Thailanda

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sawasadee! Sa ridice mana sus cine nu vrea sa ajunga in Thailanda. In Thailanda inveti ca "the land of smiles" nu e doar o gaselnita de marketing turistic. Dincolo de lucrurile fabuloase dintr-o tara ce combina povestile frumoase cu altele mai intunecate, dincolo de templele si palatele minunate, dincolo de elefanti si tigri, dincolo de padurile salbatice, plajele superbe, autobuzele locale, ping pong show-urile sau mult prea celebrul masaj thailandez, raman oamenii.

Bangkok Bangkok

Sunt cei care iti zambesc mereu, oameni atat de calzi si de prietenosi incat te inhiba la inceput pe tine, europeanul scortos si ocupat, ce a venit sa ia o gura din paradisul lor. Simplitatea si caldura lor te dezarmeaza oricand, atunci cand, deliciosi in engleza lor thai, iti explica ceva, cel mai adesea iti vand ceva sau vor doar sa vada de unde esti. Romaniaaa, Mutuuu, Nadia. De Dracula n-au aflat, din fericire. Din Thailanda pleci gandindu-te ce simple sunt lucrurile si ce mult se complica artificial la tine acasa.

Kanchanaburi Chiang Mai

Sunt cateva lucruri pe care le intalnesti mereu: poza regelui, tuk tuk-ul, croitorul, masajul si altarele buddhiste. Asta daca nu vorbim de curry si noodles. In Thailanda nu trebuie sub nici o forma sa zici ceva de rege. Bhumibol este iubit, omniprezent prin poze in fiecare colt de tara si un simbol national.

Un pic de istorie

In secolul 10 i. Hr, cativa locuitori plictisiti de sudul Chinei s-au gandit sa plece si sa-si intemeieze tara lor. Tocmai de aceea, multe dintre traditiile lor sunt apropiate de ce chinezesti, iar religia este un fel de buddhism. Influentati sunt si de India, mai ales ca au o Ramayana proprie, pe numele ei Nangkwak. Din 1350 pana in 1767 se numea Regatul lui Ayutthaya, dupa numele orasului Ayodhya din India, casa lui Rama.

Ayutthaya Ayutthaya

Thailanda este singura tara din Asia de Sud-Este pe care europenii n-au pus mana. Numele intreg al tarii este Kingdom of Thailand, rege peste tot si toate este din 1949 Bhumibol, iar tara este monarhie constitutionala. Interesant este ca Bhumibol s-a nascut in Statele Unite, a studiat in diverse etape in Elvetia si s-a intors ca rege dupa ce fratele sau a murit misterios, impuscat in cap.

Regele Thailandei nu are rigiditatea celui japonez, e pasionat de arme, de pictura, compune jazz si proiecteaza barci. De asemenea, e singurul monarh din lume care detine un brevet de inventator. In Thailanda, a-ti critica regele se pedepseste prin lege, asa ca nu faceti glume despre barcile lui cand sunteti acolo. Nici despre aparatele foto cu care apare la gat in afisele de pe strada:)

Siam este numele traditional al tarii. A fost schimbat in 1939 in Thailanda, fiind singura tara din sud-estul Asiei care nu a fost ocupata niciodata de o putere straina. Thai inseamna de fapt libertate, ceea ce face din Thailanda taramul libertatii. Chiar e, in multe sensuri.

(Paranteza "imblanita" apropos de Siam. Faptul ca Siam seamana cu siameza - pisica adica - nu e o coincidenta lingvistica. Pisicile siameze sau "Pisicile regale din Siam" miauna de multe secole pe terenul de joaca insorit al Thailandei, iar pe la 1700 chiar le-a fost dedicata o carte. Tamra Maew sau Poeme cu Pisici e un manuscris gasit de curand, care a fost inclus si comentat intr-o carte scrisa de cercetatorul Martin Clutterbuck. Pisicile au ajuns in Europa in secolul 19, cand consului britanic din Siam i-a dus surorii sale cadou doua pisicute. :) Pana atunci erau ocupate sa pazeasca templele. )

Unde mergi?

Bangkok

Tot auzim ca Bangkok (asta daca nu preferati sa-i spuneti Krung Thep Maha Nakhon, pe numele lui traditional. Inseamna... Orasul Ingerilor. Observati analogia. Ah, da, iar numele ceremonial este Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Nu va recomandam sa spuneti asta cand va luati bilet de avion. Practic, numele e o poveste in Pali si Sanskrita, care spune cat de maret si glorios este acest oras al ingerilor) este unul dintre cele mai interesante si complexe orase din lume.

Bangkok Bangkok

Cum ar putea fi altfel la o populatie de aproape 7 milioane (teoretic, pentru ca practic se pare ca ajunge la 15 milioane) de persoane, unde templele vechi, palatele traiesc alaturi de zgarie-nori si unde traditiile vechi se regasesc in acelasi loc cu drogurile sau prostitutia?

Bangkok Bangkok

In Bangkok ne putem plimba prin multele si marile parcuri ale orasului, sa mergem cu barcuta pe canale (sau khlong) sau cu metroul suspendat. Centrul vechi made in Bangkok se numeste Rattanakosin, o insula unde se afla temple, muzee, gradini si Palatul Regal. Aici se gaseste o statuie a lui Buddha de smarald, considerata simbol pentru statul thailandez. Asa ca ne plimbam meditativi prin Wat Pho, Wat Rajanadda sau Wat Arun.

Citeste mai multe despre Bangkok

Nord

In Nord, gasesti munti superbi unde poti face trasee, cu cascade ferme de elefanti si preturi mai mici decat in orice alt loc din Thailanda. Chiang Mai e centrul zonei, unul dintre cele mai mari orase ale Thailandei, foarte frumos si cu multe posibilitati de petrecere a timpului de vacanta.

Chiang Mai Chiang Mai

La fiecare colt de strada gasiti agenti de turism pregatiti sa va vanda tururi. oricat de turistice, in sensul neplacut al cuvantului, ar parea, tururile sunt o alternativa buna: cu 10 euro te plimbi o zi intreaga pe munte cu ghid, calaresti elefantul, faci rafting, te plimbi cu pluta de bambus, vizitezi diverse si mananci. daca vrei mai multe zile, poti face excursii mai lungi cu elefantul si cu dormit la baraci in padure. In plus, sunt trasee frumoase de mountain biking.

Ayutthaya

Fosta capitala a Siam-ului pana la 1700, cand era de fapt si cel mai mare oras din lume cu un milion de locuitori, Ayutthaya pare acum un oras adormit. Daca te pasioneaza istoria, aici o vei gasi din plin. Te poti plimba ore in sir pe la temple si pe la ruine. Cea mai buna varianta sa le vezi e pe bicicleta, inchirierea costa putin si nu sunt la distanta mare unul de altul.

Ayutthaya Ayutthaya

Cel mai mare este Wat Phra Si Sanphet, recunoscut mai ales pentru stupele (monumente funerare) sale. In afara de vizitarea templelor si muzeelor, nu prea ai ce face in Ayutthaya, asa ca nu te-am sfatui sa-ti rezervi mai mult de doua zile acolo.

Kanchanaburi si Templul Tigrilor

Nu poti merge in Thailanda fara sa te duci sa mangai putin tigrii. Celebrul templu al tigrilor de langa Kanchanaburi e printre putinele locuri din lume unde poti face acest lucru. Si e una dintre cele mai interesante experiente pe care le poti avea.

Citeste mai multe despre Kanchanaburi si Templul Tigrilor


Templul Tigrilor Templul Tigrilor


Plaje& insule

Spui Thailanda, spui soare, apa, scufundari, plaje frumoase si insule cu specialiste in masaj. Pe insule sunt paduri tropicale, dealuri cu aspect de munte, cascade si ape limpezi. De luna plina, e petrecere pe plaja Haad Rin, cu muzica trance, house si reggae.

Ko Phi Phi Ko Phi Phi

Multi turisti aleg sa mearga in Phuket, e mai accesibil, are aeroport. Noua ni s-a parut un fel de Costinesti mult prea turistic. In plus, nu are apa cristalina, nisipurile albe si recifurile de corali pe care le gasesti in larg, la insule.

Ca tot a venit vorba de insule, Ko Phi Phi e paradisul. Se spune ca e una dintre cele mai frumoase insule din lume (de fapt, grup de insule) si tindem sa credem asta. Citeste mai multe despre Ko Phi Phi.

Ko Phi Phi Ko Phi Phi

Mica, izolata de agitatia marilor insule, fara curenti puternici si fara turisti zgomotosi, Ko Tao e perfecta pentru scufundari. Relativ aproape de ea e Ko Samui, o insula mai mare, care are si aeroport. Pentru celebra Full Moon Party, locul este Ko Pha Ngan unde, luna de luna, se aduna mii de turisti sa petreaca pana dimineata.

Mancarea

Mmm... thai! Thai inseamna picant si aromat, o combinatie de gusturi si arome pe care numai papilele gustative le pot descifra. Multe mancaruri sunt facute cu un sos de peste foarte aromat sau cu lapte de cocos. Foarte importante sunt legumele, orezul, o mare parte din bucataria thailandeza fiind vegetariana. Pe de alta parte, dupa doua tentative, am fugit mancand pamantul de tot ce includea coconut milk. Peste trebuie neaparat mancat, mai ales in insule. De orez oricum nu scapati. :)

Ko Phi Phi Bangkok

Dintre ingredientele pe care le recunoastem (NOT!) in mancarea thailandeza mai sunt coariandrul, tamarindul, vinetele thailandeze care nu seamana deloc cu ale noastre, curry-ul verde, lamaie verde Kaffir, galangal, bambus, cashew, creveti. Dupa lecturarea unei liste de ingrediente, ne putem da mari la o masa intr-un restaurant thailandez: mmm, asta e galangal! Desi probabil e cu totul altceva, dar ce mai conteaza? Sau, si mai bine: mmm, asta e nahmahn hoi! Oricum, mancarurile au tendinta sa fie picante, asa ca intrebati inainte.

Ce lipseste insa din bucataria thailandeza? Branza! Say cheese. Nu numai branza de fapt, ci produsele lactate in general.

Transportul

Nu putem spune ca Thailanda sta foarte bine cu caile ferate, insa cand vine vorba de autobuze te descurci sa ajungi oriunde. Daca esti genul backpacker care nu merge in tur organizat si bate tara la picior, vei avea nevoie de o combinatie a mijloacelor de transport.

Ayutthaya Chiang Mai

Tinand cont ca e o tara mai mult lunga decat lata si cand vrei sa vezi si nordul muntos si sudul exotic, e posibil sa ai nevoie si de avioane daca nu ai mult timp la dispozitie. Din Bangkok poti merge cu avionul in Chiang Mai pentru munte sau in Phuket, Krabi sau Ko Samui pentru plaja. De acolo, mergi mai departe cu autobuzul sau, daca e vorba de insule, cu barca. In zona zboara Air Asia, low cost-ul preferat pentru Asia, dar si Bangkok Airlines, recunoscuti pentru super serviciile lor.

Daca vorbim de autobuze, gasesti combinatii pentru orice destinatie. Cele VIP nu costa cu mult mai mult si merita, mai ales daca e drum de noapte. Ai scaune care se intind, paturica, perna, mancare, bauturi si oameni amabili la dispozitie.

Bangkok Bangkok

Si trenurile sunt foarte confortabile. Cele de noapte au un sistem interesant de dormit, vagoane lungi, pline cu paturi de o parte si de alta, foarte curate. Partea frumoasa e ca ai sansa sa interactionezi cu foarte multi backpackeri, e o atmosfera faina mai ales cand se pune de vreun party in restaurant. Partea proasta e ca au doar vreo trei linii de tren (nord, sud si est) si ca trenurile cam intarzie.

De stiut

Thailandezii, prietenosi si simpatici cum sunt, sunt o inepuizabila sursa de inventivitate cand vine vorba sa-ti ia banii. Nu-i poti condamna, o fac cu acelasi zambet pe buze ca intotdeauna si nu se supara cand nu le merge.

Prima regula: totul se negociaza! Vrei suveniruri, mancare, haine, transport? Perfect, atunci asteapta-te sa negociezi pana cand obtii un sfert sau chiar mai mult din pret. Cel mai bine e sa le spui ca stai de mult timp in Thailanda si stii preturile. Plus vesnicul: "dincolo era mai ieftin!".

Lopburi Bangkok

In general, toti incearca sa-ti vanda ceva, de la ping pong show-uri pana la thai silk, ma frend. Un pic de atentie nu strica si, in general, cand cineva va propune ceva zicem sa va ganditi de doua ori.

Celebre sunt tepele tuk tuk-arilor, desi recunoastem ca noi nu am patit nimic. Te duc in alt loc decat le-ai spus tu sau se opresc pe drum la magazinele prietenilor unde cumva esti obligat sa cumperi. Solutia e sa fii foart ferm cu ei si, daca nu, sa ai la indemana numarul politiei turistice. Da, exista si e foarte activa.

Bangkok Bangkok

Sunt si scammeri profesionisti, care iti vand tururi la preturi de zeci de ori mai mari decat ai da in mod obisnuit. Solutia e sa stii preturile si sa fii informat dinainte asupra locurilor unde vrei sa mergi.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere e modul in care sunt tratate animalele atunci cand vor sa scoata bani de pe urma lor. Da, e amuzant sa stai intr-un bar si sa simti o trompa de elefant cum te bate pe umar, pentru ca apoi sa te joci cu elefantul in persoana, sa mangai o iguana sau sa dai mana cu o maimuta, dar animalele respective sunt abuzate si locul lor sigur nu e acolo.

Cat ar costa?

Daca te uiti pe ofertele agentiilor de turism, risti sa te iei cu mainile de cap, mai ales daca stii cam cum sunt preturile pe acolo. In medie, un cuplu poate sta in Thailanda cu 50-60 euro pe zi, cu cazare, masa, autobuze, trenuri, bilete de intrare prin diverse locuri.

Cazarea e intre 4-5 euro/dubla pana la... nu stim exact preturile de la hotelurile de lux, dar la 10-20 euro conditiile sunt mai mult decat rezonabile. De exemplu, in Chiang Mai am stat cu 7 euro/dubla la o vila cu piscina si cu conditii excelente. Pe de alta parte, in insule e mai scump, o cazare decenta incepand de la 15-20 euro pe noapte. Mancarea este de asemenea ieftina, cu cativa euro mananci bine si picant. La fel si transportul, o cursa de cateva ore bune cu autobuzul e pana in 8 euro (sa nu vorbim de tren, unde o noapte la vagonul de dormit e vreo 12 euro si ai scutit si banii de cazare).

Bangkok Bangkok

Thailanda este o destinatie extrem de prietenoasa cu turistii. Oricat de "in alta lume", "la capatul lumii" ar parea, Thailanda e mult, mult mai accesibila decat ai crede. Preturile sunt mici si, daca gasesti un bilet de avion rezonabil, o luna pe acolo te costa mai putin decat zece zile in Europa. Poti zbura Bucuresti-Londra (Wizz Air, Blue Air) - Kuala Lumpur (Air Asia, low cost-ul vedeta al Asiei, cu preturi de 300-500 euro dus-intors) - Bangkok/Phuket (30-40 euro dus-intors). Daca nu vreti atatea conexiuni, incercati British Airlines, Lufthansa, Emirates, Turkish Airlines, Air France si, in general, majoritate marilor linii aeriene.



6 comentarii

Thailanda
adelina
#1 -

Comentariu nou

mia trebuit pentru un proiect despre thailanda :x a fost super bunn !!!


nota 100000000

Thailanda
adelina
#2 -

Comentariu nou

o sa dau siteul si la prieteni :*

Thailanda
adelina
#3 -

Comentariu nou

o sa dau siteul si la prieteni :*

Thailanda
costi
#4 -

Comentariu nou

frumos,felicitari,nota maxima!

Thailanda
alexandra
#5 -

Comentariu nou

foarte frumoasa descrierea,la anul ma duc in Thailanda.

Thailanda
Marina
#6 -

Comentariu nou

Frumoasa descriere si mai ales la obiect si realista. Vreau in Thailanda.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera