Noua Zeelanda

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In caz ca v-ati intrebat vreodata de ce tin asa de mult filmele Lord of the Rings, unul dintre raspunsurile posibile ar fi ca Noua Zeelanda este o tara asa de frumoasa incat nici ca mai voiau sa plece echipele de filmare de acolo. :)

Intr-adevar, aceste insule pierdute undeva in Oceanul Pacific par a fi destinatia preferata a regizorilor si producatorilor care vor sa spuna povesti de fantezie. In caz ca nu stiati si serialele Hercule si Xena tot in Noua Zeelanda s-au facut. Nu numai ca este o tara superba dar probabil si pretul filmarii este considerabil mai scazut decat daca ar fi filmat in SUA de exemplu. Noua Zeelanda, Aotearoa in limba Maori, este intr-adevar un taram de basm. The land far far away. Atat de far away incat 80% din flora si fauna specifice insulei, se gasesc NUMAI in Noua Zeelanda.

Locurile de pe aici au un farmec aparte, izolat si etern, imun la multe dintre problemele pe care le asociem civilizatiei urbanizate. Noua Zeelanda inseamna doua insule principale (North Island si South Island) si alte cateva arhipeleaguri, printre care: Insulele Chatham, Insulele Kermadek, Insulele Sub-Antarctice aflate sub controlul NZ si Insulele Cook care se afla intr-o forma de asociere cu Noua Zeelanda. Statul si-a luat numele de la o regiune din Olanda (Zeelanda), insulele fiind descoperite de un olandez, Abel Tasman.

Descoperite din punctul de vedere al europeanilor, pentru ca insulele erau locuite inca din secolul VIII i.Hr de catre membri ai populatiilor polineze. In momentul intalnirii cu europenii, cultura Maori era deja formata. James Cook a ajuns in 1769 in Noua Zeelanda si a navigat in jurul lor, pentru a le cartografia corespunzator. Englezii au semnat un tratat cu Maori in 1840, recunoscand drepturile populatiei bastinase.

Tratatul sta la baza statului, chiar si in ziua de astazi. Regina Noii Zeelande este Elisabeta II dar este vorba de fapt de un titlu simbolic. Parlamanetul condus de prim-ministru detine puterea in stat. Helen Clark este prim-ministrual actual. Noua Zeelanda a fost primul stat care a acordat femeilor dreptul de a vota in anul 1893.

Insula din Sud (Te Wai Pounamu in limba Maori) are un relief muntos, cel mai inalt varf fiind varful Cook (3754 de metri). De asemenea, coasta de sud-vest a insulei este compusa din fiorduri. Insula de Nord (Te-Ika-a-Maui) nu are munti la fel de inalti, in schimb relieful sau muntos este de origine vulcanica. Va mai aduceti aminte de Mordor? :) Cele doua insule sunt despartite de stramtoarea Cook. Relieful insulelor este perfect pentru sporturi extreme, de la ski pana la bungee jumping.

Cine s-ar fi asteptat sa intalneasca fiorduri in Oceanul Pacific? Alte bijuterii geologice sunt lscul vulcanic Taupo (cel mai mare de pe insule, de marimea statului Singapore, atrage peste un milion de turisti pe an), Cascada Huka si Grota Glow Worm care este luminata neincetat de larve bioluminescente. Don't you just love bugs?

In Noua Zeelanda traiesc 4 milioane de oameni, din care 70% de origine europeana iar restul Maori, polinezi sau asiatici. Cultura Maori a evoluat din cultura primilor calatori polinezi care au ajuns in Noua Zeelanda. Maori au propria limba si propria cultura, separata de cea a europenilor si in universitati se tin cursuri in limba maori. Mitologia maori este extrem de complexa. Maori este o cultura a razboinicilor, iar fiecare clan isi dezvolta propriul sistem de credinta care sa justifice prezenta sa intr-un anumit teritoriu.


Razboinic Maori - Te Puni
Sursa

Wellington este capitala tarii si a doua zona urbana a tarii. Are doar 180.000 de locuitori (450.000 daca luam in considerare intreaga regiune, nu numai orasul) dar o viata de noapte extrem de activa. Wellington are mai multe cafenele pe cap de locuitor decat New York! Capitala s-a clasat pe locul al 12-lea in lume in clasamentul oraselor in care se traieste cel mai bine.

Auckland este cea mai mare zona urbana a tarii, compusa din orasul omonim, North Shore City, Waitakere, Manukau si districtul Papakura. Auckland se mai numeste si "orasul velelor" datorita numeroaselor ambarcatiuni mici sau iahturi care se afla acostate in portul Auckland in fiecare zi. Orasul se afla pozitionat pe un istm, intr-o zona de relief vulcanic caracterizat de vulcani stinsi, lacuri, lagune, insule si depresiuni.
Auckland vazut din varful vulcanului Mt. Eden
Sursa

Wellington si Auckland sunt amandoua pe insula din Nord. Cel mai mare oras de pe Insula din Sud este Christchurch cu o populatie de 440.000 de locuitori dar orasul cel mai apreciat de turisti este statiunea Queenstown. Este un orasel pitoresc, crescut cu multa dragoste in jurul lacului Wakatipu. Queenstown este promovat ca statiunea pentru aventurieri. Aici se practica alpinism, bungee jumping, schi, mers cu scuterul de apa si cu bicicleta de munte.Noua Zeelanda mai este cunoscuta pentru nationala dansanta de rugby si pentru consumul magistral de kiwi. Cu un relief cu adevarat special si o cultura veche de peste 2000 de ani, Noua Zeelanda este tara pentru care merita sa mergi pana la capatul Pamantului.

Surse: wikipedia, lonely planetNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera