Macedonia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ca sa povestim despre Macedonia, trebui mai intai sa intelegem despre ce parte a lumii vorbim. Termenul Macedonia are o situatie similara cuvantului Moldova, adica cateodata e necesar sa explici la ce te referi - la republica sau la regiunea Romaniei. Macedonia reprezinta atat tara, cat si o zona foarte intinsa din nordul Greciei.

Din pacate, situatia "duplicitara" nu este la fel de armonioasa ca in cazul Moldovei. Regiunea greceasca (din zona Marii Egee) a fost odata parte din Macedonia "Mare", sa zicem, pana la Razboaiele balcanice, in urma carora Macedonia a fost impartita oarecum frateste intre Serbia, Grecia si Bulgaria.

De atunci exista un conflict sustinut intre greci si macedoneni, care revendica din toate partile regiunea respectiva, banuindu-se reciproc de diverse activitati subversive. Din cauza disputei in legatura cu numele, o perioada s-a numit oficial si international F.Y.R.O.M - fosta republica iugoslava Macedonia (mai multe despre conflictul interetnic si national aici).

Desi inca nu e foarte clar care e denumirea oficiala si acceptata de toata lumea a micii (chiar e micuta - cam a zecea parte din Romania) tari balcanice, sa vedem ce a ramas dupa ce s-a facut tandari Federatia Iugoslava in '91.

Capitala Macedoniei este Skopje, asezat pe raul Vardar, un oras care reflecta puternica mostenire musulmana pe care o are toata tara de pe vremea ocupatiei otomane (care a durat de la sfarsitul secolului 14 pana in primul deceniu al secolului 20).

mkd
sursa

Turnul cu ceas, Saat Kula, hammamul lui Daut Pasa si alte bai turcesti, moscheea lui Mustafa Pasa sunt doar cateva din constructiile medievale turcesti. Pe langa ele se mai vad mostenirile bizantine: fortareata Kale, apeductul, printre care se strecoara arhitectura noua, dar nu neaparat moderna.


mkd
sursa

Desi nu are iesire la mare (un bun motiv sa fi recuperat regiunea greceasca), Macedonia are multe lacuri, dintre care cel mai mari sunt: Ohrid, 30km lungime, Mavrovo, lac artificial la 1000m altitudine si Prespa. In jurul lor sunt cateva parcuri nationale, rezervatii cu flora si fauna bogata, nu tare deosebita de cea din Carpati: Parcul National Pelister, Mavrovo, Galicica, Ezerani si Tikves, o zona ornitologica importanta in Europa, cu trei specii de zburatoare pe cale de disparitie.

Marea majoritate a lacurilor sunt tectonice - Macedonia se afla la intersectia a trei placi si este o zona seismica destul de activa (unul din cutremurele care au zgaltait pana la ruine orasul Skopje a fost in 1963), iar relieful este destul de inalt. Muntii Macedoniei se grupeaza in Dinari si Rodopi, iar cel mai inalt varf este Korab, 2764 m, la granita cu Albania. Din cauza conflictelor din 2001 cu albanezii, exista inca o zona minata, iar accesul pe munte este restrictionat din Macedonia, dar liber din Albania.

Macedonia se mai mandreste cu multele sale manastiri ortodoxe medievale: Sf. Pantelimon (Nerezi, 1164), Sf. Sofia (Ohrid, sec. 11), Sf. Bogorodica Peribleptos (Ohrid, 1295). In sudul tarii nu trebuie ocolite ruinele de la Heraclea Lyncestis (taramul lynxului), de langa orasul Bitola.

mkd
sursa

Limba oficiala este macedoneana, dar pe langa ea diversele etnii minoritare ramase dupa melanjul iugoslav folosesc albaneza, turca, bulgara, sarba, aromana, megleno-romana, s.a.

Din lista de personalitati ale poporului macedonean, rasunet universal au putine nume. Cea mai cunoscuta este Maica Tereza, nascuta la Skopje, dar de origine albaneza. Memoria noastra recenta ne-o semnaleaza si pe Esma Redzepova, pe care am vazut-o pe scena Salii Palatului cantand impreuna cu fanfara Ciocarlia.

Daca nu aveti curaj sa mergeti cu masina, desi nu e departe deloc, la Skopje zboara multe linii aeriene: Olympic, Malev, Austrian, etc. Preturile la cazare au o gama larga, pornind de la moteluri, hosteluri si pensiuni de cativa euro si ajungand la hotelurile lanturilor consacrate, cu preturi similare celor de la noi (70-80 eur). Moneda nationala este dinarul, iar paritatea este 1 eur = 62 MDK.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera