Malta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

steag

Daca Italia ar fi cizma, iar Sicilia mingea, atunci Malta ar fi pamantul care sare din crampoane. Malta este cea mai mica tara a Uniunii, cu cea mai putina populatie, imprastiata pe 7 insulite. Din cauza ca timp de 150 de ani a facut parte din Imperiul britanic (a castigat independenta in 1964), a doua limba oficiala, pe langa malteza (limba de origine araba), este engleza.

malta

Aflata in centrul lumii antice, adica in Marea Mediterana, a fost calcata de-a lungul mileniilor de trupe feniciene, cartagineze, romane, bizantine, vandale, arabe, otomane, in cele din urma punand mana pe ea Napoleon si apoi pierzand-o in favoarea Angliei dupa Tratatul de la Paris. Din 1964, de cand este independenta, Malta a dat din coate si a reusit sa intre in UE in 2004.

Cele mai mari insule din arhipelagul maltez sunt Malta (unde se afla si capitala, Valetta), Gozo (Għawdex) si Comino, (Kemmuna), acestea fiind si singurele locuite.

Majoritatea turistilor merg acolo pentru statiuni, plaje si mare. Adica ceea ce reprezinta un bun omniprezent pe o insula. Se pot face scufundari (contra cateva zeci de euro), se pot vizita plajele retrase de pe malurile stancoase, se poate face ski pe apa, surf, parapanta sau se poate lenevi pe un sezlong la o terasa.

malta

Ce e de vazut:
Pe insula Gozo se afla cateva din cele mai vechi constructii din lume:
- templul de la Ġgantija, vechi de peste 5500 de ani, putin mai batran decat piramidele;
- vechi inchisori de pe vremea cavalerilor din ordinul Sf. Ioan;
- pesteri: Xerri, Ninu si Calypso, unde se zice ca Ulise a stat prizonier 7 ani in bratele nimfei Calypso.
Mai multe locuri de plimbare gasiti pe site-ul oficial al insulei Gozo.

Pe insula Malta
- templul de la Ħaġar Qim, aproape la fel de vechi ca cel de la Ġgantija,
- capitala Valletta, oras care se afla pe lista obiectivelor protejate ONU, cunoscut sub numele de Superbissima, plin de palate, case nobile, bastioane, muzee, forturi, biserici si catedrale. (vedeti aici o harta cu obiective turistice importante)

malta
Valetta vazut de sus (via wikipedia)

Bucataria malteza este o combinatie delicioasa de stil mediteranean (italian si sicilian) cu influente puternice arabesti. Cateva mancaruri traditionale: aljotta (ciorba de peste cu usturoi), minestra (supa), bigilla (fasole batuta), Ħelwa tat-Tork (halva), pastizzi (foietaje), timpana (budinca de macaroane). In Malta se mananca frecvent friptura de iepure si carne de cal (laħam taż-Żiemel)

Stiati ca...?
- are cea mai mare densitate demografica din UE - peste 1200/km2;
- in antichitate i se spunea "Melita" - insula de miere;
- au existat speculatii ca Malta ar fi de fapt Atlantida;
- crucea purtata de cavalerii din ordinul Sf. Ioan, care locuiau pe insula Malta, a ajuns sa se numeasca crucea malteza.

malta

Oferte turistice se pot gasi pe visitmalta.comNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera