InSpayer Bistro - locul clasic si contemporan ce a deschis gratios portile fostului palat Spayer

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pe strada Batistei nr. 24A, vizavi de Inalta Curte de Casatie si Justitie, am observat ca fostul palat Spayer si-a redeschis portile intr-un bistro elegant si modern in acelasi timp, cu o teresa spatioasa - InSpayer Bistro. Ne-a atras pe loc atentia, mai ales datorita locului incarcat de istorie, asa ca nu am ezitat sa pasim inauntru si sa vedem despre ce este vorba.

Scurt istoric

In primul rand, trebuie sa va spunem ca palatul Spayer dateaza inca din anul 1900 si mai este cunoscut sub denumirea de Casa Marmorosch Blank.

Acesta este inscris pe lista monumentelor istorice reprezentative pentru patrimoniul local, iar in perioada interbelica imaginea lui era una de referinta pentru Bucuresti - fotografia palatului era imprimata pe carti postale, vederi ilustrate sau ghiduri turistice.

In Spayer In Spayer

Spayer a fost construit de Herman Spayer, un mare proprietar industrias, dar imobilul a avut mai multi proprietari printre care si Banca Marmorosch Blank, falimentata in 1931.

Un alt lucru interesant despre Spayer este ca in perioada comunista imobilul a fost utilizat pentru activitati de protocol (in unele camera gazduind obiecte de arta ale Gospodariei Partidului Comunism), iar intre anii 1992-1996, aici si-a desfasurat activitatea Conventia Democrata din Romania.

In Spayer In Spayer

In Spayer In Spayer

Terasa InSpayer

Terasa din curtea palatului este destul de spatioasa, formata din masute din lemn si scaune la fel, cu pernute, pictate gri. Ne-a placut foarte tare ca este plina de verdeata si brazi verzi, fapt ce creeaza o anumite intimitate si ne fereste de agitatia de pe strada.

Te vei simti ca intr-o gradina secreta, unde poti admira arhitectura palatului, dar si florile colorate puse la balconul acestuia. Daca ajungeti pe terasa InSpayer, veti observa si bustul de bronz al lui Corneliu Coposu, amplasat in anul 1997.

In Spayer In Spayer

In Spayer In Spayer

InSpayer Bistro

Chiar daca noi am stat la terasa, si am profitat de vremea frumoasa de afara, trebuie sa mentionam ca din punct de vedere al design-ului, cireasa de pe tort o reprezinta interior-ul barului.

Ceea ce ne-a impresionat la bistro-ul de pe Batistei au fost  elementele clasice ale palatului, pe care le-a imbinat minunat cu cele contemporane. Spre exemplu, baile sunt decorate cu faianta desenata manual, iar peretii si tavanele mai multor incaperi sunt pictati cu vopsea in ulei.

In Spayer In Spayer

In Spayer In Spayer

Veti mai observa candelabre imense, foarte frumoase, si mai mult ca sigur vitraliile de la bar o sa va atraga atentia si o sa va placa mult de tot. Toate acestea sunt interconectate cu mobilierul modern - amplasat in doua camere. Spayer are de fapt o suprafata utila de 960 metri patrati, iar din subsolul imobilului pornesc mai multe galerii subterane pe sub strazile din jur.

In Spayer In Spayer

In interior, bistro-ul are puse la dispozitie doua camere, cu arcade imense, luminate de ferestre mari si decorate cu oglinzi vechi si semineuri. Una dintre camere are mobilier maro, canapele de aceeasi culoare, luxoase, si o plasma, iar cealalta mobilier negru. Vechiul cu noul se imbina perfect si ne bucuram ca au lasat aceste elemente intacte, deoarece dau locului un farmec aparte.

In Spayer In Spayer

In Spayer In Spayer

Camerele sunt luminate datorita ferestrelor inalte, fapt ce ne-a creat un sentiment tare placut si confortabil. Pe peretii bistro-ului am putut observa tot felul de picturi si sculpturi inedite, ale unor artisti contemporani, expuse pentru cei prezenti, dar care pot fi si cumparate. Noua ne-au placut tare mult.

Cei de la InSpayer nu au mancare deocamdata, dar promit ca o sa faca asta cat de curand. Drept urmare, noi am incercat o citronada (7 lei), un frappe (11 lei) si un Mojito (16 lei) si toate ne-au placut foarte mult. Chelnerul care ne-a servit a fost foarte amabil si atent si s-a miscat repede, fapt ce ne-a facut sa mai dam o bila alba locului.

In Spayer In Spayer

In Spayer In Spayer

Per total, am experimentat o atmosfera foarte linistita si placuta, si mai mult ca sigur o sa revenim aici. Va recomandam sa-l incercati si voi, cu gasca de prieteni sau in doi, si sa ne spuneti cum vi s-a parut.

Vedeti mai multe fotografii aici

3 comentarii

InSpayer Bistro - locul clasic si contemporan ce a deschis gratios portile fostului palat Spayer
Ioana
#1 -

Foarte frumos!

O terasa care nu trebuie ratata! Si cel mai important, chiar daca stati la terasa, mergeti sa vedeti si interiorul - absolut superb!

InSpayer Bistro - locul clasic si contemporan ce a deschis gratios portile fostului palat Spayer
Andra
#2 -

Comentariu nou

Am fost, am văzut mi-a plăcut!!!!!
De ce…?
Pt ca este printre putinele locuri din Bucuresti care a respectat clădirea in care funcționează si au restaurat locul impecabil.
Eu una sunt satula de toate casele derapanate si toți “artiști ” si “arhitectii”care încurajează așa zisa cultura urbana, arta, noncoformismul…
Domnilor treziti-va!!! este cea mai mare minciuna posibila spusa si o sursa de venit pt acele fundații si asociații care nu fac nimic pt arhitectura Bucureștiului. Exemple sunt destule Dianei4,Carol 53…
Andra

InSpayer Bistro - locul clasic si contemporan ce a deschis gratios portile fostului palat Spayer
Blue
#3 -

Comentariu nou

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera