Energiea - Pranzul din tipografie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In colt de Centrul Vechi din Bucuresti, pe Brezoianu la numarul 4, adica deasupra clubului Expirat, s-a deschis de aproape un an un local care imbina intr-un mod interesant si intrigant bucataria cu tipografia si pubul cu hub-ul urban: Energiea.

Povestea din spatele numelui Energiea se intinde pe mai bine de un secol si se refera la tipografia care a functionat aici incepand cu anul 1923, care mai apoi s-a transformat in Imprimeriile Romane, in restaurantul Trocadero, Ciocarlia si cantina Ministerului de Interne.

Energiea - Pranzul din tipografie Energiea - Pranzul din tipografie

Sub mana arhitectului Cristian Corvin, Energiea de azi are o personalitate multipla, devenind un fel de local palimpsest: tipografie, restaurant, bar si spatiu pentru informare si experimente urbane.

Odata ce i-ai trecut pragul n-ai cum sa nu ramai uimit de felul placut in care se imbina decorurile rudimentare si, in acelasi timp, sofisticate. Peretii sunt dezbracati de tencuiala, iar din loc in loc se pot vedea si urmele bombardamentului din ’44 sau ale incendiului din ‘90. Mobilierul este unul modern si foarte variat, de la canapele de piele, la scaune de plastic, dar veti da si peste tiparnite vechi si alte obiecte ce-si au locul intr-o tipografie din secolul trecut, contrastand cu buchetele mari si proaspete de flori de la bar.

Energiea - Pranzul din tipografie Energiea - Pranzul din tipografie

Ca sa ajungem mai repede la subiect, Energiea este locul perfect pentru un pranz relaxant si plin de savoare. Si spunem asta bazandu-ne mai ales pe meniu si pe bucatarie, nu doar pe atmosfera si decor. Numarul felurilor de mancare din meniul este unul modest, dar care merge la sigur si nu rateaza niciodata sa satisfaca (in plus, la intervale regulate de timp, meniul isi da un refresh care te surprinde cu feluri noi din bucataria internationala).

Noi am ales, fara sa stam prea mult pe ganduri, un muschiulet de porc la cuptor cu sos de miere si mustar Dijon, langa cartofi copti si zdrobiti usor – fraged, cu un sos genial si in fata caruia nu rezistai sa nu lasi farfuria curata luna. Barul este bine colorat cu sticle de toate soiurile si care te imping spre sectiunea generoasa de cocktailuri din meniu, dar noi am preferat o halba proaspata de bere, in locul unei tarii care sa stearga gustul sosului de miere si mustar.

Energiea - Pranzul din tipografie Energiea - Pranzul din tipografie

Am mai incercat si o salata tomnateca de radacinoase, dulceaga si cu gust plin, dar nu foarte satioasa. Iar la desert am ales un sufleu de ciocolata insiropat, alaturi de o limonada, care sa ne mai trezeasca din chocolate dream-ul in care ne afundasem. O masa in doi, cu bauturi care sa mearga bine cu ce e in farfurie, iti vor aduce la sfarsit o nota de plata cam de 80 de lei.

Energiea - Pranzul din tipografie Energiea - Pranzul din tipografie

Inainte de a parasi Energiea, dupa pranzul luat printre tiparnitele din secolul trecut,  nu o sa te priveasca nimeni ciudat daca vei merge la bar si vei cere sa-ti tipareasca experienta culinara pe care tocmai ai avut-o, ca sa o tot recitesti. Sau poate ca o sa te priveasca ciudat, asa ca mai bine ia ziarul Energiea cu tine acasa si intorce-te a doua zi pentru o lectura si aprofundare a meniului.

Vezi mai multe poze din Energiea - Pranzul din tipografie

[*articol aparut si in revista Good Food]





Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

d'ale zilei...

Credeti in Dumnezeu?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera