India - culoare, muzica, dans si spiritualitate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe cand regele Dushyanta era la vanatoare de caprioare, tigri (sher) si ursi (bhalu), a vazut prin desisul junglei (jangal) o fata care ingrijea o caprioara ranita de maretul rege. Acesta a invitat-o la un ceai (chai) si a aflat ca se numeste Sakuntala. Din ceai in ceai, cei doi au avut un fiu care s-a numit Bharata, si care a fost un imparat atat de vestit, incat despre marile lui fapte de vitejie si despre dinastia pe care a inceput-o s-a scris poemul epic Marele Bharata (Mahabharata).

india
a 7-a tara in lume ca marime, a 2-a ca populatie

India s-a numit mai intai dupa marele rege, Bharat. I se mai spunea si Hindustan, adica Tara Sindhilor (pronuntat "hind" in avestana si imprumutat asa in sanskrita). Milenii mai tarziu, cand mana calatoare a englezilor a insfacat mai intai delicat, apoi viguros tara Gangelui, s-a numit mai scurt India.

Dar pana sa vina englezii, India a cunoscut o istorie fantastica, incepand cu vremea vedica (de la 1500 i.Hr), cand s-au scris intelepciunile celor patru Vede (Rg, Yajur, Sama si Atharva). In timpul Regatelor de Mijloc tara s-a imprastiat, fiind adusa la un loc de dinastia Gupta, in timpul careia India a cunoscut Epoca de Aur a antichitatii. Aparitia islamului si perioada dinastiilor mogule vor schimba pe multe secole atat societatea indiana, cat si civilizatia, cultura si arhitectura si vor duce la multe conflicte religioase intre hindusi, musulmani si sikhi.

india
pictori de papier mache din Kasmir, 1895 (via wikipedia)

Venirea englezilor a scos India din Evul Mediu in care se balacea si in urma lor au ramas scoli, cai ferate, industrie, crestinism si engleza ca limba oficiala. Pe la jumatatea secolului 20 un omulet marunt care spunea ca "toate religiile sunt adevarate" a "instigat" la nonviolenta si a pornit prin cuvintele sale miscarea de independenta. La 15 august 1947 englezii si-au baut ultimul ceai de la ora 5 pe teritoriul Indiei, care era o tara libera.

India este o tara a contrastelor fenomenale. Saracia, lipsurile, mizeria si nivelul in general scazut al culturii (independent de mostenirea de secole) se impletesc cu fascinatia exotica a uneia din cele mai colorate tari ale Orientului. Langa zgarie norii de sticla ai Bombayului te impiedici de vaci sfinte care plescaie prin gunoi mestecand ciorapi de dama; langa palatele mogule se bat hoarde de maimute, iar in satele izolate de langa lacurile reci ale Kashmirului gasesti ca timpul a stat demult, iar oamenii cu nasuri mari si ochi albastri parca sunt picati din povestile lui Rushdie.

Cum sa iei India? De la sudul bogat si colorat unde se ciripesc dialecte dravidiene uitate de lume spre nordul auster si spiritualizat al Delhi-ului? Din Pondicherry-ul francez spre Punjab-ul sikh? De la plajele luxoase ale Keralei spre zapezile din Himalaya? Oricum ai lua-o, odata intrat in India, nu o sa te mai dai dus curand (mai ales daca nu ai grija de igiena si reusesti sa te imbolnavesti - dizenteria asteapta dupa colt, ca si toxiinfectiile alimentare).

india
Visnu si Shiva (Harihara) (via wikipedia)

Daca ai stomac de strut si poti sa mananci orez cu curry fiert in ghee direct de pe frunza de lotus pe care ti-l vinde la colt, in praf, vreun batran infasurat intr-o zdreanta, atunci o sa iubesti India.

... Si ricsele care te duc oriunde, numai unde ai cerut nu, si puradeii care lipaie pe langa tine incercand sa-ti vanda vreun maruntis, pana cand observi ca nu mai ai portofelul, si perioada musonului, cand Vin ploile si inundatiile, si vegetatia luxurianta care izbucneste dupa, si seceta, si politistii in pantaloni scurti, si praful, si trenurile care fac 2 zile din nord in sud, si motelurile cu apa in camera la ibric si lighean, si soparlele care stau ca sfincsii pe peretii camerei tale asteptand vreun tantar (anofel?) la cina.

india
Kashmir

... Si Bollywood, si tufele de bougainvillea, si pe Buddha, pe Siddhartha si Gangele plin odata de cenusa, si moscheile, pe Ganesha cu sobolanul si statuile albastre ale lui Visnu, dansul cosmic al lui Shiva (nataraj - regele dansului), turbanele, bindi-urile rosii de henna de pe frunte, sari-urile de matase, salvarii, condimentele, ceaiurile, dulciurile, dintii albi si pielea neagra, muzica, tablalele, cimbalul, ablutiunile in rau, cantecele devotionale...

india
Rabindranath Tagore

... Si pe Tagore, pe Gandhi, pe Kalidasa, poetul sclav zeitei negre Kali, pe Amrita Singh (actrita), Arundhati Roy (scriitoare), Amartya Sen (filosof), Salman Rushdie (scriitor) si o sa o cauti pe Maitreyi prin praful de pe sandalele lui Buddha, care viseaza lumea.


imagini via wikipediaNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera