Slovacia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca te trage ata sa iesi din Europa cu alte mijloace de transport decat avioanele (sa zicem cu masina, trenul ori tirul), o oprire necesara, desi nu obligatorie, este micuta Slovacie (de vreo patru ori mai mica decat Romania).

Dupa Revolutia de catifea din 1989, anul turnant pentru comunismul din Europa, dupa trei sferturi de secol de stat federal sub numele Cehoslovacia, in 1993 Slovacia ramane iarasi singura, stat suveran, in urma despartirii amiabile numita si Divortul de catifea. Este in U.E. din 2004, iar din 2009 au adoptat moneda euro.

Fara iesire la mare, tara compenseaza turistic cu munti frumosi, parcuri nationale, orase medievale colorate si castele.

h f
Pestera Demänová (sursa foto) si centrul Banská Bystrica (sursa foto)


La munte:
In partea de nord, spre granita cu Polonia, se intind muntii Tatra (prelungire a Carpatilor), unde se gasesc nu mai putin decat 15 varfuri mai inalte de 2500m. Unde e munte, e si schi: denumiti micii Alpi, muntii Tatra sunt o destinatie buna pentru sporturile de iarna.

Zone si statiuni: Areál snov, Štrbské pleso, Starý Smokovec, Skalnaté pleso, Tatranská Lomnica, Chopok, Donovaly, Jasná

Sezon: pana in mai. Mai multe informatii despre iarna in Slovacia gasiti aici.

Parcuri nationale: Slovensky raj, Vysoke Tatry, Nizke Tatry (mai multe detalii despre parcuri nationale si pesteri gasesti aici)

Lacuri: Morské oko, Štrbské pleso, lac glaciar, inghetat peste 150 de zile pe an si Zlaté Piesky, o alternativa de vara la lipsa litoralului.

Bratislava Bratislava Bratislava Bratislava Bratislava
Foto: Bratislava

Daca nu vrei munte, poate te atrage orasul:

Bratislava e un oras nici prea frumos, nici prea urat, cu un centru vechi bine intretinut si placut pentru o plimbare de jumatate de zi, dar care isi epuizeaza repede ofertele.

Košice, al doilea ca marime din Slovacia, e un oras medieval (cca 1200), care se mandreste cu un centru vechi foarte frumos, cu cladiri istorice, catedrale, statui si monumente.

Banská Bystrica, Bistrita de arama, cum i se mai spune datorita zacamintelor si industriei de prelucrare a cuprului, are un castel in centru si un cartier vechi, plin de viata - si culturala, si de noapte - pentru ca este oras universitar (Univ. Matej Bel). In apropiere se afla pestera Harmanecká.

Nitra - cel mai vechi oras al Slovaciei (cca. anul 870, era noastra), se laudda cu o arhitectura frumoasa, cu castel, catedrala si manastiri, plus o panorama superba a orasului de pe muntele Zobor (unde se ajunge cu telescaunul)

Alte centre turistice sunt Kremica (aproape de Banska Bystrica), Kežmarok, din regiunea Spiš, cu vedere superba la Tatra si Bardejov - aflat pe lista UNESCO de orase protejate, este, din auzite, cel mai "gotic" oras din Slovacia (in NE, spre granita cu Polonia). Tot in regiunea Spiš se afla si castelul cu acelasi nume, Spišský hrad, unul dintre cele mai mari complexe medievale din Europa.

Alte castele: Čachtice, unde a locuit in secolul 17 contesa Elisabeta Báthory, Devín hrad, cu vedere la Dunare, aproape de Bratislava, castelul din Bojnice, la fel de popular ca si Bran-ul nostru, unde se tine anual Festivalul international al fantomelor si spiritelor.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera