Turcia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe ce continent plasezi o tara care e cu un picior in Europa si cu restul in Orient?

Turcia se intinsese pe la jumatatea secolului 17 pe trei continente, pana la portile Vienei, prin nordul Africii la stramtoarea Gibraltar, in sud pana la Marea Rosie, iar in Orient pana la Marea Caspica si Golful Persic.

Ankara
vanzator de ceai

Turcia este o tara transcontinentala, care vrea din rasputeri sa isi stearga trecutul razboinic si chiar sa adere la UE (a depus cererea in '87!). Uniunea nu a respins direct cererea, insa exista discutii foarte sustinute despre "calitatea europeana" a unei tari care se detaseaza foarte clar de restul Europei, din punctul de vedere al culturii si civilizatiei.

Politic, iarasi nu sta prea bine:
- are frictiuni constante cu Armenia, politic si teritorial: muntele Ararat, simbolul armenilor, se afla in Turcia, iar genocidul in urma caruia au murit 2 milioane de armeni este inca o rana foarte sensibila in istoria comuna a celor doua tari.
- cu Grecia s-a razboit multi ani, mai recent pe problema Ciprului, de care au tras amandoua ca de un os.
- Ciprului ii e cam teama de Turcia, mai ales de cand a navalit peste el in 1974 si i-a injumatatit insula.

Pe langa aceste probleme de atitudine, alte obiectii, mai mult sau mai putin relevante, sunt: religia - ar fi singura tara musulmana din Europa -, felul in care Turcia alege sa respecte drepturile omului si mai ales ale femeilor si -cel mai important- faptul ca... nu prea e in Europa - geografic vorbind.

Ankara Ankara
bazar de mahala
 

Toate aceste aspecte nu pot insa sa ia Turciei nici relieful spectaculos, nici exotismul oriental de tip bazar, nici faptul ca e un fel de 1001 de nopti la o aruncatura de bat peste Marea Neagra.

In Turcia poti ajunge repede cu orice:
- cu masina via Bulgaria - mai lung, dar frumos, pe langa litoral.
- cu avionul destul de ieftin (Tarom) pana la Istanbul.
- cu autocarul - tot pana la Stambul (250 lei)
- in curand si cu vaporul (din primavara 2008) - croaziera de 8 zile Constanta - Istanbul (preturi incepand de la 220 eur).
Update (2009): o cursa a fost intr-adevar inaugurata la inceputul anului 2008, la preturi intre 260-1350 eur (ce dragut, cat un bilet de avion pana la Tokyo), dar intre timp exista si cursa din Galateni (Rep. Moldova) pana la Stambul, cu nava Printesa Elena, capacitate 145, pret 200 eur, in care intra si 60 kg de bagaj; durata: 32 de ore. Mai multe aici si aici.

Ankara

Odata ajuns in Turcia, trebuie sa vizitezi Istanbulul (ar fi folositor sa arunci o privire si pe cartea lui Orhan Pamuk inainte) - e un oras foarte oriental, colorat si exotic, plin de locuri frumoase, de arhitectura veche si de traditie. "Turcismele" ieftine, proaste si urate se amesteca cu bazarurile de metale pretioase, luxul hotelurilor cu saracia oamenilor, traditia cu occidentalismul.

Mult mai occidentalizat decat Istanbulul, dar mult mai putin pitoresc si turistic este Ankara - capitala, un oras destul de urat, cu oameni nu prea frumosi nici ei.

Ankara
mahala din Ankara, de langa Citadela

Daca ai fi parasutat la Stambul, ti-ai da seama ca esti intr-o tara islamica. In Ankara faptul nu e atat de evident - fetele si femeile se imbraca occidental si destul de sumar vara, desi multe prefera inca sa isi acopere capul cu basmale, iar barbatii sunt in uniforma universala blugi (turcesti?) - tricou - adidasi. Singurul lucru care iti semnaleaza ca esti in Anatolia sunt ochii intunecati, sprancenele putin razboinice si tenul masliniu.

AnkaraAnkara 
foto dreapta: 19 mai - comemorarea razboiului de independenta din 1919 sub sabia lui Ataturk

Portul european a fost impus de "tata turcilor", Mustafa Kemal Atatürk, in seria de reforme (de prin anii '20) care au occidentalizat tara si populatia: imbracamintea traditionala cu fesuri si iasmacuri a fost treptat uitata, s-a trecut la alfabetul modern (latin), s-a abolit interdictia consumului de alcool (bautura traditionala a turcilor este raki - un fel de rachiu) si a venit cu multe alte reforme sociale, politice, administrative.

Ankara, moscheea Kocatepe
Ankara, moscheea Kocatepe
superba moschee Kocatepe, Ankara, pe dinafara
si pe dinauntru

Turcia este o tara foarte mare si posibilitatile turistice prin ea sunt extrem de largi. De la excursiile de shopping in Istanbul la vacantele de lux de pe "riviera" turceasca, in Bodrum, Antalya si Kusadasi, la un "hagialâc" prin moscheele uluitoare: Moscheea Albastra si Hagia Sofia din Istanbul, Haci Bayram si Kocatepe din Ankara si la o lunga excursie prin ruinele vechilor imperii in Tracia: Troia, Pergamon, Hierapolis-Pamukkale cu izvoarele termale si uluitorul relief al Cappadociei, toate acestea fac dintr-o tara care nu ne-a fost prea draga secolele trecute un fenomenal loc de vacanta, unde te poti simti fie ca un bei, inconjurat de cadane, fie ca un dervis ratacit prin pustiurile Anatoliei.

Ankara, moscheea Kocatepe si turnul TV Atakule Ankara
turnul Atakule si moscheea Kocatepe, Ankara

mai multe info: allaboutturkey.com, tourismturkey.org, kultur.gov.tr.

galerie fotoNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera