Lituania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Lituania seamana ca forma cu o Africa turtita. Da, stiu ca este un fel ciudat de a incepe dar cineva mi-a spus ca ar fi o idee buna (you know who you are). In afara de asta nu mai stiam mare lucru despre Lituania decat ca are o echipa buna de baschet. A trebuit sa reinvat unele lucruri pe care le stiam odata despre imperiul polonezo-lituanian, despre lupta impotriva comunismului si despre mied. Dar hai sa incepem cu inceputul.Indiferent de forma statului, Lituania reprezinta un coltisor european unic, aflat la intersectia mai multor curente culturale: scandinav, est-european, central european si rusesc. In partea de est a teritoriului se gaseste centrul geometric al Europei. Lituania are doar 3,5 milioane de locuitori si o suprafata de 65.000 km patrati.

Lituania se invecineaza cu Polonia, Belarusia, Letonia si Rusia. Capitala tarii este Vilnius. Al doilea oras ca marime este Kaunas, numit si "orasul muzeelor". Limba oficiala este limba lituaniana. Aceasta si letona sunt singurele doua limbi ramase din ramura baltica a limbilor indo-europene. Clima este temperat continentala.

In Evul Mediu Lituania a atins o acoperire maxima, de la Marea Baltica pana la Marea Neagra. In 1386 monarhul Lituaniei s-a casatorit cu printesa Poloniei si astfel s-a nascut imperiul Polonezo-Lituanian. In secolul XVII Lituania a fost impartita intre Austria, Rusia si Prusia.

In secolul XIX, Lituania a fost implicata in mai multe rebeliuni anti-rusesti din Polonia. In timpul primului razboi mondiala, tara a fost ocupata de Germania dar dupa razboi si-a proclamat independenta. In timpul celui de-al doilea razboi mondial tara se afla sub influenta nazista.

Hitler a invadat Lituania in 1941, si sub ocupatia nazista aproape toti cetatenii de religie iudaica au fost ucisi in ghetouri si lagare de concentrare. Armata Rosie a recucerit Lituaniain 1944 si aveau sa treaca 40 de ani pana cand tara sa-si redobandeasca libertatea.

Initiativele de glasnost si perestroika ale lui Gorbaciov au permis formarea unei miscari care sa lupte pentru independenta Lituaniei. Aceasta a fost una dintre primele tari care a legalizat partidele anti-comuniste.

Rusia a recunoscut independenta Lituaniei pe 6 septembrie 1991, iar pe 17 septembrie in acelasi an a intrat in Organizatia Natiunilor Unite. In 2004 Lituania a devenit membru UE si NATO. A fost una dintre cele 25 de tari care sa ratifice noua Constitutie Europeana iar anul acesta vor renunta la moneda nationala Litas in favoarea Euro.

Vilnius, capitala Lituaniei, are o populatie de 600.000 de locuitori. Este un oras medieval cu arhitectura baroca si gotica. Centrul istoric al orasului este unul dintre cele mai mari din Europa cu o suprafata de 3,6 kilometri patrati. Exista peste 1.500 de cladiri in Centrul Vechi, construite intr-o sumedenie de stiluri arhitectonice. De aceea orasul Vilnius este trecut pe Lista Patrimoniului UNESCO. Exista peste 40 de biserici in Vilnius, iar dupa caderea comunismului au rasarit restaurante si hoteluri.

Mancaruri traditionala lituaniene

• Skilandis - un fel de afumaturi

• Salti barsciai - supa de legume servita de obicei rece

• Cepelinai - mancare de cartofi gratinati cu carne

• Vedarai - carnati de cartofi sau bulviniai blynai (clatite de cartofi).

• Tiparul afumat este o specialitate baltica renumita

• Daca tot suntem aici putem sa incercam midus sau mied, bautura facuta din miere

Am inceput cu inceputul, cu ce sa terminam? Cu Hannibal Lecter si Superman. De ce tocmai cu astea doua personaje care par a nu avea nimic in comun (in afara de faptul ca sunt amandoua fictive)? Pai Hannibal Lecter este de origine lituaniana, iar Jerry Siegel (unul dintre creatorii lui Superman) este fiul unor imigranti lituanieni. :)

Surse - Travelerspoint, Lonely PlanetNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera