Mihai Eminescu 80, aproape de intersectia cu Polona. Prin 2006-2007 era Bistro Charlie, transformat apoi in restaurantul La Gioconda, italienesc, care va deveni Bistro Escoffier, frantuzesc. Pana la urma, spatiul ajunge pe mana chef-ului ex-'Heritage' David Contant, care isi deschide propriul bistro in decembrie 2010, dar si el trage obloanele dupa un timp relativ scurt.
O perioada salon de infrumusetare, micul spatiu a aparut din nou pe harta culinara a Bucurestiului, incepand cu 1 noiembrie, cand si-a deschis oficial portile bucataria Andreei Beca, sub numele nepretentios de Beca's Kitchen.

Noi aruncaseram un ochi pe blog-ul ei, unde sunt prezentate cateva retete cam apetisante, sapaseram un pic si pe Facebook, unde este prezentat meniul zilei, dar nu stiam la ce sa ne-asteptam. Am recunoscut-o insa de cum am intrat pe Andreea, care intampina fiecare client ce-i calca pragul, si-am tras-o de limba. Ce-am aflat?
Specializata in retail, contabilitate si consultanta financiara, cu MBA si toate cele, Beca a renuntat la viata de corporatie si s-a hotarat sa-si urmeze adevarata pasiune - gastronomia. A facut cursuri de bucatar, multa practica prin restaurante, apoi alte cursuri de nutritie si energetica viului; mai greu a fost cu finantarea, dar dupa un an de lupta cu birocratia, a reusit:
A amenajat spatiul foarte cochet, dar cum sta la capitolul mancare? Ne-a povestit despre conceptul sau integrat de alimentatie sanatoasa, fara prajeli, fara chimicale, bazat pe produse naturale, de sezon si locale. Pana si apa folosita la gatit este purificata de metalele grele (care persista si dupa fierbere) printr-un filtru bazat pe osmoza inversa.
Dar gata cu vorbaria, la masa! Am studiat meniul scris pe tabla de pe perete si-am ales sa-ncepem cu niste bruschete din paine integrala (coapta in casa) cu pasta de ardei capia si mustar de dijon (9 lei), dupa care sa continuam cu o supa crema de dovleac cu chili si ghimbir (12 lei), servita cu crutoane si nuci. Am udat totul cu un pahar de suc de ghimbir facut in casa, la 9 lei.
Nu suntem deloc fani ardei capia, dar pasta cu mustar n-o s-o uitam prea curand. Am devorat mini-bruschetele dintr-un foc! Ce sa mai vorbim de supa cremoasa.. combinatia dintre dovleac, ghimbir si nuci a fost delicioasa. Dar nu ne-am oprit aici si-am cerut si o tarta din faina integrala cu mere, pere si ghimbir, scaldate in sos de vanilie (12 lei). Miam!
Am vrut sa luam la pachet o portie de tarta cu ciocolata, banane si menta (tot 12 lei si tot cu blat din faina integrala), dar dumneaei nu statuse suficient la frigider. Am primit insa o baby tarta, asa ca sa ne facem o idee:
Cu plinul de energie facut, ne-am apucat sa ne bagam nasul peste tot. Dupa ce am descoperit in frigider suc natural de mere de Voinesti (la 9 lei paharul) si cateva sticle de Purcari (la 15 lei paharul), am trecut la borcanasele aliniate pe rafturi - zacusca de vinete cu ciuperci, ghimbir marinat, castraveti in saramura si altele, toate home made.
Concluzia? Era imposibil sa nu ne placa de Beca si la Beca, oricat de pricinosi am fi. Mergeti s-o cunoasteti si voi, o veti gasi gatind cu pasiune, in fiecare zi, in mica ei bucatarie. Desi era prima data cand o vedeam, ne-am simtit ca-n sufrageria unei prietene care-ti gateste cu drag, bucurandu-se de zambetul tau satisfacut. Ii dorim succes!
Comentariu nou
Am citit cronica, am fost impresionati si ne-am dus. Locul arata foarte bine, insa mai departe experienta n-a fost una pozitiva. Am asteptat 30-40min mancarea desi mai erau doar 3 persoane in restaurant. Locul era foarte friguros. Si problema principala, pastele cu file de ansoa pe care ni le-am comandat, desi bune la gust, nu erau bine fierte (sau chiar deloc pe alocuri).
Poate am avut noi ghinion.
Comentariu nou
Locul dragut, antreuri OK, chiar daca nu senzationale, fel principal foarte bun (niste legume la cuptor, caramelizate), chelnerita foarte agreabila.
Pacat insa ca Beca n-a facut si un curs de customer service pe langa contabilitate, retail si ce se mai zice in cronica:)
Noua ne-a explicat ca ar trebui sa fim mai draguti (adica mai putin pretentiosi), pentru ca restaurantul nu e doar o afacere pentru ea !?! Asa o fi, dar pentru noi un pranz e doar un pranz, nu un act de menajat orgolii:)
Ei, asta e, poate am avut (si noi) ghinion :)
Mi-a plăcut la Beca
Mâncare excelentă, friptură de curcan cu legume la cuptor, tartă cu mere, suc de ghimbir, totul a fost foarte bun. Andreea Beca, foarte amabilă, ne-a explicat tot, cum găteşte şi ce conţine fiecare fel. Un loc unde vom reveni cu plăcere.
Un loc minunat. Mancare excelenta!
Initial ne-a atras ideea de a manca o supa deosebita si tarta cu mere si pere caramelizate "scaldate" in sos de vanilie. Ne-am luat inima in dinti si am fost aseara. Am descoperit o locatie foarte draguta amenajata cu foarte multa atentie la detalii si bun gust. Atmosfera calda si foarte prietenoasa. Oameni frumosi. Chelneritele foarte saritoare in a ne explica ce urmeaza sa ni se intample. Si ni s-a intamplat!
Am mancat supa crema de dovlacei si ghimbir (excelenta), midii in sos de vin (delicioase) si piept de curcan fraged cu legume la cuptor senzational [desi gatesc (uneori binisor) n-am mancat niciodata curcan mai fraged si legume cu un gust mai bun (fierte suficient si putin crocante la suprafata) asortate cu un sos de otet balsamic imbatator]. La desert am avut (cum era de asteptat) tarta cu mere si pere caramelizate "scaldate" in sos de vanilie. Intra-devar tarta a fost scaldata cu sos din belsug.
Experienta a fost cu mult peste nivelul asteptarilor.
In final ne-am delectat cu experientele Andreei Beca, care ne-a tinut companie explicandu-ne cum gateste, cum isi alege ingredentele mergand zilnic la piata, de ce a ales sa gateasca sanatos, precum si ce eforturi face pentru a-si pastra conceptul si viziunea pentru o mancare sanatoasa intr-o lume inconjurata de ciorba de burta, ceafa la gratar si cartofi prajiti.
Merita incercat cu inima deschisa!
Noi o sa ne intoarcem cu multa placere. Impreuna cu niste prieteni.
Beca's
ghinionistii au avut in mod cert ghinion, pentru ca mancarea vine rapid - antreurile aproape instant, felurile de baza 15-20 min max, iar pe tipa simpatica Andreea Beca nu mi-o pot imagina apostrofand clientii.