Lichtenstein

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Lichtenstein

Spuneti repede, care este capitala Lichtensteinului? Nu, Lichtensteinul nu e un oras, desi 160 km2 inseamna aproximativ un patrat cu latura de 12 km (pentru comparatie, Bucurestiul are 228 km2). Dar sa fie clar, Lichtensteinul e o tara. Nici macar nu e cea mai mica din Europa. Cea mai mica, daca nu consideri Vaticanul o tara in puterea cuvantului, e Monaco.

Lichtenstein

Sa revenim, desi e mai mica decat Bucurestiul, tara Lichtenstein are orase si o capitala, Vaduz, cu 5000 de locuitori. Din totalul de 34.000. Asa mica si inghesuita intre Elvetia si Austria, trebuind sa strabata 2 tari ca sa ajunga la vreo intindere de apa din oceanul planetar, tarisoara asta,  un paradis fiscal, are unul dintre cele mai ridicate venituri/cap locuitor din Europa. A, si e principat, sub sceptrul printului Hans-Adam II.

Lichtenstein

Dupa ce a facut parte din Sfantul Imperiu Roman (de Natiune Germana), s-a lipit de Austro-Ungaria, apoi de Elvetia. Desi a fost neutra in al doilea razboi mondial, cand s-a aranjat Europa dupa ostilitati, Cehoslovacia si Polonia au expropriat terenuri -care apartineau dinastiei regale- din Boemia, Moravia si Silezia (cam 1600 km2) si relatiile politice au fost destul de rigide o perioada lunga.

Asezata pe Rin si in mijloc de Alpi, este o tara cu relief inalt si castele medievale, cum este cel din Vaduz:

Lichtenstein
foto: wikipedia

Acolo au loc anual festivaluri cum sunt Targul Fermierilor, Bazarul de Vechituri si traditionala petrecere de An Nou din districtul Städtle. Mandri de mini-capitala lor, de arhitectura, muzee si cultura, le prezinta in 14 limbi intr-un tur cu trenuletul de oras din Vaduz. Hotelurile au preturi variate, de la 100 CHF (~65 eur) pana... unde te tine buzunarul (345 CHF= ~220 eur, etc)

Liechtenstein nu are aeroport (ci doar vreo 10 km de cale ferata). Cele mai apropiate aeroporturi sunt la Friedrichshafen in Germania si Zürich in Elvetia. Cel mai repede se face transportul cu autobuzul.

Ce se poate mai poate vedea in Lichtenstein? In satucul Triesenberg puteti sa va uitati de sus, la propriu, din varful muntelui, in jos spre peticelul de tara. Putin mai incolo,  peste culmea de alaturi, la Malbun, poti sa faci si schi. Apropo de sporturi de iarna, Vaduz este luat in considerare ca posibil loc pentru desfasurarea Olimpiadei de Iarna din 2018 sau 2022.

Stiati ca?...
- in Lichtenstein femeile n-au avut voie sa voteze pana in 1984? Singura data cand s-a facut o exceptie a fost in 1968, cand s-a facut un referendum chiar in legatura cu acest subiect. In urma lui, femeile tot n-au avut voie sa voteze pana in '84, cand organizatia "Frumoasa din Padurea Adormita" a facut suficiente valuri.

- desi a castigat doar 9 medalii la schi alpin, este tara cu cele mai multe medalii per cap de locuitor :) - iata cum te poate arunca in top faptul ca esti o tara de 24 km lungime :)

- prin referendum national, Lichtenstein a refuzat sa adere la UENici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera