Vatican, tara din oras

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
De obicei geografia ne invata ca lucrurile stau invers, orasele salasuiesc in tari, dar nu la fel sta treaba si cu Vaticanul - Marea Sfanta. Statul nu este doar in centrul orasului Roma (Italia), ci si nucleul religiei catolice. Micul stat incalca orice reguli: este stat in stat, stat in oras, nu are locuitori permanenti, este de dimensiunea unei mici localitati rurale sau a unui cartier - este cel mai mic stat din lume*, inconjoara o biserica (San Piedro) si este inconjurat de ziduri inalte, este un loc de pelerinaj atipic si este casa Papei (rol indeplinit in prezent Benedict al XIV).

Regimul de conducere este o monarhie non-ereditara, iar in varful piramidei puterii sta Papa care mai indeplineste si rolul de Episcop al Romei si conducator al Bisericii Catolice. In Vatican se afla resedinta oficiala a Papei, care contine Apartamentele Papale, Muzeul din Vatican si Libraria Vaticanului, in total peste 1.000 de incaperi. Cele mai cunoscute camere si cele care sunt avid cautate de turisti sunt Camerele lui Raphael si Capela Sixtina pictata de Michelangelo.Pentru ca este un stat in Vatican se afla si Curtea Papala (Roman Curia), institutia administrativa care conduce si coordoneaza activitatile Bisericii Catolice, cat si pe cele ale micului stat. Aceasta institutie este privita ca fiind guvernul international al Bisericii Catolice. Singurii locuitori ai statului sunt oameni ai clerului, popi aflati al diferite etape in ierarhie, calugari, calugarite si membri ai Garzii Elvetiene.

Ca tot am adus aminte de garda Vaticanului, daca treceti pe acolo nu trebuie sa ratati spectacolul schimbarii de garda. Este o exemplificare pe viu a tariei traditiilor si a sfinteniei cu care acestea sunt pastrate. Plus ca uniforme de soldati la fel de colorate si bufante nu mai vezi decat la muzeele de istorie. In Vatican se afla ultima Garda Elvetiana.

Vaticanul este deschis vizitatorilor si credinciosilor de pretutindeni. Cei interesati pot vizita muzeele si palatele, bisericile si capelele din Vatican. Unul dintre cele mai interesante puncte pentru turisti este Capela Sixtina, multi sunt cei care prefera sa sara peste turul muzeului care contine sute de exponate antice. Dintre biserici cele mai vizitate sunt  Biserica San Piedro (Sfantul Petru) datorita interiorului minunat lucrat in marmura si piatra si Basilica di San Giovanni in Laterano, catedrala papala.


Basilica San Piedro

Pentru a ajunge in Vatican trebuie mai intai sa treceti prin Roma si apoi pe jos urmand harta, cu mijloacele de transport in comun (metroul are doua statii in apropiere) sau cu taxiul. Un bilet de avion rezervat din timp costa in jur 60 de euro, luat pe ultima suta de metri poate costa si 400 de euro. De cazat nu te poti caza decat in oras, iar preturile difera in functie de sezon si de locul ales, de obicei incep de la 20 de euro (la hostel) si ajung la cateva sute.

Sursa informatii


*S-ar parea ca cel mai mic stat nu este Vatican, ci urmand defnitia este Sovereign Military Order of Malta aflat tot in Roma. Totusi nu este recunoscut oficial nicaieri.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera