Irlanda

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

irlanda

Azi o sa jucam iar jocul "cuvinte cheie despre tara X". Irlanda inseamna: bere Guinness, verde, trifoi, Guinness, uite un spiridus (o fi de la Guinness?), IRA, atentate, Sinn fein, James Joyce, U2, par rosu, whiskey (ce de.. hic! spiridusi...), dansuri irlandeze, muzica celtica, Sf. Patrick si un accent ingrozitor.

irlanda

Regatul Irlandei s-a scuturat de mana regala a Marii Britanii tarziu, in 1922, dupa ce statuse sub ea de pe la 1801, si satui de regi si regine au format un stat separat, iar cativa ani mai tarziu au renuntat complet la monarhie. Ultimii doi presedinti au fost femei.

Capitala, Dublin (intr-o traducere aproximativa "lacul negru"), e asezat pe raul Liffey. Turistul insetat de cultura irlandeza se poate opri in prima carciuma, eventual in Mulligan's, printre cele cele mai vechi din Dublin (200 de ani), dupa care are de vazut: muzeul turn James Joyce, castelele din imprejurimi (Ardgillan, Dublin, Malahide, Castleknock), observatorul Dunsink, vechi si el de peste 200 de ani, Gradina Botanica, o groaza de catedrale, parcul Phoenix si dupa atata plimbare, inapoi la Mulligan's.

irlanda
Podul Ha'penny si Liberty Hall, cea mai inalta cladire din Dublin

irlanda
Gradina memoriala (pentru razboiul de independenta)

Ce se mai poate vedea prin Irlanda:
- insule. Multe, aspre si frumoase. Puteti vedea chiar si puffini, daca va cocotati pe vreo stanca mai pustie. Cea mai mare insula este Achill.
- castele. Stau imprastiate peste tot, ori in ruine or in stare aproape perfecta, reconditionate pana la fantoma din beci.
- irlandezii fiind oameni petrecareti din fire, sunt mari sanse ca oricand va duceti sa vizitati Irlanda sa va nimeriti in perioada vreunui festival. Lista lunga cu festivaluri si date aici.

Bagandu-si mana pana la cot in oala cu genii si oameni de cultura, Irlanda e patria muma a multor personalitati:
- scriitori: James Joyce, George Bernard Shaw, Oscar Wilde, Samuel Beckett (apropo de scrieri, Irlanda se spune ca este tara de limba engleza cu cel mai mare consum de poezie per cap roscovan)
- muzicieni: U2, Therapy? (v-a placut concertul?), Cranberries, Van Morrison, Thin Lizzy si o sa o adaugam si pe Loreena Mckennitt, desi este de fapt canadianca (cu origini irlandeze), pentru ca e probabil cea mai apreciata artista de muzica celtica si irlandeza.
- actori (cei mai multi adoptati de SUA): Peter O'Toole, Liam Neeson, Pierce Brosnan, Gabriel Bryne, Kenneth Branagh.

Diverse:
- daca vreti sa va deschideti un fan club, gasiti istoria berii Guinness (vinul Irlandei, cum i-a zis odata Joyce) pe beeripedia;
- daca vreti sa invatati sa topaiti precum Flatley, iata o mostra de riverdance si muzica aici (foca e destul de neirlandeza, dar macar se straduieste ;-)
- Sfantul Patrick nu era irlandez. El a ajuns pe taramul trifoiului fiind vandut de piratii care il rapisera;
- v-ati fi imaginat ca tatal lui Dracula era irlandez? Bram Stocker, adica :-)
- daca vedeti lume purtand la rever cerculete de aur sau de argint, sa stiti ca ele se numesc an fainne si sunt o metoda de recunoastere a vorbitorilor de irlandeza (gaeilge)
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera