Israel - O vacanta de Pasti altfel

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ne-am adus aminte ca se apropie Pastele si, cliseic, o sa mergem azi in vacanta in Israel, Tara Sfanta, locul unde acum 2000 de ani s-au jucat zarurile care au modelat societatea si religia, razboaiele si tarile, si continua sa o faca, promitand regatul din ceruri.

Statul Israel a luat fiinta in 1948, si de atunci a reinceput "exodul" - evreii au inceput sa se intoarca acasa, din toate colturile lumii, dupa 2000 de ani de exil. Centru spiritual al crestinatatii, ofera privelisti si calatorii in timp atat pelerinilor pe urmele pasilor lui Isus, cat si calatorului in cautare de izvoare prin desertul istoriei.

Desi majoritatea turistilor merg acolo in grupuri organizate, cu traseu prestabilit de agentiile de turism, care marseaza pe varfurile de interes religios, daca vreti sa fiti oaia cea neagra si sa va desprindeti de turma care se opreste inevitabil in Ierusalim, Nazareth si Tel Aviv, puteti sa vedeti:

Inaltimile Golan, care pe langa o frumoasa priveliste de pe platou, are o constructie gigantica megalitica, Gilgal Refaim (sa va luati aripile ca sa o vedeti in spledoarea ei, dar... atentie cat va apropiati de soare) sau puteti urca sa vedeti ruinele vechi de peste 2000 de ani ale orasului Gamla.

israel
Gilgal Refaim

israel
Golan - click pe poza pentru panorama

Marea Moarta
, un loc fenomenal, la 418 m sub nivelul marii si 33% salinitate si putin mai la vest, oaza parc national Ein Gedi, cu izvoare, cascade si pesteri.

israel
citind ziarul pe Marea Moarta

Gradinile terasate Baha'i din Haifa, care au in mijloc Templul profetului Bab:

israel

Orasul Ierihon, asezat la 360 m sub nivelul marii, cel mai jos oras din lume, o oaza in desert udata de cateva din rarele izvoare din desertul Iudeei. Este supranumit Orasul celor 1000 de palmieri si este considerat cel mai vechi oras din lume, avand ziduri vechi de peste 9000 de ani.

Nu in ultimul rand, este o experienta interesanta sa stati cateva zile intr-un kibbutz - noul model "revolutionar" de sat agricol, pe sistem socialist, care a avut in secolul 20 un rol important in drumul spre un stat independent. Puteti sa faceti orice acolo, mai ales prin rotatia atributiilor - azi raniti in grajd, maine culegeti portocale, poimaine spalati rufe. Apropo de rufe, nu o sa mai gasiti cearsafuri cu gauri in mijloc (asa cum se intampla frecvent in cazul cuplurilor mai "ortodoxe", care nu trebuiau sa se atinga prea mult in timp ce lucrau la mostenitorii familiei), mentalitatea s-a mai schimbat. Nu prindeti radacini acolo, se poate sa fiti influentati de efectul Westermarck (care se refera la desensibilizarea atractiei sexuale intre 2 persoane care stau prea mult impreuna, efect analizat si pe comunitatile kibbutziene).

Poate sa iasa o vacanta de Pasti interesanta, ce ziceti? :)Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera