Olanda

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

olanda

Tara lalelelor, a sabotilor de lemn, a branzeturilor, a morilor de vant, a inundatiilor, tara care a inventat probabil sloganul "nu calcati iarba, fumati-o" si unde prostituatele stau in vitrine precum bomboanele de ciocolata in cofetarie.

Daca va hotarati sa plecati in Olanda si ajungeti prin Caraibe, nu inseamna ca ati gresit destinatia. Pe langa teritoriul continental, Olanda mai are in stapanire cateva ramasite ale imperiului colonial care se intindea odata pana in Oceanul Indian. Ce i-a ramas sunt cateva insulite in Marea Caraibelor: Aruba si 2 insule din Antile, Bonaire si CuraƧao (supranumite toate trei Insulele ABC)

olanda

Cand aterizati pe aeroportul Schiphol, daca vi se spune ca ati aterizat 4,5 m sub nivelul marii, sa nu va para rau ca ati lasat echipamentul de scuba diving acasa. Cam un sfert din teritoriul Olandei se afla sub nivelul marii, iar restul e abia la 1m deasupra. Cel mai inalt punct al tarii este delusorul Vaalserberg (in Limburg), care are o ametitoare inaltime de 322m.

In Olanda, toata lumea are bicicleta. Daca in Beijing sunt 9 milioane de biciclete (asa zice Katie Melua), in Olanda sunt vreo 13 milioane. Iar masini de 2 ori mai putine.

olanda

Despre capitala, Amsterdam, v-am mai povestit noi anul trecut (trebuie sa cititi articolul asta), asa ca nu o sa va spunem decat ca are peste 1200 de poduri, ca este un oras extrem de cosmopolit si ca una din atractiile turistice cele mai cautate (cu limba pana la genunchi) este Cartierul Felinarului Rosu . Daca nu va pierdeti capul, portofelul sau inima pe acolo, puteti vedea si alte orase frumoase din Olanda.

Utrecht este un oras foarte vechi, cu ramasite romane, cu o viata culturala foarte vie si activa. Aici se afla cea mai mare universitate din Olanda.

olanda
Domul

Rotterdam este al doilea oras ca marime din Olanda, care a avut in 1898 primul "zgarie nori" din Europa, o cladire de birouri, Casa Alba, 45m inaltime.

olanda
podul Erasmus, supranumit Lebada (click pe poza pentru varianta mare)

Haga ar putea fi numita capitala administrativa. Aici se afla sediile foarte multor institutii internationale legate de justitie: Curti Internationale, Tribunale, Europol, Eurojust. E un oras putin cam umed si gri cand ploua, insa e cu siguranta sofisticat si pitoresc, cu combinatia lui de medieval, canale si turnuri de sticla.

Maastricht este orasul de "bastina" al Uniunii Europene, in forma ei administrativa de azi, pe care o cunoastem si o iubim cu totii. Adica acolo s-a semnat in 1992 faimosul tratat.

Olanda a fost intotdeauna generoasa cu artele. Cati olandezi faimosi poti sa enumeri intr-un minut? Erasmus, van Gogh, Bosch (pictorul, nu bormasina), Vermeer, Mondrian, Spinoza, Grotius, Mata Hari, Audrey Hepburn, Anouk, DJ Tiesto... Sa ne oprim aici. Da, pictura si filosofia au fost punctele de turnura. Probabil e de vina clima care te tine in casa, cu reumatism si cacao fierbinte. Cati filosofi ati vazut in tarile tropicale? ;-)

Voua ce v-a placut in Olanda?Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera