noi gandurile?

Restaurant: Ginger, episodul 2
cesar filip
#17 -

pentru Andreea- partea 2

La fel ca si prietena ta punctezi niste lipsuri ale noastre pe care, categoric, le avem. De ce nu te legi, de exemplu, de calitatea mancarurilor sau a vinurilor sau te pomenesti ca au fost chiar bune? Bine, cele 5 deserturi de post au avut in loc de inghetata, dulceata iar prietena ta se astepta sa aiba nu stiu ce fructe confiate. Stiu acum ca a fost o greseala a noastra si la bucatarie in loc sa se puna cirese confiate s-a pus confit de cirese, adica dulceata. Dar este asta o tragedie care sa strice buna dispozitie?

Si acum sa punem punctul pe "I" in ceea ce priveste vinul de la acest eveniment. Ceea ce ne-am inteles noi sa servim nu se mai putea procura sau mai bine zis acel vin era oxidat(adica ii trecuse timpul lui), iar eu nu puteam sa pun asa ceva pe masa pentru ca atunci ma blamam ca fiind un cunoscator de vin. Oaspetii au fost de acord cu aceasta schimbare, iar vinul a fost foarte bun, dovada ca nimeni nu s-a plans de calitatea lui.
Dar sa pun ceva foarte sincer: atat pe tine cat si pe prietena ta, capitolul vinuri va depaseste. O spun cu multa sinceritate si fara rautate, de la nivelul unui specialist.
Intr-adevar, vinul pe care l-am servit spune ceva despre caracterul managerilor (si nu al propietarilor de la Ginger) adica am dat dovada de profesionalism si constinta si am evitat sa servim un vin cu defecte, numai de dragul de a pune pe masa ce am promis.

Restaurant: Ginger, episodul 2
stefan
#18 -

Dispretul faţă de vin, între cronica de Lahmacun şi critica de arta (1)

Comentariul postat de Florin în data de 4 februarie uimeşte pur şi simplu.
După ce debutează în trombă, afirmând că mâncarea de la Ginger „e decentă”, dar „departe de top”, te-ai aştepta ca rândurile următoare să conţină o critică gastronomică pertinentă şi mai ales profesionistă. O fi cronicarul vreun specialist, sau măcar vreun consumator avizat al „culturii de cârciumă”, vorba poetului Miron Manega. Aşa că te-ai aştepta să ai măcar câteva trimiteri la ceea ce înseamnă „top”. Nici pomeneală! Urmează în schimb analiza estetică a designului interior. Ucigătoare! „Design de ICRAL, pansat cu picturi tip bazar Eforie Nord ‘92” (de fapt, o colecţie a unor apreciaţi pictori români, unii în viaţă, alţii intraţi în patrimoniul naţional), „pardoseală din bucăţi de travertin (de fapt, e mozaic veneţian) lustruit ca la sala de aşteptare din gară” (era mai bun un lustru ca la Sala Palatului?), „tavan fals din plăci, tip birou” (mă rog, o fi, dar lambriule nu puteau masca moderna instalaţie de ventilaţie)...
O fi autorul vreun artist, sau designer remarcabil? După limbajul păsăresc (engleza de net, cu vagi urme de română), după totala lipsă de respect faţă de normele de ortografie şi punctuaţie, nu prea arată a fi. Aşa că am făcut un scurt „research” (căutare, ca să priceapă toată lumea) pe net şi am aflat că preopinentul este patronul unei firme care se ocupă de evenimente muzicale, iar în timpul liber îşi împărtăşeşte într-un blog admiraţia faţă de bucătăria indiană, turcească, marocană etc. Şi am văzut acolo că chiar a şi studiat la faţa locului tehnicile subtile de a prepara lahmacunul şi kebapul. Să nu fiu rău, mai sunt pe acolo şi alte reţete, unele chiar interesante. Dar de la acele experienţe gastronomice, până la a face o cronică (fie ea şi succintă) unui restaurant cu specific internaţional, care funcţionează în România (în condiţii concrete autohtone), e distanţă mare.

Restaurant: Ginger, episodul 2
stefan
#19 -

Dispretul faţă de vin, între cronica de Lahmacun şi critica de arta (2)

Aşa că m-am lămurit că mâncarea de la Ginger este „destul de departe de top”, câtă vreme în „topul” lui Florin intră restaurante indiene, arăbeşti şi turceşti.
În ceea ce priveşte separaţia puterilor între fumători şi nefumători, îi dau dreptate, deşi sunt fumător înrăit. Cât despre modul de plată, recunoaşte singur că a greşit, deşi vina e şi a ospătarului care trebuie să prevină întrebând clientul dinainte cum doreşte să plătească.
Cel mai simpatic este însă cronicarul de ocazie când îşi dă cu părerea despre vinuri. După ce în primele rânduri laudă restaurantul că s-a străduit să iasă din tipare (oare le cunoaşte?) în ceea ce priveşte lista de vinuri, spre final se indignează că oferta de „vin la pahar” avea un singur sortiment „şi ăla roşu, sec”. Dar cum trebuia să fie? Alb şi demidulce? Oferta de aşa numitul „vin al casei” se reduce în mai toate restaurantele româneşti la un sortiment alb şi unul roşu. Ceea ce la Ginger ştiu că există. Dacă în acea zi nu avut decât roşu, e sigur o întâmplare. Că sunt seci, asta e datorită modei („trendului”, ca să fiu înţeles) existentă în toată lumea civilizată. Majoritatea dictează. Nu poţi satisface toate gusturile, iar condiţiile concrete în care supravieţuieşte restauraţia românească nu permit introducerea de enomate (ce-or fi şi alea?) în restaurante. Practic, încă nu avem publicul pregătit pentru aşa ceva. Cu numai câţiva clienţi avizaţi, care vin din an în paşte într-un restaurant, investiţia s-ar amortiza în câteva generaţii. Şi, dovadă că nu avem public pregătit (decât să facă critici pe internet) este şi propria mărturisire a autorului că la acel vin a mai comandat şi o... cola (sic!). Aşa, ca să nu mai fie vinul ăla roşu atât de sec.
De la organizarea de concerte si critica de shaorma, lahmacun şi alte delicii ale bucătăriei orientale la critica gastronomică este distanţă mare. La fel de mare ca între un iubitor de vin şi unul băutor de cola cu vin.

Restaurant: Ginger, episodul 2
stefan
#20 -

Dispretul faţă de vin, între cronica de Lahmacun şi critica de arta (3)

În finalul finalului, Florin mai promite că va da restaurantului Ginger încă o şansă, peste câteva luni, când se deschide terasa, ca să nu mai fie oripilat de interior. Grupul destul de numeros al celor ce îndrăgesc restaurantul ăsta aşa cum este, îl roagă să nu îi mai dea nici o şansă. Lasă-l, bre, aşa cum este: cu picturi de Eforie Nord şi Sud, cu pardoseala de gară (că tot e aproape), dar mai ales cu preparatele unice multe dintre ele şi cu vinurile alea roşii şi seci (mama lor de vinuri).

Restaurant: Ginger, episodul 2
Florin
#21 -

Comentariu nou

Draga Stefan,

Apreciez ca ai stat sa faci analiza aprofundata de text pret de 3 comentarii aspura parerii mele despre experienta de la Ginger precum si despre gradul meu de competenta in a face asemenea aprecieri, insa da-mi voie sa imi pastrez parerea ca Ginger este branza buna in burduf de caine, fapt ce mi se reconfirma din nou citind reactiile patronului de aici si de pe blogul meu.

Eu inteleg perfect ca nu pica bine nimanui critica, mai ales atunci cand a pus pasiune in chestia respective, precum mi-e clar ca s-a intamplat la Ginger, insa de aici si pana la a considera orice critica un afront personal si de a demara un razboi pe online (care, btw, nu poate fi castigat, trust me) este cale lunga.

Nu stiu daca ai vreo legatura directa cu Ginger (sper ca nu) sau esti doar un simplu taliban din convingere al acestui restaurant, insa o sa-mi permit sa-ti ignor sugestiile si o sa ma duc din nou pe la ei, asa cum spuneam, cand o sa se deschida terasa, ca sa imi pot face o parere definitiva, dupa care o sa revin cu un comentariu.

Toate cele minunate,
Florin

Restaurant: Ginger, episodul 2
Cesar Filip
#22 -

Pofta de mancare vine admirand tablouri!

Cel putin asta sustin clientii unor restaurante bucurestene ale caror patroni au venit cu o oferta ce depaseste mai nou clasicul meniu. Pe langa supa, friptura si desert, vi se ofera si un pic de arta.

Acuarele pasteluri sau tapiserii. Toate si-au gasit locul intr-un restaurant din Capitala. Patronul nu-si impodobeste peretii cu orice. E pasionat si colectionar si faptul ca artistii l-au ales pe el ii face o mare onoare. Printre cei care expun se numara Mihaela Cocheci, Mihai Boroiu sau Dumitru Nicolae Chilia.

Creatiile sunt tinute cateva luni, dupa care se rotesc, unele se vanzandu-se intre timp, pentru ca este o expozitie cu vanzare. Si chiar profitabila. Dumitru Nicolae Chilia este, se pare, preferatul clientilor. A vandut deja sase tablouri de la inceputul "expozitiei", adica una pe luna.

Alt colt de Bucuresti, alte preferinte. Clientii care calca pragul unui restaurant din zona Rosetti prefera fotografia. Andrei este unul dintre cei trei fotografi care expun in casa cocheta de pe Strada Spatarului. In urma cu trei ani, o prietena i-a recomandat restaurantul.

Si asa a inceput totul. Artistii au expus la etaj si, incet-incet, au "acaparat" tot restaurantul. Vanzarile nu merg rau si fiecare telefon de la un viitor client este o placere.

Best seller-urile din restaurant nu au disparut nici acum. Numai picioarele cu pantof cu toc s-au vandut deja in sase exemplare. Asta pentru ca, daca intr-un muzeu de arta bucurestean, intra in medie 260 de vizitatori pe luna, un restaurant are acelasi numar de vizitatori... dar pe zi.

Intre mirosuri imbietoare si bucate alese, o gustare pe fuga sau intalniri cu prietenii, amatorii de arta isi fac timp sa se uite pe pereti. Si cei mai multi dintre ei adauga pe nota de plata pe langa supa si desert, un tablou in ulei sau o fotografie.

sursa: stirileprotv.ro

Restaurant: Ginger, episodul 2
Cesar Filip
#23 -

Hai să-ţi arăt meniul, noaptea, de pe Poooodul Graaaant

Podul Grant nu e cel mai bun dintre vecinii restaurantului Ginger, de pe Calea Grivitei. insa, uneori, vecinii nu ti-i alegi. Dar, in ciuda vecinului zgomotos, care produce praf si mizerie, restaurantul Ginger trebuie sa-l alegi. Asta daca vrei sa ai parte de o bucatarie buna, la preturi modice, si de o carte de vinuri cum nu am vazut la prea multe restaurante de top. Vinuri tinute in pivnita cu temperatura constanta de 12 grade, cu umiditate controlata si pietris pe jos, ca-n cele mai riguroase vise de sommelier.
Voi reveni la vinuri, dupa ce va spun citeva cuvinte despre meniu. Veti gasi aici, printre propunerile bucatarului, niste specialitati de rata facute in casa, adica acolo, pe loc, niste afumaturi facute traditional… mmmm… mmmm. Ma scuzati, mi-a lasat tastatura apa. Pentru ca eram la o degustare, am fost invitati, cei de acolo, sa vedem bucataria. Ma scuzati, cred ca daca doamnele de la CF2 ar fi fost operate acolo, nu cred ca se infectau! Sigur, glumesc, dar nu prea!

Bucataria e luna (am mai vazut doar doua in gradul acesta de curatenie, la Decebal si Marshall), iar bucatarul stie cite-n soare! Pivnita de vinuri contine etichete de la cele accesibile, pina la Cheval Blanc sau Chateau Petrus. Vinurile sint, unele dintre ele, aduse de patroni, special din podgorii europene pe care le strabat insetati si informati.

Valoarea din pivnita asta o bate pe cea a bancomatului rupt din zid, recent, la Constanta. Si mai e ceva, la acest restaurant se pot servi citeva vinuri bune la pahar, nu doar "varsatul" clasic, de care "a facut rost seful" pentru protocol sau cind vin controale sa manince si sa bea moca.

Restaurantul e pe doua etaje si are citeva sali, nu e o singura incapere, ca in alte cazuri. Pe pereti veti vedea, mereu, o expozitie de tablouri care se schimba din cind in cind, asa ca, daca v-a placut mincarea, poate bagati mina in buzunar si plecati si cu un tablou acasa, la pachet.

Sursa: www.catavencu.ro
Bursucul Gastric

Restaurant: Ginger, episodul 2
Cezar Ioan
#24 -

Lansare carte la Ginger
Buna tuturor! Am citit si eu cele scrise de autorii articolului si de comentatori aici, pe site. In ceea ce ma priveste, am fost utilizator al serviciilor de la Ginger de vreo 8 ori si am fost foarte multumit. Tocmai pentru ca am fost multumit si pentru ca am gasit aici altceva decat la majoritatea restaurantelor bucurestene (ma refer in primul rand la dorinta managerilor de a pune pe mese mancaruri mai "inventive" si bune, dar si la selectia de vinuri, impresionanta) am decis sa includem un interviu cu Cesar Filip intr-o carte pe care tocmai am lansat-o... in restaurantul lor. Daca vreti sa va faceti "cu ochii vostri" o parere, puteti intra pe site-ul nostru sa vedeti doua filmari de la eveniment. Linkul ilk puteti gasi aici (cu voia administratorilor acestui site): http://vinul.ro/vinulro-a-lansat-cartea-povestiri-carciumaresti.html Daca ar fi sa depun o marturie personala, asadar, ar fi una pe deplin pozitiva.
Restaurant: Ginger, episodul 2
Miron Manega
#25 -

Picturi tip bazar?

Am gasit aici un comentariu care m-a intrigat. Cum ca la Ginger "marea problema e designul infiorator, de ICRAL pansat putin pe ici pe colo cu picturi tip bazar Efortie Nord '92, cu pardoseala din bucati de travertin lustruit ca la sala de asteptare din gara". Avem libertatea opiniei ca si aceea de a spune prostii. Am banuiala totusi ca autorul comentariului nu de prostie e suspect, ci de rautate. Pardoseala nu e din bucati de travertin, ci de marmura. Pe de alta parte - cum adica "picturi tip bazar Efortie Nord '92"? Dragul meu, oricine-ai fi, vezi ca patronul e colectionar de arta iar tablourile alea sunt semnate de Arthur Verona, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Aurel Băeşu, Constantin Piliuţă, Ionescu Sim, Wilhelm Hambucher, nu stiu daca-ti spun ceva numele astea... Dar, ma rog, eu nu stiu ce se vindea in bazarurile din Eforie Nord prin '92, deci s-ar putea sa ai dreptate. In cazul asta toata admiratia mea pentru standardul ridicat al gustului estetic, daca acesta e de la Piliuta in sus... Pe de alta parte, daca "moartea pasiunii din interior" se trage de la tablouri, nu te mai uita pe pereti, arta creeaza vertijuri periculoase. Bine ca macar mancarea a fost decenta...

Restaurant: Ginger, episodul 2
A Jew
#26 -

Nu se poate cu relaxare?

Nu am fost inca la Ginger, o sa ma duc, dar citind reactiile voastre imi permit sa pledez pentru relaxare. Oameni buni incercati sa va defrustrati si voi patronii si voi clientii.
Lui x nu i-a placut designul. Altul comenteaza mancarea. E dreptul lor sa aiba gusturi proprii asa cum e dreptul tuturor. What the fuck? Va faceti de ras..cu totii..la un nivel secund mai fin.. chill romanian people..chill and learn to be happy-er :)

Restaurant: Ginger, episodul 2
stefan
#27 -

raspuns lui "A Jew"

Ok, draga "a Jew", de acord cu relaxarea, dar in masura in care comentariile sunt facute in limita bunului simt. Nu ai inteles ca nu e vorba de frustrare atunci cand explici lui"x", cum spui tu,ca picturile nu sunt de "bazar", si ca marmura nu e travertin. Daca spunea ca nu ii place pur si simplu, era altceva... Era, cum spui tu, chestie de gust. Nici mie nu imi plac anumite opere de arta, altfel extrem de bine cotate pe piata. Dar nu am scris nicaieri ca ar fi kitsch, sau bazar.
La fel, la capitolul mancare. Una e sa spui ca nu e pe gustul tau, si alta este sa faci pe criticul avizat.
In esenta, ceea ce inflameaza spiritele pe aici - si nu e vorba numai de Ginger - este impostura unora care se erijeaza in formatori de opinie gastronomica, fara ca nimic sa le dea acest drept. Personal - te rog sa nu te superi - pe mine unul ma mai deranjeaza stalcirea limbii romane,transformarea ei intr-un argou romenglez, doar de dragul de a fi mai interesant. E pacat, mai ales cand avem suficiente cuvinte sa ne exprimam in limba materna. Iar daca nu (o mai) stim, se poate folosi integral engleza. Vorba olteanului, "no problem!" :D
In rest, ai dreptate: mergi la Ginger si fa-ti propria opinie.

Restaurant: Ginger, episodul 2
RepublikaBanat
#28 -

Cronicari intr-o ureche...

Pai bine voua,atat ne-ati scris voi despre restaurante,sa aflu acum ca voi nu stiati pana la intalnirea cu domnii de la Ginger,de cate intrari trebuie sa aiba un restaurant,de cum se debaraseaza mesele,de toalete...Dezamagitor pentru noi,rusinos pentru voi.Nu am pretentia ca atunci cand scrieti o "cronica" sa fiti profesionisti,dar macar cunoscatori?!?!?

Restaurant: Ginger, episodul 2
Cesar Filip
#29 -

Comentariu de prisos

Ma intriga putin acest comentariu si desi am tacut o vreme ...nu ma pot abtine! Intalnirea cu cei de la Metropotam a fost ceva benefic pentru ambele parti, ei in calitate de cunoscatori iar noi in calitate de profesionisti, am facut un schimb de experienta.

Daca fiecare sta pe pozitia lui si nu exista contacte de acest fel, ei nu pot afla de numarul de usi si asa mai departe, iar noi nu putem afla de multe din dorintele publicului pe care ei stiu sa le exprime. De aceea comentariu este tardiv si neinspirat, dar mai ales ca nu are nimic din spiritul fair al banatenilor.

Restaurant: Ginger, episodul 2
cesar filip
#30 -

Intalnire Gourmet

Dupa ce vreo 15 ani a vanturat putin lumea, pe mare si pe uscat, cu un popas mai lung in Florida, Silviu este acum in Bucuresti ceea ce mi-a dat posibilitatea sa il cunosc

Nu se lauda prea mult cu locurile pe unde a lucrat, nicidecum cu stele, nici verzi nici de alta culoare, dar mi-a spus ca stie sa gateasca foarte bine.

Pentru a ne convinge ne-a propus un meniu de 3 feluri, simplu dar gustos eu urmand sa recomand pentru el vinurile.
La atata hotarare nu poti sa spui nu, asa ca Silviu s-a pus pe treaba si a facut cele 3 preparate pe care le-am fotografiat.

Preparatale nu numai ca arata bine, dar sunt si foarte gustoase.
Asa ca i-am propus lui Silviu sa prepare acest meniu intr-o seara unica si sa-l oferim in restaurantul nostru pentru un numar limitat de 20 de persoane.

Evenimentul urmeaza sa aiba loc vineri, 25 februarie, la ora 19.00
Ce urmeaza sa coste?

68 de lei, inclusiv vinurile. Ultimele rezervari pana miercuri, 23 ianuarie.

HOT APPETIZER

TRIGOANE DE POLENTA DUPA RETETA LUI SILVIU CU COMBINATIE DE SOMON SI SOMON FUME, SOS ALB CU CHAMPIGNONS,CAPERE SI PARMEZAN -asociat cu un vin alb sec Domeniile franco- romane, Riesling Crai Nou (100 ml)

MAIN DISH

ARIPA DE CURCAN, COTLET SI FILEU DE BERBECUT CARAMELIZATE CU SOS DE CEAPA ROSIE SI CEAPA LIONEZA, LEGUME IN UNT, PIURE CU SPANAC- asociat cu un vin rosu sec Easy by Enira, Merlot (100 ml)

DESERT

CREMA SABAYON CU FRUCTE DE PADURE asociat cu vin alb demidulce Riesling german Johan Berg (100 ml)

Silviu a probat acest meniu in Florida si in restaurantele UNDERCOVER unde isi alegea oaspetii si nu invers.

Vrea acum, fiind acasa mai mult in vacanta, dar plictisindu-se in mare partea, sa faca o demonstratie culinara inedita si noi sa vedem daca are acelasi succes si la Bucuresti!

Ca ne-am intalnit este o pura intamplare, dar ne-a marturisit ca vrea sa colaboreze cu noi pentru ca i-a placut foarte mult bucataria de la Ginger!

Va asteptam cu placere!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera