Elvetia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Aflata fix in inima Europei, un centru de echilibru si echidistanta, o tara care nu e in Uniune si nici nu vrea, Elvetia mai e cunoscuta si ca fiind tara svaiterului (Switzerland) si a cantoanelor.

Elvetia

Cand spui Elvetia, ce mai spui? Asa, la primul gand? Spui bricege (arma fatala a armatei elvetiene), spui ceasuri, spui Alpi cu varfuri inzapezite si coline inverzite rontaite de vaci mov. Spui branza, banci si spui neutralitate.

Elvetienii sunt atat de atenti sa fie echidistanti si sa nu tina partea cuiva, incat, desi tara are 4 limbi oficiale, franceza, germana (peste 60%), italiana si romansa (1%), denumirea (foarte) oficiala a tarii este in latina - Confoederatio Helvetica, cu prescurtarea CH.

Cu o istorie destul de tumultoasa (republica in secolul 18, razboaie cu Franta, Austria si Rusia, razboi civil in secolul 19), Elvetia s-a refugiat intr-o politica de neutralitate, pe care a mentinut-o in ambele razboaie mondiale. Aceasta neutralitate a sprijinit transformarea tarii intr-un fel de pusculita. Unde sunt mai in siguranta economiile pe vreme de razboi decat intr-o tara neutra? Astfel, activitatea bancara a devenit o traditie. In 2001 bancile elvetiene au vehiculat suma de 2,6 trilioane $.


Desi este membra a Ligii Natiunilor, a Consiliului Europei si a ONU (din 2002), Elvetia nu face parte din Uniunea Europeana, dar legile ei sunt (in mare parte) armonizate cu cele ale Uniunii si din 2005 a intrat si in spatiul Schengen (permite intrarea de scurta durata fara viza turistica).

Capitala Elvetiei, in ciuda impresiei generale de obicei gresite, nu este nici Geneva, nici Zurich, ci Berna.

berna
pentru o imagine panoramica mare a Bernei, click pe poza (wiki link)

Zurich este cel mai mare oras, iar Geneva este locul unde au sediile importante organizatii internationale: ONU, CERN (Consiliul European pentru Cercetare Nucleara, unde Dan Brown si-a plasat intriga de inceput a romanului Ingeri si Demoni), Liga Natiunilor, OMC (Organizatia Mondiala a Comertului), Crucea Rosie si altele.

Din acest motiv este cel mai cosmopolit oras al Elvetiei, facandu-te chiar sa te intrebi daca in acel oras exista vreun elvetian get-beget. (In putine alte orase ale Europei mai poti vedea atatea porturi nationale africane plimbandu-se cu picioarele goale la 10 grade) - o alta explicatie este ca in Geneva este si sediul OMPI (Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale), care se straduieste acerb sa asigure protejarea culturilor si traditiilor nationale, drept pentru care tarile slab dezvoltate gasesc un teren propice de afirmare clara (si colorata) a identitatii nationale.

Daca plecati la plimbare prin Geneva duminica, tineti cont de faptul ca totul este inchis (restaurantele si barurile se deschid doar seara), motiv pentru care locul pare cam pustiu.

Pentru a ajunge in Elvetia (acolo sigur gasiti zapada, in numeroasele statiuni montane de ski: St. Moritz, Luzern, Adelboden, Engelberg), companiile aeriene cele mai recomandate sunt Swiss Airlines, unde in functie de sezon si oferte, puteti lua un bilet intre 230 si 500 euro. Swiss zboara la Zurich, de unde puteti lua trenul spre alte destinatii. AlItalia este putin mai ieftin, si va face escala la Roma (unde sunt sanse sa va ramana si bagajele).

In ceea ce priveste aspectul financiar, Elvetia nu este o tara prea ieftina (iar Geneva este unul din cele mai "scumpe" orase). O camera la un hostel modest pleaca de la 31 CHF = 20 eur (1 franc elvetian = 0,6 eur) si o camera la un hotel mediu este cam 70-90 eur. In multe locuri puteti plati direct in euro, insa restul il veti primi la un curs de schimb propriu (conform felului in care s-a trezit in acea dimineata proprietarul magazinului).

Elvetia2

Stiati ca...:
- Elvetia are cel mai mare consum de ciocolata/cap .. ma rog, gura de locuitor - 10 kg/an.
- Faimoasa garda elvetiana era prin secolele 15-16 un grup de mercenari foarte temuti. Astazi, mai are foarte putini membri, care servesc la Vatican.
- Albert Einstein a lucrat ca functionar la Oficiul Elvetian de Brevete.
- Elvetia are peste 1500 de lacuri, si oriunde te-ai duce, sigur vei gasi unul pe o raza de cel mult 15 km.
- De ce are gauri svaiterul? Pentru ca o bacterie folosita la fabricare, Propionibacter shermani, produce dioxid de carbon, care, dupa cum stim, face bule :)

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera