Cafeneaua Manuc

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Intr-o seara cam friguroasa, in drum spre casa am facut o ultima oprire intr-o cafenea pe langa care treceam destul de des, dar care, cel putin de afara si in timpul zilei, nu parea prea imbietoare. Seara insa, Cafeneaua Manuc sau Manuc Cafe e un loc placut de stat vreo ora la un pahar de vorba.

Au multe cafele, au sucuri, ceaiuri si, desigur, bauturi alcoolice, la preturile zonei. Au muzica in surdina, au scaune comode si niste canapele in geam unde ar fi probabil foarte placut sa stai, daca nu ar fi imposibil, prin asezarea meselor, sa ajungi acolo.

Cafeneaua Manuc Cafeneaua Manuc

O bere ceheasca n-am mai baut de ceva timp
, ne-am zis, cerand un Staropramen (9 lei). Hm, ce gust comun, am continuat noi monologul interior, luand o inghititura din paharul branduit Peroni. Si uitandu-ne pe eticheta (vezi-o mai mare aici) am constatat cu tristete ca Staropramen este produsa de Bergenbier. Si comercializata la 9 lei sticla de jumatate, desi este o bere destul de comuna, pana si la mama ei acasa.

Cafeneaua Manuc Cafeneaua Manuc

Barul e in mijloc si pe el troneaza, pe langa ustensilele moderne de cafenea, si niste instrumente de bucatarie din cupru - tot felul de ceainice si ibrice, de inspiratie turceasca. De altfel Turcia e prezenta peste tot la Cafe Manuc, intr-un stil discret, de la decupajul oriental al ferestrelor la candelabrele de sticla colorata si pana la mai putin discreta hota gigantica de tabla, pictata de mana pe dinauntru cu inflorituri si adusa - ni se spune - chiar din Turcia.

Cafeneaua Manuc Cafeneaua Manuc

Influenta turceasca nu e de mirare in cafenea, asa cum nici restaurantul Levantin de mai incolo nu trebuie sa va mire. Hanul lui Manuc e administrat de un turc, Murat Demiray, asociatul unei ramuri din familia Cantacuzino (detalii aici), care este mostenitoarea vechiului han al lui Manuc Bei, armean turcizat care a construit hanul in 1808.

Cafeneaua Manuc f

De partea cealalta a barului, pentru a compensa lipsa ferestrelor si a luminii, sunt oglinzi in dreptul meselor, luminate suplimentar de veioze. Tapiseria de moda veche, complicata si grea, mobilierul din lemn masiv, vasele - azi doar decorative - de arama si alama lucioasa, a caror intrebuintare originala nici n-o mai ghicesti, pendula batrana si candelabrele vechi - toate acestea dau Cafenelei Manuc un iz de orient bucurestean arhaic, asa cum poate era acum un secol Hanul lui Manuc.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera