Moldova de peste Prut

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sora mai mica si mai saraca a Romaniei, Republica Moldova, a avut in decursul istoriei, ca multe bucatele din tara noastra, rol de moneda de schimb.

Teritorii mai mici sau mai mari (Transnistria, Bugeac) au trecut de la Imperiul Otoman la rusi intre sec. 18-19. Desi la 1859 Principatul Moldovei s-a unit cu Tara Romaneasca sub sceptrul lui Cuza, nici 20 de ani mai tarziu Basarabia s-a intors din nou la rusi. Dupa Revolutia Rusa de la 1917 Moldova a devenit republica independenta, iar in 1918 se unea cu Romania.

Nici de data asta n-a durat mult, in '40 Rusia sovietica a intins iar gheara si a luat Moldova, impartind-o ca pe o prada de razboi. Ucraina a luat sudul, taind accesul Moldovei la Marea Neagra. In '47 Tratatul de la Paris a oficializat situatia: Basarabia, Bucovina si Transnistria apartineau URSS-ului.

moldova
cu galben - Transnistria

Prin '89, agitatia politica ce zgaltaia tronul comunismului in toata Europa de Est a cuprins si Moldova. Nu in sensul eliberarii, ci al secesiunii. Au luat nastere doua formatiuni separatiste: Transnistria (Pridniestrovie, Republica Moldovenească Nistreana) la est si Republica Gagauza (Gagauz-Yeri).

Unitatea Autonoma Gagauzia a fost formata pe motive etnice de populatia de origine turca din zona respectiva. Gagauzii nomazi au venit in zona prin secolul 11 si noua veacuri mai tarziu s-a trezit in ei simtamantul national, astfel incat au cerut autonomie. Au o atitudine declarata impotriva posibilitatii, oricat de indepartate, a unificarii cu Romania si sunt pro Rusia.

Transnistria, cealalta factiune separatista, exista din motive politice. Proclamarea ei a avut loc chiar inaintea Moldovei (in '91). Presedintele de atunci, Mircea Snegur, nu a acceptat federalismul moldovenesc si a pornit conflictul armat, in urma caruia exista inca tensiuni puternice, iar situatia nu este clara. Dintre personajele profund implicate, va aducem aminte de Ilie Ilascu, "fostul detinut politic al regimului terorist de la Tiraspol".

Dupa referendumul din '94, la care, cum spuneam, toti gagauzii au votat 'nu', s-a concluzionat ca Moldova urmeaza sa ramana o republica independenta de Romania.

In ciuda ocupatiei sovietice prelungite si a problemelor politice si armate, Moldova e o tara unde merita sa calatoresti. Citim deci ca "Formele prioritare ale turismului practicate în ultimul deceniu în Republica Moldova sînt turismul rural, vitivinicol, cultural, de sănătate şi frumuseţe."

moldova
Chateau Lion gri (Ltd/SRL)

Ei bine, da, Moldova nu e o tara cu un relief spectaculos, cu atractii geografice fantastice sau cu statiuni luxoase mustind de distractie. Moldova e o tarisoara frumoasa, care se bazeaza mult pe mostenirile traditionale ale folclorului, vinariei si gastronomiei, pe frumusetile naturale si pe alocuri cate un vestigiu istoric.

O varianta odihnitoare sunt pensiunile/ferme, ascunse prin vreo vaioaga, in mijlocul vreunei vii sau in varf de deal, pline de verdeata, langa care daca ai noroc e si vreo herghelie cu manej, la care iti poti incerca talentele de jockey.

Chisinaul e un oras destul de putin pretentios, marunt ca arhitectura si intindere in sus, dar plin de parcuri si statui, dedicate -evident- lui Stefan, Domn cel Mare si de asemenea multor personalitati din Romania - mai ales scriitori.

moldova
Chisinau - Arc de triumf si Catedrala Nasterii Domnului (1836)

Apropo de asta, dintre oamenii de cultura care s-au nascut pe plaiul moldovenesc si care au avut rasunet si in Romania s-au numarat Leonida Lari, Grigore Vieru, Paul Goma, Alecu Russo, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alecu Donici. La Balti s-au nascut actorii Stela Popescu si Colea Rautu.

Din vocile care au avut rasunet muzical, punem pe primul loc pe Zdob si Zdub, urmati intr-o ordine aleatoare de Gândul Mâţei, Pavel Stratan si kidu' blond de 3 ani croit pe model Shirley Temple, O-Zone ('ambasadorii' limbii romane la MTv) si... Anastasia Lazariuc :) Nu in ultimul rand, desi trec de linia culturala in cea de divertisment hilar pana la dementa, Planeta Moldova.

Dulcele grai moldovenesc nu e atat de dulce ca in Moldova noastra pentru ca are un pronuntat accent rusesc, dar e o asprime cu care te obisnuiesti. E tare interesant sa auzi in vorbirea curenta cuvinte sau expresii care din limba romana au disparut de decenii sau au capatat cel mult caracterul de arhaisme si regionalisme. Limba "moldoveneasca", cum este numita din considerente politico-oficiale, izolata dupa granita sovietica timp de 50 de ani, a ramas putin in urma cu progresul.

moldova
Chisinau

Moneda nationala este leul moldovenesc (1 RON = 4,78 MDL). Preturile sunt considerabil mai mici in comparatie cu Romania, dar in afara de vin bun (bun!) si sortimente de o varietate incredibila de ciocolata nu prea avem ce sa va recomandam la capitolul shopping.

informatii suplimentare: 1, 2, 3
fotografii: wikipedia
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera