Kazahstan

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu, nu va ganditi la Borat: sunt mult mai multe lucruri de stiut despre Kazahstan decat puteti afla din filmul lui Sacha Baron Cohen, iar faptul ca a fost filmat in Romania poate ar trebui sa ne dea de gandit. Revenind insa la republica ex-sovietica, este numarata deopotriva intre tarile Europei si ale Asiei, aflandu-se intr-o situatie cumva asemanatoare Turciei: cu un picior in batranul continent si cu tot restul in Asia.

1

Kazahstanul este a noua tara ca marime din lume, depasind ca suprafata Europa de Vest, insa populatia abia daca numara 15 milioane de oameni, din care 40% sunt diverse minoritati (cei mai multi rusi, dar si ucrainieni, germani, uzbeci si altii). Putini dar inimosi, kazahii sunt o natie de origine turcica, aparuta pe scena istoriei in Evul Mediu, odata cu hanatele si emiratele ce au rezultat din faramitarea imperiului mongol. Identitatea lor nationala s-a consolidat in secolul XIX sub presiunea rusilor ce i-au colonizat si de a caror stapanire nu au scapat decat odata cu caderea comunismului.

3

Tara mare si frumoasa, cu mai toate formele de relief (suna cunoscut?), predominanta fiind totusi stepa, Kazahstanul este si cea mai mare tara din lume fara acces la oceanul planetar (Marea Caspica, cu care se invecineaza, e un mare lac inchis). Ceea ce ii lipseste sub aspectul populatiei, Kazahstanul compenseaza insa din plin prin resursele naturale abundente, de la petrol si gaze la uraniu, care i-au propulsat in ultimii ani economia.

Noua capitala, Astana, infiintata in 1998, este un oras modern, plin de obisnuitele cladiri din sticla si otel populate indeobste de corporatii si companii, insa cel mai mare oras ramane Alma Ata, fosta capitala, cu un aer postcomunist mai pronuntat. Daca printr-o minune ajungeti in Kazahstan, feriti-va de a face comentarii politice sau a discuta regimul: presedintele Nursultan Nazarbaiev a fost de curand ales presedinte pe viata si controleaza destul de strict, in buna traditie ruseasca, viata publica a tarii.

4

In afara de asta, veti gasi in kazahi un popor prietenos cu strainii, oricand dornici sa va trateze cu o friptura de miel si o cana de carmaz (bautura traditionala din lapte fermentat de iapa). Boom-ul economic din ultima vreme le-a asigurat o oarecare prosperitate, si sunt cu siguranta foarte diferiti de imaginea pe care le-a creat-o personajul lui Cohen.

sursa foto: wiki


Un articol de Mihai PreotuNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera