Serbia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
serbia

Ce poti sa spui despre o tara care a avut ghinionul sa aprinda scanteia primului razboi mondial? Ca e o tara frumoasa, vecina noastra de Balcani, Serbia, ca a avut o viata grea sub austro-ungari si ca a fost motivata de nevoia de libertate.

Si libertatea, cand nu exista, face victime. Gestul disperat al Mainii Negre (Црна рука / Crna ruka, societate secreta sarba cu aspiratii unionale pan-slave), care prin mana lui Gavrilo Princip l-a asasinat pe principele Franz Ferdinand al Austriei, a declansat furia Austro-Ungariei, care a declarat razboi Serbiei in 1914.

Rusia a facut un pas mai aproape, la fel si Germania, dar pe partea cealalta. Dintr-un foc (cel care l-a omorat pe print) toata Europa a fost angrenata in razboi, in urma caruia Serbia a ramas fara 58% din populatia masculina.

harta

Uniunea visata de Mana Neagra s-a numit Iugoslavia si s-a format dupa al doilea Razboi Mondial, prin '45, dizolvandu-se partial in '92, cand in ea mai ramasesera doar Serbia si Muntenegru (care s-au despartit oficial, dupa referendum, abia in 2006).

Serbia a revenit in vizorul armelor in ultimii ani ai secolului 20, odata cu razboiul din Kosovo, cand NATO a pus piciorul in prag si calcaiul pe situatie. Dupa Revolutia Buldozer care l-a dat jos in 2000 pe dictatorul Slobodan Milosevic, Serbia a inceput sa revina in gratiile internationale.

Aflata intr-o situatie politico-militara relativ calma, Serbia a devenit un loc de vizitat in vacanta.

Belgrad, Ada Ciganlija Belgrad

Site-ul sau de turism promite o groaza de frumuseti, incepand cu orasele mari - Belgrad (Orasul Alb), unul dintre cele mai vechi orase europene, Novi Sad, pe Dunare, unde are loc festivalul EXIT, Pristina (capitala zonei Kosovo). Daca va pasioneaza arheologia, trebuie sa vedeti si ruinele romane, ramasitele bizantine si cele preistorice de la Lepenski Vir, Nis si Prizren, si manastirile de la Sopoćani, Studenica, Dečani si Gamzigrad-Romuliana, care sunt pe protejate de UNESCO.

Belgrad, biserica Sf. Sava Belgrad, biserica Sf. Mark
Sf Sava (Belgrad), una din cele mai mari biserici ortodoxe din lume
; alaturi - Sf. Mark

Urmatoarele atractii sunt rezervatiile naturale, pesterile si parcurile nationale: Sara, Fruska Gora, Kopaonik (cel mai inalt munte al Serbiei) si Djerdap, cu Portile de Fier, unde Apolodor din Damasc a construit pentru Traian pod peste Dunare, in Marele Cazan. In Banatul de Sud exista un frumos combinat chimic, la Pancevo, care acum cativa ani a facut poc cu benzen.

serbia

Muntii Serbiei sunt buni de ski (in Sara si Zlatibor), de alpinism (Prokletije sunt numiti Alpii Europei de SE), de expeditii (Tara si Kopaonik) si nu uitati ca in Stara Planina exista si un cascaval renumit.

Apropo de asta, ce se mananca bun si traditional in Serbia? Mici (čevapčiči), sarmale, slanina (chiar asa i se zice), friptura cu varza murata, musaca, mućkalica (un fel de tocanita), pljeskavica (un fel de chiftea-hamburger uriasa, prajita) si se stinge (sau aprinde, depinde cat bei) totul cu slivovitza de pruna.

Si cum dupa masa putem sa ne gandim si la hrana sufletului, ce personalitati ne-a dat noua Serbia? Nikola Tesla, fizicianul inginer inventator, regizorul Emir Kusturica, pe Goran Bregovic, Weird Al Yankovic, Milla Jovovich s.a.

Info utile:

- moneda nationala: dinar
- 1 dinar = 1 eurocent sau 1 euro = 100 de dinari
- benzina : putin peste 100 dinari
- preturi in general mai mici decat in Ro.
- engleza - se vorbeste mai mult in capitala, in restul tarii ceva mai mult succes cu germana, poate chiar si cu limba romana, daca aveti noroc.
- drumuri, sosele - nu grozave.
- viza - nu.
- vinieta pentru drum - nu, dar taxa de autostrada - da.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera