Georgia, a doua tara crestina din istorie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pasionat de Georgia, Olahus ne scrie azi despre a doua tara crestina din istorie, aruncata undeva intre Europa si Asia, peste Marea Neagra.

georgia
(1)

Imaginati-va ca traversati Marea Neagra inot, de la vest la est. Daca supravietuiti, aveti mari sanse sa ajungeti in Georgia (sau Gruzia, cum i se mai spune(a) la noi), o tara destul de saraca, dar frumoasa si care ne-a influentat de doua ori in istorie fara sa o stim.

Mai intai benefic, prin Antim Ivireanu, fara de care am fi auzit mult mai tarziu limba romana in biserica. Apoi, negativ, din cauza unui expat mustacios de la Kremlin, expert in imperialism sovietic si gulag. Respectivul ne-ar fi fost poate mai simpatic daca ramanea cu numele gruzin de Iosif Djugashvili, in loc de Stalin.

georgia
(2)Una din ultimele statui ale Tatucului, in Gori, orasul sau natal.
Foto: ©David Conway

Doua motive importante, asadar, sa o cunoastem  mai bine.

georgia
(3)

Georgia sau Sakartvelo, pe limba lor, se invecineaza cu Rusia la nord si cu Turcia, Armenia si Azerbaidjanul la sud. E greu de spus daca Georgia e europeana sau asiatica asa ca, pentru a nu supara pe nimeni, o putem numi eurasiatica :)

georgia
(4)
Svanetia, cea mai intalta regiune locuita din Europa
(Foto : Wikipedia, licenta GNU)

Pentru o tara atat de mica (mai putin de 70.000 km2) Georgia are relieful si clima foarte variate - veti intalni atat varfuri de peste 5000 de metri si ghetari, in Caucaz, cat si campii semi-aride sau zone umede, subtropicale.

georgia
(5)Batumi, plaja
Foto :Alsandro, licenta GNU

Potrivit legendei, primii turisti, argonautii, au venit dupa lana de aur (si, cum vom vedea mai jos, legenda are un sambure de adevar ). Au urmat alti "turisti" nepoftiti, incepand cu romanii si sfarsind cu turcii si rusii/sovieticii. Desi n-a avut prea multe perioade de independenta, tara a reusit sa-si dezvolte o cultura foarte bogata, cu influente orientale si occidentale si cu radacini adanci in crestinism (Georgia a fost a doua tara oficial crestina dupa Armenia).

Populatia vorbeste o limba ne-indoeuropeana, avand propriul sau alfabet (altfel spus, მხედრული). Si propriile ciudatenii-de exemplu, "mama", in georgiana, inseamna... "tata"!

In prezent, Georgia se afla sub protectia Unchiului Sam, datorita oleoductului care o traverseaza si din cauza relatiilor reci cu Rusia. Aceasta a pus umarul la secesiunea sangeroasa a Osetiei de sud si a Abkhaziei, foste republici autonome in RSS Gruzina.

Ce se poate face si vedea in Georgia? La vest e rost de plaja, scaldat si palmieri, mai ales in Batumi, oras cu influente musulmane. In centru - Kutaisi, cu doua situri UNESCO   (manastirea Gelati si Catedrala Bagrati).

georgia
(6)Tbilissi, vedere partiala

La est avem capitala, Tbilissi. Vazut pe net, orasul vechi pare foarte interesant: o fortareata cocotata pe stanca, un rau cu maluri abrupte si case vechi, in diferite stiluri, inclusiv art nouveau. Drept dovada a tolerantei georgiene, sinagoga si moscheea orasului nu stau departe de bisericutele locale. Care seamana mult cu cele armenesti (dar nu va grabiti sa spuneti asta unui georgian ;-).

Fireste, in Tbilissi veti gasi si clone arhitectonice sovietice, dar raman multe lucruri de fotografiat acolo. Inclusiv noaptea (pana recent, curentul se taia in toata Georgia, incepand cu ora 20.00)

georgia
(7)
Mariott-ul din Tbilissi

georgia
(8)
Razboinici din Khevsuri- costume de la inceputul secolului…20 ( !)

Amatorii de traditii nu trebuie sa rateze doua provincii nordice si muntoase : Svaneti(a) si Khevsureti. In Khevsureti, la inceput de secol 20, barbatii inca mai purtau zale, ceea ce a dat nastere speculatiei ca ar fi urmasi de cruciati. In Svanetia inca se mai foloseste lana pentru a "culege"  aurul din rauri, de unde si legenda... (regiunea trebuie vizitata insa cu precautie)

Georgienii sunt renumiti pentru ospitalitatea lor si pentru dragostea de vin, iar turistii risca sa se trezeasca poftiti la o supra (banchet). (cum sa va purtati in astfel de situatii si altele, aflati aici si aici).

Un vin bun si niste bucate alese cer neaparat o muzica de calitate, iar Georgia nu duce lipsa de asa ceva.  Pana si cei de la NASA au stiut asta in 1977, cand au pus   (t)chakrulo alaturi de melodiile lui Louis Armstrong si Chuck Berry pe Voyager Golden Record  (un soi de compilatie pentru extraterestri).

In zilele noastre, show-ul Georgian Legend starneste senzatie in Occident. Celor mai “simandicosi”, le recomand The Shin, jazzmeni ce combina influente caucaziene si  hispanice.

Iar daca nu va omorati dupa muzica "world", atunci reascultati-o pe fermecatoarea Katie Melua sau Ketevan, cum o stia lumea pe cand cara galeti cu apa in Batumi, pana la varsta de 8 ani…

georgia
(9)
Foto:Phil Guest

Surse de informatie: Wikipedia, virtualtourist.com si celelalte siteuri citate mai sus.
Toate imaginile provin de pe Wikipedia, cu urmatoarele licente:
-  Fara copyright/copyright expirat/licenta nementionata:1,3,8
- GNU free documentation licence : 4,5,6,7
Creative Commons Atribution-ShareAlike 2.0: 9 (autor: Phil Guest)
-  Copyright cu permisiunea folosirii in orice scop 2 (autor: David Conway)

Autor: Olahus
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera