Luxemburg

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

luxemburg

Una din cele mai mici tari ale Europei, cu o lungime aproximativa de 82 km si o latime de 57 km si o populatie de aproximativ jumatate de milion, Luxemburgul ilustreaza zicala "mica, dar voinica", pentru ca este unul din intemeietorii Uniunii Europene (si NATO, si ONU), facand parte impreuna cu Olanda si Belgia din uniunea Benelux.

luxemburg

Cum a supravietuit Marele Ducat al Luxemburgului (ironica denumire oficiala) intre atatea tari mari? Raspunsul ar fi ca tarile mari sunt asa pentru ca au luat bucatele din diverse alte tarisoare. Spre exemplu, din teritoriul Luxemburgului s-au infruptat copios de-a lungul vremii Franta, Belgia si Germania.

Microcosmul luxemburghez are 3 districte (Diekirch, Grevenmacher si Luxemburg), impartite la randul lor in 12 cantoane. Elementul cel mai important il constituie insa capitala, Luxemburg, oras aflat pe lista UNESCO de monumente culturale protejate. Pe langa faptul ca joaca un rol important in UE, aici avand sediul Curtea Europeana de Justitie, Banca Europeana de Investitii, Curtea de Audit si secretariatul Parlamentului European, mai este anul acesta si capitala culturala europeana, impreuna cu Sibiul. Onoarea ii revine a doua oara (prima oara a fost in 1995).

luxemburg

Daca te lasa rece cladirile in care se tin fraiele Uniunii, Luxemburgul are o groaza de alte atractii: cartiere vechi, fortificatii, ziduri, creneluri, constructii (neo)gotice, catedrale, muzee (MUDAM - de arta moderna, de istorie, de telecomunicatii, al tramvaielor), teatre, restaurante, cafenele - pentru o imagine completa a vietii de noapte puteti consulta nightlife.lu.

luxemburg
Cimitirul american din Luxemburg

Desi este intr-adevar ceea ce se poate numi un oras cu pretentii, Luxemburg este pregatit pentru tot soiul de turisti cu tot felul de buzunare: hotelurile (sau hostelurile) pleaca de pe la 20 eur (detalii aici). Daca vreti sa evitati aglomerarile urbane (cate ar fi ele intr-o tara cu un sfert din populatia Bucurestiului), exista multe campinguri, pe care le puteti alege in functie de ce preferinte si mofturi aveti: cu/fara catel, cu/fara piscina, etc. (detalii aici).

luxemburg

Inainte sa plecati la drum prin Ardeni sau pe valea Moselle, e bine sa consultati prognoza meteo, pentru ca este o tarisoara extraordinar de ploioasa (o fi intrat la apa??), dar cu ierni calde.

sursa foto: wikipediaNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera