Germania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
harta germania
Sursa foto wikipedia

Foarte putina istorie


Intregirea Germaniei este un merit care i se atribuie istoric (si) lui Otto von Bismarck, cancelarul de fier sub mana caruia s-a format al doilea Reich german. Imperiul nascut in 1871 s-a cladit pe temelia Norddeutscher Bund - Confederatia Germana de Nord alcatuita din 22 de state nemtesti si puternic dominata politic de Prusia. In 1871 i s-a alipit si Bavaria - statul sudic al Germaniei actuale.

otto von bismarck
Otto von Bismarck - foto de aici

Primul Reich, stiut alternativ drept Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicae - Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana este notat in istorie intre secolele al IX-lea si al XIX-lea si poarta pecetea divizarii Imperiului Carolingian.

Al treilea Reich, mai aproape de memoria colectiva este cel instaurat de National-Socialistii lui Hitler si a durat intre 1933 si 1945.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial Germania, invinsa, a fost "sectionata" in patru zone de ocupatie militara apartinand Frantei, Rusiei, Marii Britanii si Americii. Ulterior (1949) s-au format doua state pe acelasi teritoriu cunscute drept: RFG - Republica Federala Germana, in partea vestica, aliata a Americii, Frantei si Angliei si avand capitala la Bonn, iar pe de alta parte RDG - Republica Democrata Germana, sau Germania de Est, ocupata de rusi si avand capitala la Berlin, mai precis Berlinul de Est.

Zidul Berlinului constituie un paradox politic si social care timp de 3 decenii a transformat partea vestica a orasului, intr-o insula federala in mijlocul teritorului estic, dominat de comunisti. Asta pentru ca, desi vestul Berlinului se afla formal sub jurisdictia aliatilor, nu a fost niciodata oficial (si legal) inclus Republicii Federale.

zidul berlinului
Foto de aici

Si mai putina geografie


Germania este tara unde cursul Dunarii e mai stramt decat al Dambovitei, are vecini demni de acelasi palier precum Franta, Olanda, Belgia, Austria, Elvetia... are un relief variat (pe alocuri spectaculos) deschidere la Marea Baltica si la Marea Nordului, prin estuare si este traversata de Elba si de legendarul Rin. Nu in ultimul rand la nemti este cu 2-3 grade mai frig decat la noi, medie anuala: 9 grade C.

germania
Foto de aici

Stil si nivel de viata


Nemtii sunt si fi-vor vesnic modelul nostru cvasi-intangibil de societate, economie, cultura; ei sunt etalonul uman la care ne raportam atunci cand vrem sa punctam un lucru bine facut, indiferent de natura lui.

Desi in ultimii ani nu s-au inregistrat cresteri remarcabile, economia Germaniei este cunoscuta in prezent drept cea mai trainica si eficienta din Europa iar modelul de lucru si standardul de calitate i-a consacrat pe nemti ca fiind cei mai priceputi, seriosi si muncitori oameni din cati exista, pe capul fiecaruia fiind calculat un PIB de aproape 30.000 de euro.

Fireste ca statul se confrunta cu o sumedenie de probleme, cea mai mare dintre ele fiind cea a somajului, care in prezent inregistreaza 5 milioane de cetateni, sau deficitul bugetar rezultat in urma cheltuielior colosale pentru reconstructia tarii si protectia sociala. Pe de alta parte, din punct de vedere demografic, Germania are cea mai redusa rata a natalitatii.

Orase, cultura, obiceiuri


Partea noastra favorita. Spuneam mai sus ca Germania are un relief variat, nu doar pentru a bifa o caracteristica geografica ci pentru ca "varietatea peisajului" este cea care atrage interesul turistilor si vizitatorilor. De la cei 4 metri sub nivelul marii din campiile nordice ale landului Schleswig-Holstein pana la cei 3000 de metri altitudine in Alpi, nimic nu trebuie trecut cu vederea in Germania.

Celebri pentru ordinea si disciplina lor, nemtii au un respect deosebit pentru orasul in care locuiesc, pe care il trateaza ca pe prorpia casa. Asta insemnand in principiu curatenie. Sunt cateva locuri care nu trebuie ratate daca ajungi pe plaiurile nemtesti, asta desigur in functie de timp, buget si scopul deplasarii.

Centrele urbane: incepem cu Berlin care este capitala si continuam cu restul "capitalelor" mai mici, resedinte de land: Frankfurt - cu un aeroport urias, Hamburg - cu cel mai mare port european, Koln (Cologne) -  unul dintre cele mai vechi orase din Germania sau Munchen (Munich)- cel mai cel, dupa spusele unora, oras al Germaniei.

munchen
Munich - foto de aici

In afara de acestea, inca o sumedenie de orase mai mici absolut fantastice cu arhitectura formidabila, cu locuri de vizitat zile de-a randul, orasele universitare pline de studenti din toate colturile lumii, parcuri, muzee, teatre.

nurnberg

Baden Baden este renumita lor statiune balneara situata in landul sud-vestic Baden-W├╝rttemberg, de unde si numele dublat. Si daca va nimeriti aici trebuie sa vizitati si capitala landului, Stuttgart si Heidelberg - cel mai vechi centru universitar din Germania.

In capatul celelalt al hartii, in regiunea industriala Ruhr aveti Dusseldorf, Dortmund, Koln si oraselele univeristare Bochum si Bielefeld. La fel de demne de vizitat sunt si Weimar (in Turingia) - centru cultural strans legat de numele lui Goethe sau Schiller sau Leipzig (in Saxonia - Sachsen) - dezvoltat atat ca centru comercial cat si unversitar, de la al carui nume "Lipsca" din romana veche s-a ajuns la cunocuta noastra lipscanie.

In ce priveste educatia si cultura despre Germania se vorbeste cu stima si pompa ca este das Land der Dichter und Denker - tara poetilor si a filosofilor. Ei bine, chiar asa e, adaugam noi si a muzicienilor. Nemtilor le datoram o parte foarte insemnata din patrimoniul cultural al lumii, asta pentru ca nu era suficient ca le datoram cele mai faine masini, cea mai buna bere (discutabil), si cea mai tare autostrada din lume pe care sa ne dezlantuim bestia vitezomana. :)

festival

Chefurile nemtilor


Nu in ultimul rand, sa pomenim si sarbatorile si festivitatile lor cele mai importante. Din punct de vedere al religiei, protestantii si catolicii isi disputa procente aproximativ egale din populatia tarii: 30% - 30% insa crestini fiind cu totii, se bucura la fel de Craciun (Advent) si Paste (Oster).

Silvester Abend (seara de Sf. Silvestru) este la ei Anul Nou iar dupa acesta, prin februarie incepe Carnavalul - Fasching/Karneval  - care sa lasa cu baluri, parade si petreceri explozive.

"Counterpart-ul" din toamna este deja celebrul Oktoberfest bavarez, la fel de colorat si exploziv ca Fasching. Walpurgisnacht - Noaptea Walpurgiilor, este "omologul" Halloween-ului american doar ca la nemti se intampla pe 30 Aprilie si este deasemenea o sarbatoare care nu are legatura cu traditia crestina.

oktoberfest
Foto de aici

Allerheiligen, pe de alta parte, Ziua Tuturor Sfintilor, se nimereste la nemti in perioada Halloween-ului din State. Sa nu omitem Ziua Nationala care se sarbatoreste tot in octombrie, mai precis pe 3. Gasiti aici o lista completa a sarbatorilor specifice nemtilor, austriecilor si elvetienilor.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera