Mama Rusia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Spre bucuria unora si dezamagirea altora, am cam terminat cu tarile vecine si prietene din mama UE. Daca o sa constatati ca nu ies taman 27, este pentru ca am strecurat pe acolo si Lichtensteinul si Elvetia, ca tot erau in mijlocul evenimentelor :-)

Ne-a fost mila sa trecem cu capul sus si sa o ignoram flagrant pe atat de global vecina noastra mama Rusia, care ne-a fost prietena, iubita si amanta, mai cu voie, mai cu sila, atatia ani. Astazi ne vom chinui sa vorbim despre cea mai mare tara din lume, la umbra careia ne-am lafait de-a lungul anilor, respirandu-i praful de pe talpa prieteneste asezata pe jugulara.

Despre Rusia se poate vorbi numai la superlativ. Nu ca aprecieri, ci referindu-ne la dimensiuni. In Rusia totul e balsoi.

urss

- Rusia e cea mai mare "tara", chiar si dupa ce URSS s-a facut bucati (are vreo 17 milioane de km2, adica de vreo 70 de ori suprafata Romaniei);
- daca intinde mainile, Rusia masoara pe lat, adica de la est la vest, 8000 de km. De sus in jos doar vreo 6600 km. Toata Europa, de la extrema vest (Cabo da Roca, Portugalia) la est (stand intr-un picior pe granita republicii Komi, tot a Rusiei), ajunge cu chiu cu vai la 4700 km;
- daca alergi prin tundra Rusiei ca in reclama la Pepsi, ferindu-te de soare, cautand intunericul, o sa ai de strabatut 11 fusuri orare;

Epoca moderna a fost formata de doua mari imperii, care nu au mai cucerit marile, asezandu-se pe plaje exotice, ci au inghitit... cucerit metru cu metru cate un continent intreg, pana au ajuns la mare, de unde au continuat sa isi faca semne amenintatoare cu pumnul: americanii si rusii. Ce faceau unii, contracarau ceilalti, mai mare, mai tare, mai sus... pana pe Luna.

Daca au ajuns sau nu americanii pe Luna, e alta poveste, insa cert este ca primul om in spatiu a fost un rus, Yuri Gagarin pe numele sau, dat de muma Rusia, care a zburat (levitat) in spatiu timp de 1 ora si ceva, pe 12 aprilie 1961, in capsula Vostok.

urss

Primul om rus in spatiu a calcat pe urmele primului catel rus in spatiu, adica cateaua Laika, sacrificata pe altarul Sputnikului in 1957.

urss

Apropo de spatiu si de eterna satira la adresa americanilor si a rusilor, exista o poveste despre NASA care a inventat Pixul Spatial, care functiona la gravitatie 0, cu care puteai scrie cu susul in jos, in spatiu, in apa, sub apa, la orice temperatura, etc., investind in el milioane de dolari. Rusii, in stilul babesc sovietic, au folosit un creion. Este doar un mit, deoarece se pare ca un varf rupt de grafit ar prezenta mari pericole la gravitatie zero. Oare la un creion bont nu s-a gandit nimeni? :)

Pentru ce mai sunt rusii recunoscuti? Tot pentru ceva cel mai, in cazul acesta cea mai sangeroasa batalie, cea de la Stalingrad, din al 2-lea RM, cand au murit peste 1,5 milioane de oameni.

In ceea ce priveste lucrarea facuta de mana omului, si aici Rusia are locuri pe podium: cele mai mari biblioteci, universitati, stadioane, parcuri, orase, patinoare. Apropo de podium, sportivii sovietici obisnuiau sa mature tot aurul si argintul la jocurile olimpice, cu predilectie la patinaj, gimnastica, si de asemenea la hochei, tenis, sah. 

Apropo de sah, cele mai rezonante nume in istoria lui sunt indiscutabil Karpov vs Kasparov, care au o poveste din care invatam ca orice nas isi are nasul. Kasparov l-a batut pe Karpov, pentru ca apoi sa ia la randul lui bataie de la... un computer american, Deep Blue. Desigur ca rusul a acuzat IMB ca a trisat :)

urss

Ce mai are Rusia din belsug? Frig. Dar nici frigul Rusiei nu mai este ce a fost, pentru ca in ultimii ani s-a constatat ca pana si tundra ruseasca a inceput sa se incalzeasca si sa picure in curentul incalzirii globale.

De asemenea are si solutia la frig, anume vodka. Etimologic, denumirea vine ironic de la diminutivizarea cuvantului apa, voda. Deci cand cereti o vodka mica, pe langa faptul ca faceti un pleonasm, dubland diminutivele, cereti o aputa "apsoara mica". :-)

O vodka perfecta (a zis-o marele chimist rus Mendeleev si scrie chiar in muzeul vodcii din Moscova) are fix 38 de grade. Dar cum era mai usor sa se calculeze taxele, s-a rotunjit la 40 de grade.

urss

Multe ar mai fi de spus despre mama Rusia, dar nu incercam nici sa o ponegrim, a facut-o destul istoria, nici sa o ridicam in slavi, a facut-o destul comunismul. Rusia este si va mai fi mult timp amenintarea rosie cat un continent, care in ultimii ani si-a cam pierdut din statutul de buldog cu secera si e privita mai degraba ca o relicva a monstrului cu picioare de lut care a fost URSS.Asculta Back to the USSR (Beatles) sau, pentru o cu totul alta senzatie, In umbra marelui URSS (Phoenix).Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera