Danemarca

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
dk
Traditia zice ca steagul le-a cazut din cer in 1219, in timpul bataliei de la Lyndanisse

Cea mai mica tara scandinava (care de fapt nici nu este in Scandinavia) este cea mai veche monarhie a Europei (a doua din lume dupa Japonia). In 1000 de ani s-au perindat pe la carma ei 50 de regi si 2 regine.

Este cea mai fericita natie din lume (spune un studiu foarte recent realizat de un psiholog care a analizat diversi parametri furnizati de UNESCO, CIA et al). Nu a facut insa prea fericita Europa acum vreun mileniu, cand hoardele de vikingi arau sate si coaste. Neam de exploratori, au ajuns pana in nordul Americilor, dar probabil neplacandu-le ce au gasit, s-au intors spre batranul continent.

Danemarca flutura spre lumina rece a nordului dintr-un varf de Europa, de care se mai tine prin partea continentala, peninsula Iutlanda, inconjurata de vreo 443 de insule.

dk

Danemarca are si doua teritorii cu o situatie mai neobisnuita, societati autonome din cadrul regatului danez: Groenlanda, cea mai mare insula din lume, tara ghetar, a vanatorilor de balene si a mancatorilor de untura de foca, si Insulele Faroe, "insulele verzi".

Cea mai mare insula din arhipelagul danez este Zealand, pe care sta si portul Køben, cu alte cuvinte capitala Copenhaga. Este un oras cotat printre cele mai dezirabile in ceea ce priveste modul de trai si calitatea vietii, in ciuda costului cam ridicat. Viata culturala, distractiile si amuzamentul nu par sa se opreasca (desi vanzarea de alcool pune lacat pe minibar pe la 8 seara. Nu si in carciumi, totusi, ni se povesteste).

dk

Un exemplu sunt Gradinile Tivoli, deschise in 1843, astazi o institutie cu traditie, oferind teatru, muzica, expozitii, jocuri, bar, restaurant. Copenhaga este un oras plin de biciclete si de oameni cuminti si luminosi. Apropo de luminosi si zambareti, merita studiat putin fenomenul "orasului liber" Christiania, oaza hippie mult discutata si controversata (documentar video aici)

Ca mai peste tot in lumea nordica, unde ziua si noaptea sunt pe rand un lux si un chin, cea mai lunga si cea mai scurta zi sunt sarbatorite cu fast, pastrand elemente din traditia triburilor germanice precrestine: miezul verii, sankthansaften, si cea mai scurta zi, in perioada Craciunului (jul).

dk

Mari danezi:
- cel mai cunoscut scriitor de povesti pentru copii mari - Hans Christian Andersen, a carui mica sirena sta lungita in bronz pe o stanca in portul Copenhagai din 1913 si atrage turisti cu acelasi succes ca si Statuia libertatii sau Manneken pis al Belgiei;
- Aage Niels Bohr, fizicianul care ne-a lasat o teorie asupra structurii atomului si a luat si un premiu nobel pentru asta;
- Soren Kirkegaard, poetul si filosoful "tatic al existentialismului";
- un fals mare danez este printul solilocviilor, Hamlet, asezat de Shakespeare in castelul Kronborg din Elsinore (Helsingør, unde desigur au loc frecvente reprezentatii shakespearicesti).
- mari danezi au fost si cei de la Lego, pentru care copiii din toata lumea le sunt pe veci recunoscatori;

Nu trebuie uitat nici marele danez, la propriu, aici in varianta alba:

dk
ghiciti care e marele danez

Traditional pentru deliciile papilelor gustative ni s-a recomandat sa incercam smørrebrød cu pålæg, (sandvis cu de toate pe paine neagra de secara unsa cu unt). Printre aceste de toate poate fi peste afumat (somon, tipar), carne de vita, de porc, branza, creveti, caviar, maioneza (si nu mai salivati pe tastatura, ca scurtcircuiteaza).

Danezilor, daca nu le-a ridicat nimeni inca statuie, ar trebui. Macar pentru ca de la ei ni se trag Tuborgul si Carlsberg (cum zice frumos si modest reclama, "Probabil cea mai buna bere din lume"). Dupa Guinness. ;-)

Pour la bonne bouche, 2 vorbe despre limba daneza, despre care s-au spus multe, in multe alte graiuri ale celor care au vrut sa o invete, numitorul comun fiind cuvantul mama. Un exemplu frumos ilustrat aici.

Cine a fost in .dk, sa ne povesteasca niste impresii?Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera