Restaurant: Bonne Bouche
Pe harta restaurantelor cu pretentii din spatiul dambovitean a aparut un bistro frantuzesc pe strada, ati ghicit, Franceza (numarul 30). Bonne Bouche il cheama. De afara arata foarte bine, te cheama inauntru unde gasesti o atmosfera destul de intima, de bistro parizian, dar cu un zgomot de fundal specific bucurestean. Si cu fitele aferente.

Pe pereti gasiti asezate strategic etichete de vin sau desene cu aer frantuzesc, o biblioteca plina cu carti completeaza decorul, in timp ce la intrare te intampina o colectie impresionanta de vinuri. Se vede ca obiectele de decor au fost alese cu grija si nu s-a facut rabat la calitatea lor.
Deschizand meniul, felurile de mancare si preturile mari iti creaza imediat asteptari si mai mari. Ei bine, pentru noi asteptarile s-au terminat cand a venit mancarea. Buna, dar nu spectaculoasa. Ne asteptam la o experienta culinara autentica, nu la... mancare facuta dupa reteta, fara nimic special si, in mod sigur, fara acel je ne sequois quoi care te face sa te intorci la un restaurant. E diferenta intre un bucatar genial si tu/eu acasa, gatind dupa retetele lui. Poate sunt la inceput si lucrurile se vor schimba.

Am inceput cu ce e mai frantuzesc cu putinta - o supa de ceapa (19 lei). Buna, banala. Si tartarul de somon (26 lei) a venit intr-o alta prezentare decat cea cu care eram obisnuiti, cu condimente care ii sporeau gustul Am continuat cu un pui dijonaise cu piure cu trufe (34 lei). Ne asteptam la mai mult, mai ales ca gustul de trufe mai mult nu se simtea in piure (probabil era cu ulei de trufe). Ficatul de vitel cu sos de salvie si piure cu usturoi confiat a fost foarte bun, mai ales cand vorbim de sos.

Ce mai gasiti in meniu?
- somon cu migdale si legume (42 lei)
- terina de foie gras (44 lei)
- peste spada (52 lei)
- salata de andive cu pere caramelizate si Roquefort (36 lei)
- cocos cu sos de vin (57 lei)
- muschi de vita, cartofi noi si fasole verde (66 lei)
- tartar de vita cu cartofi prajiti si salata (57 lei)
Lista de vinuri este insa impresionanta si, daca vreti, le puteti lua si la pahar. In plus, le puteti lua si acasa, cu 30% mai putin decat pretul din meniu. Interesant. Gasiti Donnafugata, Michel Redde, Le Chateau, Nederburg, Jermann si multe, multe altele. Preturile sunt de la 60 lei la 300, 400 sticla.
Serviciul a fost ok, mancarea a venit repede, cu mentiunea ca, totusi, la un restaurant cu pretentii nu te astepti ca chelnerii sa vorbeasca intre ei cu voce tare, sa strige si sa-si rezolve problemele in public.
Am plecat de acolo cu sentimente contradictorii. Pe de-o parte, se vede ca s-a incercat crearea unui loc de calitate, ca s-au luat in considerare niste lucruri atat la nivel de decor, cat si la nivel de meniu. Totusi, undeva scartaie si probabil e vorba de faptul ca prea se fac lucrurile "dupa reteta".
Bonne Bouche nu-ti lasa o impresie anume, nu te impresioneaza prin nimic, desi, repet, nu dezamageste total. Speram ca in timp sa-si gaseasca o identitate mai clara, sa raspunda promisiunilor, astfel incat sa avem motive sa ne intoarcem acolo.
Pe pereti gasiti asezate strategic etichete de vin sau desene cu aer frantuzesc, o biblioteca plina cu carti completeaza decorul, in timp ce la intrare te intampina o colectie impresionanta de vinuri. Se vede ca obiectele de decor au fost alese cu grija si nu s-a facut rabat la calitatea lor.
Deschizand meniul, felurile de mancare si preturile mari iti creaza imediat asteptari si mai mari. Ei bine, pentru noi asteptarile s-au terminat cand a venit mancarea. Buna, dar nu spectaculoasa. Ne asteptam la o experienta culinara autentica, nu la... mancare facuta dupa reteta, fara nimic special si, in mod sigur, fara acel je ne se
Am inceput cu ce e mai frantuzesc cu putinta - o supa de ceapa (19 lei). Buna, banala. Si tartarul de somon (26 lei) a venit intr-o alta prezentare decat cea cu care eram obisnuiti, cu condimente care ii sporeau gustul Am continuat cu un pui dijonaise cu piure cu trufe (34 lei). Ne asteptam la mai mult, mai ales ca gustul de trufe mai mult nu se simtea in piure (probabil era cu ulei de trufe). Ficatul de vitel cu sos de salvie si piure cu usturoi confiat a fost foarte bun, mai ales cand vorbim de sos.
Ce mai gasiti in meniu?
- somon cu migdale si legume (42 lei)
- terina de foie gras (44 lei)
- peste spada (52 lei)
- salata de andive cu pere caramelizate si Roquefort (36 lei)
- cocos cu sos de vin (57 lei)
- muschi de vita, cartofi noi si fasole verde (66 lei)
- tartar de vita cu cartofi prajiti si salata (57 lei)
Lista de vinuri este insa impresionanta si, daca vreti, le puteti lua si la pahar. In plus, le puteti lua si acasa, cu 30% mai putin decat pretul din meniu. Interesant. Gasiti Donnafugata, Michel Redde, Le Chateau, Nederburg, Jermann si multe, multe altele. Preturile sunt de la 60 lei la 300, 400 sticla.
Serviciul a fost ok, mancarea a venit repede, cu mentiunea ca, totusi, la un restaurant cu pretentii nu te astepti ca chelnerii sa vorbeasca intre ei cu voce tare, sa strige si sa-si rezolve problemele in public.
Am plecat de acolo cu sentimente contradictorii. Pe de-o parte, se vede ca s-a incercat crearea unui loc de calitate, ca s-au luat in considerare niste lucruri atat la nivel de decor, cat si la nivel de meniu. Totusi, undeva scartaie si probabil e vorba de faptul ca prea se fac lucrurile "dupa reteta".
Bonne Bouche nu-ti lasa o impresie anume, nu te impresioneaza prin nimic, desi, repet, nu dezamageste total. Speram ca in timp sa-si gaseasca o identitate mai clara, sa raspunda promisiunilor, astfel incat sa avem motive sa ne intoarcem acolo.
si totusi....
"je ne sais quoi"...sau il scriem cum trebuie sau nu il mai folosim deloc. it's that simple.
subiect care e el subiect de subiect
sa nu ziceti ca asa era trecut in meniu, "piure de trufe".
ca atunci inseamna ca acest local are cea mai fina mancare din europa centrala si de est :)).
acum - daca e scump, probabil ca va atrage clientii de fitza, si e pacat ptr. un local din centrul vechi, nu si-au facut oamenii treaba bine, asteapta un castig rapid, care va veni, sigur, insa....
Comentariu nou
Nup, scria "cu trufe" :) Intr-adevar, era o treaba.
punct minus major
vinurile rosii desfacute care se servesc la pahar se pastreaza intr-un frigider, la o temperatura net mai scazuta decat cea normala de servire. A trebuit sa incalzesc paharul in mana ca sa pot simti gustul vinului !
mancarea destul de anonima. as zice ca la un 75% din pretul din Paris primesti cam 50% din calitate.
pe total, greseli majore in categoria asta de pret.
Pentru Danut
Sticlele de vin, odata desfacute, unde ar trebui sa fie tinute, dupa parerea ta, daca nu la frigider(adica la cel mult 10 grade?
Ce metoda crezi tu ca se poate aplica pentru a servi vinul rosu, la pahar la 16-18 grade? Crezi ca este bine pentru vin si pentru cel care-l bea sa se faca o scadere brusca de temperatura numai pentru a fi adus la masa, la temperatura potrivita de a fi baut?
Nu este oare mai bine sa i se dea posibilitatea celui care l-a comandat sa vada cum se dezvolta incet aromele in pahar, chiar daca este nevoie sa-l incalzeasca un pic in palme, ca pe cognac?
Incearca ambele metode cu acelasi vin si vei constata niste diferente!
Numai de bine!
Cum e cu Parisul?
Comparatia cu preturile si calitatea la ce se serveste la Paris pare sa fie foarte exacta! Dar ca sa ne luminam un pic, cand si unde ai mancat ultima data la Paris?
Comentariu nou
Hello!!!!
E clar ca vinul este pentru voi un fel de completare la apa minerala. Daca scrii un articol abtinete sa mai citezi vinuri din meniu pur si simplu copy paste, e ca si cum ai spune ca ai vazut intr-o parcare un mercedes, un astra si un 6 cilindi in linie.
Am baut de vreo cateva ori acolo, si daca imi mai da cineva in orasul acesta cu flori de pomana o lista de vinuri ca a lor eu imi fac tricou cu metropotam.
Domnu cu frigideru' de vinuri, de ce nu incerci sa o ti pe bere unde te pricepi. In afara de Bordeaux care se bea la 18 grade, majoritatea vinurilor rosii se beau intre 14 si 16 grade. Asa ca nu mai incalzi paharul in mana degeaba.
Over all trag concluzia ca dupa voi cel mai bun din centrul vechi e in colt la shaorma: ieftin si bun.
Va salut de pe Sena ( raul nu pilotul)
Domnul cu frigiderul de vinuri
Draga Marius,
Daca stii ca apa minerala poate acompania vinul, ai cultura oenologica! Eu zic, ca daca nu vrei sa ramai la aceasta cultura
ia, de exemplu, " Marea carte a degustarii vinurilor" editia 2006 scrisa de Prof.dr. academician. Viorel Stoian, membru
corespondent strain al Academiei Italiene a viei si vinului din Sienna si detinator al diplomei „Meritul Academic” si citeste la pagina 76 :
"La francezi se zice :" Le vin rouge doit etre bien chambre"(vinul rosu trebuie sa fie bine adus la temperatura camerei). Odinioara, temperatura camerei era undeva in jur de 20 grade C, dar nu prea mult. Se pare ca francezul zilelor noastre s-a luat si el dupa edilii economi de astazi si au mai coborat temperatura camerei ......temperat, adus la temperatura camerei(sambrat) 16-18 grade C"
Ca sunt exceptii, in sus sau in jos, si ca pe etichete unii producatori fac mentiuni, chiar pana la 22 de grade C, asta este alta situatie.
Eu am dat o temperatura optima la care nu se poate gresi cu nimic la un vin rosu.
Am o colectie adevarata de peste 240 de feluri de vin din toate colturile lumii si, din cand in cand, ma mai uit pe etichetele lor.
In plus, sunt degustator de vinuri autorizat si particip la degustari de vinuri, unde la fel, se pleaca de la aceste
temperaturi pt. vinurile rosii, dar bineinteles cand se doreste a se analiza mai exact anumite componente sau pentru a se
depista unele defecte, se aplica si alte temperaturi.
Eu nu doresc decat sa scriu niste lucruri exacte pentru cititorii Metropotamului pe care pot sa le documentez si daca cineva incearca sa ma ia la bascalie, cum faci tu, trimitandu-ma dupa bere nu poate decat sa isi faca singur un deserviciu.
articol foarte exact
articolul surprinde foarte exact situatia.
da, exista un decor in linie cu specificul locului (desi pare a fi o colectie cu prea multe elemente care nu intotdeauna se potrivesc intre ele, prea aglomerat dupa gustul meu, dar gusturile nu se discuta, nu-i asa?).
meniul contine multe plats classique a la francaise, insa la ce bun tot efortul asta daca gustul mancarii este unul absolut mediocru?
daca faceau doar bar de vinuri cu niste mici gustari - fromage, charcuterie, ar fi fost minunat. bucataria lor insa este una total dezamagitoare.
fiind in centrul vechi, cu atat mai mult ar fi mers un bar de vinuri.
nu e simplu cu mancarea, fratilor.
la bonne bouche
Doamne ce mult se mai discuta pe seama temperaturii unui vin,dar absolut interesante comentariile voastre.Din pacate mult prea inghesuite mesele dar decorul superb! pacat de mancare ,pieptul de pui mult prea banal ,uscat ,tras la tigaie poate si servit deja feliat [la toate restaurantele bune se serveste doar taiat pe jumatate si se mentine suculent].Tartarul foarte slabut fara gustul cu care eram obisnuiti[am mai fost in acest restaurant la deschidere]si cu ou fiert in compozitie!!!!Umila mea parere ca oul fiert schimba gustul carnii,era mult mai condimentat inainte avea mai multa savoare.Oricum sau schimbat produsele[chevrre choud ,creme brule..etc] si nu neaparat in bine au devenit anoste fara touch-ul care facea diferenta.
Despre temperatura
Vad ca am starnit o discutie plina de pasiune despre felul cum se serveste vinul, ceea ce nu era nici pe departe intentia mea. Simt nevoia sa clarific:
Nu sunt un expert in vinuri. Sunt doar o persoana care stie sa guste un vin bun si o mancare frantuzeasca. Gustul respectiv mi l-am dezvoltat in principal in perioada in care am locuit la Paris, unde dealtfel inca ma duc cu jobul de cateva ori pe an.
In privinta metodei de pastrare, eu personal folosesc o pompa speciala prin care scot aerul din sticla ( se gaseste la orice magazin de vinuri) . In felul asta, calitatea se pastreaza foarte bine pentru perioade de pana la o saptamana - presupun ca intr-un restaurant nu dureaza o saptamana sa fie bauta o sticla de vin.
Nu stiu ce metoda folosesc alte restaurante, dar personal nu mi s-a intamplat niciodata in Franta sa mi se aduca un vin rosu la pahar la temperatura respectiva.
In rest, respect pentru adevaratii cunoscatori si stima pentru toti cei care stiu sa savureze un vin bun.
Comentariu nou
pai ce pretentii ai la ospatari daca jegurile de francezile dau salarii ca in africa,cred ca cesar filip e de-al casei de tine cu ei k la balamuc.Ce le-as mai sparge geamurile la pedofilii astia de francezi
raspuns pentru Costel
Draga Costele,
Nu stiu de ce esti asa de inversunat pe francezi! Dar asta este treaba ta! Nu sunt de-al casei si nu o sa iti vina sa crezi! Sunt exact de la concurenta si nu tin decat cu vinul si cu bunul simt! Nu m-am implicat in comentarii decat atunci cand aceste doua elemente au fost lezate.
mediocru
cat tam-tam,preturi mari pentru nimic special....ba chiar sunt foarte multe terase in jur unde chiar se mananca bine la jumatate de pret!!!auzi,piept de rata cu orez salbatic!!!!!la un bistro frantuzesc!!iar vita fara nici un gust si foarte tare!nici cel putin sos nu stie bucatarul sa faca.
..un bistro de 2lei
dezamagita
Salut,
saptamana trecuta am fost si eu la acest restaurant, impreuna cu alte 3 persoane.am comandat si am tras concluziile urmatoare:
-felul 1- foie gras: o gluma proasta sa intitulezi acest fel de mancare astfel; era un fel de spuma de ficat ratata,cu gust dubios, nu era nici terina si cu atat mai mult NU era foie gras;
- escargots: neasezonati,fara usturoi,fazi;
- felul II- tartar de vita:neasezonat,calitate slaba a carnii, cu 8 french fries (nr.exact),fara sosuri alaturi,o salata Mare,10 grame de ceapa tocata si 10 grame (poate chiar mai putin)de castraveti murati;de remarcat ca, desi nu sunt adepta portiilor enorme),portiile sunt Ridicol de mici.
- carne de vita:cu niste salata aruncata pe langa ea,aproximativ corect
- desertul:- creme brulee- corecta dar o portie extrem de mica,inaltime de 1 cm,intr-un bol de aprox.10 cm
- tarta de lamaie:ratata complet
Ambianta simpatica, servire agreabila.Imi este foarte dificil sa inteleg cum un patron poate accepta ca in restaurantul sau se poate servi o mancare atat de proasta.Iar bucatarul ar trebui dat afara.Pacat de acest loc.
branding eronat
Bucatarul nu are nici un fel de vina. El face ce stie si daca patronii accepta inseamna ca sunt de acord cu el.
Acest bistro a cam fost luat in colimator in ultima vreme de clienti obisnuiti si, bineinteles, ridicat in slavi de cativa prieteni ai patronilor. Totul s-ar putea remedia printr-un rebranding care sa lamureasca din capul locului pe clienti unde se afla.
Acest bistro ar trebui sa se numeasca "La grande bouche", adica pe romaneste, "La gura mare", ceea ce ii caracterizeaza pe patroni deoarce cu gastronomia, dupa cum se vede din comentariile primite, nu au nici in clin, nici in maneca.
..fitze ieftine
Patronii sunt unii care au multe fitze, la fel ca si angajatii si pe termen lung vor ramane doar cu fitzele si cu preturile lor astronomice pentru ca nu le va ma manca nimeni porcaria de mancare pe care o servesc.Nu cred ca acest restaurant, pe termen lung, va ramane in cemtrul istoric pentru ca aici, in general exista o lume normala, fara fitze de mancaruri frantzuzesti scumpe si proaste.
Comentariu nou
Ce mai conteaza mancarea pe care multi o critica, ce mai conteaza designul pe care altii il critica, ce mai conteaza patronii si chelnarii fitosi de asemenea criticati cand poti sa ai parte de un closet senzational cum are "La Bonne Bouche"! Si nu are unul, ci are doua, folosite atat de barbati cat si de femei (ca de aceea ne-am luptat pentru drepturi egale!).
Asa ca dupa ce ai "ciugulit ceva frantuzesc" la masa, te duci la latrina bonne bouche si cu putin noroc poti sa intri in cabina cu closet din care tocmai a iesit un mascul, care te invita politicos sa intri si pentru ca nu a avut urinar, tocmai si-a imprastiat feromonii care persista mult, aerisirea fiind invizibila.
Si atunci ma intreb de ce biblioteca de deasupra closetului? Pentru ca nu poti lectura nimic din pozitia incomoda pe care trebuie sa o adopti ca sa nu iei contact cu stropii de pe colac! Sau poate este o invitatie ca rupand o pagina, eventual din Luceafarul lui Eminescu, sa stergi cu ea innobiland astfel colacul.
Nota de plata se aduce tot intr-o carte. Ma intreb daca este o carte care candva a trecut prin biblioteca de deasupra closetului!
Am fost o singura o data La Bonne Bouche si pentru mine acest loc a devenit ceva , nu de prost gust, ci ceva de-a dreptul macabru. Da poate asta este si menirea bistroului. Ceea ce ma mira pe mine este ca pana acum nimeni nu a sesizat acest aspect si in perioada pe care am petrecut-o in restaurant, dupa am fost la closet am observat persoane care intrau si ieseau si nu am putut citi pe fata lor vreo dezaprobare fata de ce intalnisera acolo.
dezamagire totala, serviciul o mizerie
la bonne bouche.... poate in mintea lor, mancarea a venit intr-o ora fix, ospatarii sunt sub influenta drogurilor usoare - se misca in reluare si nu cunosc in nici un fel meniul - habar n-au preturile sunt mega uriase am platit pentru doua persoane 220 lei...dezamagire
Probabil ca vorbim de alt loc
Vin foarte rar in Romania si in general ies a restaurante luate dupa recomandarile de pe net. Am citit pe Metropotam de "La Bonne Bouche" si am hotarat ca nu am ce sa caut acolo. Totusi acum doua zile mergand prin Centrul Vechi am trecut pe langa acest bistro. Arata atat de bine incat m-am hotarat sa intru macar pentru un pahar de vin. Pana la urma am si mancat, doua zile la rand. Concluzia: Cred ca ghidul vostru online este complet pe alta lume. Dragilor, tocmai am avut parte de o seara extraordinara intr-un bistro bucurestean cu care m-asi lauda oriunde in Europa. Sincer, locul este superb, mancarea este buna ( am luat salata cu branza de capra, coq au vin si tarta de lamaie) iar chelnerii sunt impecabili. Lumea de la mese era absolut incatatoare cu totul alta decat sunt obisnuita sa vad prin restaurantele mai titrate. Cei ce spuneti ca locul este dezastruos ar trebui sa va intrebati de ce e plin de straini ce lucreaza in Romania, poate pentru ca este ca afara. Ashadar daca va aflati in cautare de locuri frumoase e bine sa nu luati chiar de bune opiniile diversilor comentatori.
Bateti din palme, va rog!
In sfarsit un comentariu bun pentru "La bonne bouche". Trebuie sa vii din strainatate, direct din Albania, ca sa ai asemenea pareri...sau poate si-au schimbat intre timp grupurile sanitare?
Maria, poate nici nu ai fost la toaleta sau chiar nu ai avut nevoie!...Auzi Maria, las-o balta! Cu comentarii dintr-astea comandate suntem obisnuiti! Toata lumea este nemultumita, numai tu bati din palme! Vezi sa nu faci febra musculara!
ospatar care emana un miros puternic de alcool
De unde atata negativism?
Nu inteleg de unde atata inversunare impotriva restaurantului, si nu, nu sunt prietena cu patronii ci pur si simplu este unul din restaurantele mele favorite.
Scria cineva legat de taxa de servicii din nota de plata...data viitoare cand mergem o sa ne uitam la asta. Noi am lasat "taxa de servicii" voluntar pentru ca ne-a placut foarte mult serviciul.
Am vazut restaurantul si plin si mai putin plin (am mancat la o ora cand in general restaurantele sunt goale...la 5) si chelnerii de fiecare data mi s-au parut foarte profesionisti si ok, pe faza si prompti dar nu lingusitori.
Inca o data, nu il cunosc pe patron decat in masura in care pot sa ghicesc ca era domnul care se plimba la un moment dat printre mese.
Sa vorbim si de meniu...tartarul de somon e absolut delicios, cu niste condimente pe care nu le-am putut identifica dar care se potrivesc perfect cu pestele. Ma gandeam ca lucrurile bune nu rezista si ca scosesera salata, dar pur si simplu a venit pe un recipient separat.
Uitasem de painea cu untul aromat...delicioase.
Mie mi-au placut la nebunie melcii, si nu era prima data cand mancam.
Aveau mai demult in meniu lup de mare cu piure de cartofi cu sofran...l-am comandat in doua vizite consecutive la restaurant, delicios...condimentele mergeau de minune.
Si, legat de toate acele comentarii legate de vin, unde ati mai vazut voi in Bucuresti sa comanzi vin la pahar si sa iti deschida sticla in fata? Serios acuma.
Legat de desert...tin minte, legat de crema de zahar ars, ca era delicioasa..am mai mancat lapte de pasare (avea in meniu un nume frantuzesc pe care l-am uitat), plus un desert nou pe care l-am incercat ieri...absolut genial..inghetata cu o tarta de ciocolata cu crema fierbinte in mijloc. Ar mai fi mers un strop de inghetata in plus, dar in rest...sa te lingi pe degete.
Mie locul imi aduce aminte mult de Paris si de cafenenele alea specifice... Sincer nu inteleg atata inversunare, doar nu va asteptati sa mancati coq au vin la pret de shaorma.
Numai bine.