Lacrimi si sfinti, restaurantul lui Dinescu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Restaurantul Lacrimi si sfinti, dupa numele sau popular "restaurantul lu' Dinescu", este un loc unde te poti duce cu doua certitudini: arata bine si se mananca bine. Este probabil una din optiunile cele mai potrivite pentru a lua masa in Centrul Vechi din Bucuresti.

Prima convingere e data de faptul ca designul interior este realizat de Cristian Corvin, acelasi care a realizat cele mai cool si trendy baruri din capitala in ultima vreme (Atelierul mecanic, Papiota, Energiea, samd). Despre realizarea restaurantului puteti citi mai multe chiar pe site-ul sau.

Faptul ca mananci bine se datoreaza nu atat faptului ca gateste ocazional si Mircea Dinescu, sau ca lui i-ar apartine caietul de retete, cat faptului ca la restaurantului unei vedete n-o sa mananci probabil niciodata prost, cu atat mai mult cu cat vedeta in chestiune se mandreste cu aptitudinile bucataresti.

Lacrimi si sfinti Lacrimi si sfinti
Lacrimi si sfinti Lacrimi si sfinti

De la bun inceput sa spunem deci: Lacrimi si Sfinti arata bine si mancarea a fost buna.

Este adevarat ca atunci cand am intrat am asteptat sa ne salute cineva si sa ne intrebe ce dorim (doream sa ni se spuna care era masa rezervata de noi) si am intrebat in stanga, nu stia, in dreapta, trebuia sa verifice in alta parte... dar cat am stat in picioare la usa, in spatele nostru statea la masa Plesu.

E adevarat si ca intre fiecare fel de mancare am asteptat vreo ora, dar pe langa masa noastra a trecut de trei ori Dinescu.

E adevarat ca am mancat bine, mancare gatita sanatos (si gras), facuta cu simt de raspundere si cu retete vechi, ca la bunica acasa, dar am platit doua persoane 170 de lei. Nu, stati, aici am inversat talerele balantei.

Daca ai un pic de cult al personalitatii si ceva mai multe parale in buzunar, iti va placea restaurantul lui Dinescu. Merita sa mergi o data, in primul rand pentru a te plimba prin restaurant, care este intr-adevar realizat cu nespus de multa atentie, de la usa de oblon care sade neglijent atarnata in balama si efectul capacelor rosii de oale pe albul peretelui, si gramada de lemne taiate pe post de perete si chiar zavoarele din lemn de la toaleta sau gaurica in forma de inimioara din usa privatei.

Lacrimi si sfinti Lacrimi si sfinti
Lacrimi si sfinti Lacrimi si sfinti
~16000 de piese de lego alcatuiesc decoratiunile: braurile de motive nationale si capetele de "vanat"
 

In al doilea rand, trebuie sa vezi ce atata tam-tam despre mancarea lui Dinescu. In meniu (si el facut la fel de rustic, din hartie ce parea turnata manual) gasesti rate, gaste, prepelite, porc, vitel, miel si peste. N-am vazut pui. Salatele sunt si ele putine, vegetarienii nu se vor simti prea bine acolo. Intregul meniu, cu tot cu preturile, se poate vedea de altfel aici.

Lacrimi si sfinti Lacrimi si sfinti
icre de crap - 13 lei; salata St. Petersburg - 14 lei

Noi am inceput cu icre de crap si o salata St. Petersburg (cartofi, varza acra si sfecla), si-un toi de rachiu, sa ne pregatim pentru felul principal. Pana sa vina felul principal cam trecuse tot efectul rachiei, dar este adevarat si faptul ca nu mai exista nici o masa libera in tot restaurantul, iar bucataria era probabil in focuri. O vedeam de altfel, avea geamurile chiar in fata noastra.

Lacrimi si sfinti Lacrimi si sfinti
rata muta - 35 de lei; gasca evreiasca - 30 de lei

Felul principal au fost o rata muta pe varza calita si o gasca evreiasca (afumata si tavalita prin iahnie de fasole aromata). Delicioase amandoua, rata ceva mai usurica si mai zvelta, dar gasca grasana ca o matroana de bordel si la fel de greoaie. Buna rau, nu zic, dar imposibil de terminat fara ca ficatul sa isi faca pe loc testamentul.

Lacrimi si sfinti Lacrimi si sfinti
placinta "mere" - 17 lei; placinta branza - 17 lei

Dupa inca vreo ora a venit si desertul: placinta de mere (deghizate in dovleac, dar nu ne-am suparat, ca era buna) si placinta cu branza. Bune, dar am mancat si mai bune, si in portii mai generoase (nu ca am fi simtit nevoia dupa macanitoarele dinainte, dar nu poti sa nu compari), si mai ieftine.

Lacrimi si sfinti Lacrimi si sfinti
rachiu: 10 lei toiul (50ml); limonada cu menta (cam fara menta, totusi, si cam mica) - 10 lei

Serviciul a fost tare incet. Ospatarul foarte amabil, dar in mod evident depasit, ca si bucataria. Am reusit sa stam la masa vreo doua ore si jumatate, un lucru deloc indicat, mai ales seara. Atmosfera ne-a placut, cand am intrat, luandu-ne ochii decorul. Pe masura ce restaurantul se umplea, devenea o sala de mese cu un zumzet din ce in ce mai puternic. Fara muzica - aceea se auzea doar la subsol, unde era o petrecere pe care o anima un acordeonist.

Intrebandu-ne "v-a placut la Dinescu?", o sa va raspundem "da, mancare buna, spatiu fain amenajat". Intrebandu-ne daca o sa mai mergem si a doua oara acolo, o sa raspundem ""nu de bunavoie", si asta din cauza aerului usor snob, atat al locului, cat si al clientelei si al unei false impresii ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Dar cum gusturile si parerile difera, va invitam sa dati si voi o tura pe la Lacrimi si sfinti*, restaurantul lui Dinescu din Centrul Vechi din Bucuresti.

*Lacrimi si sfinti este de asemenea numele unei carti de Cioran, iar acest lucru a adus o usoara controversa. Unii il blameaza pe Dinescu ca a ales un nume din vremea legionara a lui Cioran, iar altii nu apreciaza deloc felul in care poetul bucatar imprumuta sintagma filozofului. Noi o sa ne abtinem de la a da citate ori din opera unuia, ori a altuia, pentru ca aici vorbim despre restaurante, nu despre cercul poetilor disparuti. Mergeti la Dinescu si sa ne povestiti daca v-a placut.





24 comentarii vrei sa comentezi?

1 - 10 din 24 comentarii

Lacrimi si sfinti, restaurantul lui Dinescu
eva
#1 -

perfect de acord

Am fost si mai merg, mai ales daca sunt invitata. :)

Lacrimi si sfinti, restaurantul lui Dinescu
saladjin
#2 -

:****

Ai avut chef sa scrii :D understatement: "obrazul subtire cu cheltuiala se tine". eu as fi spus ca prostia se plateste - limonada mea nu era in niciun fel deosebita, ba chiar am vazut mult mai bine in multe locuri, a fost doar scumpa din cauza locului in sine. dinescu e k, plesu este o c***va politica, asa ca imi lasa un gust amar faptul ca de dragul "intelectualitatii", lumea ciocnea usurel pahare si se scremea sa emita sofisme elegante din varful buzelor, stiind ca, vezi doamne, acolo e "lume buna". in rest, da, cum a zis cristina :))))

Lacrimi si sfinti, restaurantul lui Dinescu
mau
#3 -

mda

apreciez design-ul ... dar consider per total improprie categoria de pret in care se situeaza acest restaurant avand in vedere preparatele servite. fara sa fiu lipsit de patriotism mancarea romaneasca in general nu justifica in general aceste preturi si cu atat mai putin daca este servita pe plaiurile noastre.

PS - banuiesc insa ca sunt eu prea sarac sa inteleg avantajele colaterale ale acestui restaurant

succes si la o cat mai mare concurenta

Lacrimi si sfinti, restaurantul lui Dinescu
Monica
#4 -

nici gind inca o data. scump si meschin. design frumos si atit.

Cred ca articolul este mult prea indulgent. In afara de designul intr-adevar special, restaurantul s-ar fi dorit cred un petit gourmet romanesc: portii mici, delicioase, la preturi mari. As fi inteles asta, daca ar fi iesit toate ingredientele la numar, insa in cele doua dati cind am fost acolo si am incercat diverse feluri alaturi de prieteni, am avut parte doar de portii mici la preturi mari. Mai mult de atit, dupa ce ti se lungesc urechile asteptind sa vina “nebuniile” comandate, descoperi ca toate felurile de mincare sunt meschine (4 feliute de cartofi, zau asa!) si baltesc in grasime, ori asta nu e chiar un motiv de apreciere a felurilor de mincare romanesti (poti sa gatesti o rata muta si fara sa o imbibi in untura, si in mod sigur poti sa faci o garnitura de mazare FARA sa o imbibi in untura). In cazul in care vrei alternative mai “usoare” (desi cine a mai pomenit sa maninci usor in gastronomia romaneasca?, ar zice dl Dinescu), acestea nu prea sunt. Salatele nu sunt chiar indestulatoare si nici foarte variate, aperitivele sunt mignone, cit pentru o persoana (uitati de sharing is caring!) si nu atit de speciale cum sunt si prezentate, iar placinta cu brinza este.. rece. Sugestii ar fi din plin: portii mai mari (romanii maninca mult chiar si gourmet), renuntati la untura in exces, variati felurile de mincare, schimbati deserturile (NU sunt nici pe departe atit de speciale cum credeti). Si de asemenea, la pretentiile casei, ar fi fost binevenit ceva din partea gazdelor. Noroc cu vinul, dar nu este un motiv destul de puternic sa ne faca sa revenim. Si zau ca-mi pare rau ca e asa!

Lacrimi si sfinti, restaurantul lui Dinescu
Ela
#5 -

Comentariu nou

Restaurantul arata foarte bine si mancarea mi s-a parut buna dar servirea este incredibil de inceata. Am fost duminica la pranz si am stat aproximativ 3 ore in restaurant. A durat 20 de minute pana ni s-a luat comanda si a durat aproape o ora pana a venit ciorba la masa si inca o ora pana a venit felul principal. As fi dorit si o cafea dar nu vroiam sa ma apuce miezul noptii acolo. Ma gandeam ca macar cu nota sunt mai prompti dar cred ca am asteptat-o jumatate de ora. Marimea portiilor si preturile nu m-au deranjat dar nu cred ca as reveni prea curand. Cel putin nu in weekend sau seara.

Lacrimi si sfinti, restaurantul lui Dinescu
catherine
#6 -

cam aşa

am fost recent la Lacrimi şi Sfinţi, într-o seară de duminică. nu pot să subscriu la părerile despre servirea înceată, însă cum multă lume s-a plâns, tind să cred că a fost o excepţie în cazul meu. în rest, decor drăguţ,aerisit(cu obiecţiunea că, personal nu mi-au plăcut motivele populare din lego). mâncarea bunicică, fără să exceleze şi puţină până la sfruntare, zău. platouaşul cu brânzeturi înseamnă o farfurie 80% goală, cei câţiva dumicaţi de brânză abia dacă-ţi îngăduie să percepi gustul. pâinea, gustoasă de altfel, e reprezentată de o chiflişoară lunguiaţă, la 4(patru!) lei bucata. dat fiind că n-am consumat-o pe toată la aperitiv, încercând să drămuiesc restul pentru felul doi, am rămas stupefiată când chelnerul mi-a înhăţat provizia odată cu farfuria de aperitiv, întrebând apoi, nonşalant dacă mai dorim pâine când ne servea felul doi. dooooh! o voiam p-aia, pe care o începusem!!
în fine, una peste alta, sunt sigură că se vor găsi destui muşterii pentru crâşma lu' dinescu. are targetul ei bine ţintit.

Lacrimi si sfinti, restaurantul lui Dinescu
Pardaf.ro
#7 -

Dinescu fura si minte

Nu numai ca Dinescu si-a insusit pe nedrept numele cartii lui Cioran si si-a facut bodega de hipsteri cu el dar ciracii cu care e asuciat ameninta pe oricine poseda ORICE cu acest nume, cu faptul ca au inregistrat la OSIM numele!
Cat tupeu au astia?!

Lacrimi si sfinti, restaurantul lui Dinescu
maria
#8 -

Comentariu nou

Am fost pentru prima data la restaurantul lui Dinescu acum cateva zile.Mi-a placut foarte mult.Servirea a fost ok ,insa nu stiu cum e seara sau in weekend pentru ca eu am fost dupa amiaza si era destul de liber.Mancarea a fost f gustoasa si nu cred ca as fi putut manca mai mult de cat era portia.Mi-a placut mult faptul ca bucataria este pe stil romanesc vechi. Chiar pot spune ca e cea mai buna mancare romaneasca pe care am mancat-o in Bucuresti. Preturile sunt pe masura. Nu ma asteptam sa coste mai putin de atat, din contra ma asteptam sa fie mai mult,si spun asta gandindu-ma la Caru cu bere unde preturile intr-adevar sunt mari , portii mici , si mancarea nu este chiar asa speciala.Acum ma gandesc ca locul e atat de altfel incat nu as fi tinut neaparat ca ospatarii sa alerge de colo colo non stop.Daca iesi sa te relaxezi si nu numai cu scopul de a manca , cred ca nici nu observi cand trece timpul la restaurantul lui Dinescu. :)

Lacrimi si sfinti, restaurantul lui Dinescu
Liliana
#9 -

Prima data - de curiozitate; a 2-a ....

Fost, vazut, gustat. Multumesc frumos. Next.

Lacrimi si sfinti, restaurantul lui Dinescu
mara
#10 -

Cam prea scump pentru ce ofera

Portiile sunt mici, n-am incercat felurile de mancare care depaseau 45 ron. E buna painea, icrele sunt ok, vinul la pahar chiar are un pret ok comparativ cu alte retaurante sau baruri. Din nefericire, mancarea romaneasca nu e chiar atat de deosebita sa merite sa platesti asa de mult. Cu atat mai mult cand e cam grasa. Sau poate mai nou costa grasimea si untura foarte mult?
Ar fi un restaurant ok cu preturi ceva mai mici si inca cateva feluri de mancare ca sa ai mai multa diversitate. Iar decorul pe timp de vara nu mai ajuta foarte mult ca lumea se va inghsui la terasa de afara.

1 - 10 din 24 comentarii

d'ale zilei...

Credeti in Dumnezeu?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera