China

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

De ce ai vrea sa mergi in China? Pentru cultura? Pentru medicina traditionala? Pentru geografia fascinanta? Pentru muzica? Pentru arte martiale? Poate pentru mancare sau pentru filosofie. Poate pentru arta si mitologie. Poate pentru toate si ceva in plus. China deschide in fata calatorului pribeag un evantai delicat cu care isi ascunde sau isi dezvaluie chipul, caci misterele nu sunt la indemana oricarui ochi curios.


Fascinatia pentru China probabil nu are leac. Cu cat consumi mai multa informatie, cu atat te scufunzi mai tare in necunoscut, pana cand o sa cresti din noroiul mlastinii ca un firicel proaspat de orez, iar viata ti se va complica si mai tare in noianul de alegeri: sa te faci hartie? poate vin? medicament? lapte? otet? lipici? mancare traditionala?

Precum orezul e si calatoria in China. Te hraneste, te ameteste, te vindeca, te satura pana mai vrei.

China China China
China e una din cele mai vechi civilizatii. Cele mai vechi ramasite de oameni de pe taramul Chinei apartin Omului din Peking (Beijing), altfel numit si homo erectus pekinez (pekinensis), ramasite care provin de acum 250.000-400.000 ani.

Omul modern ii este recunoscator Chinei pentru foarte multe lucruri care ne fac acum viata mult mai usoara. Pe toate acestea scrie made in china. Glumim, iar discutia despre controlul calitatii "chinezariilor" o lasam pentru altadata. Inventiile cele mai importante ale vechilor chinezi au fost: hartia, prin secolele 1-2 d.Hr, praful de pusca (secolul 9), descoperit accidental pe cand alchimistii incercau sa inventeze elixirul tineretii, busola si tiparul (secolul 11).


Pana la hartie insa au fost responsabili si pentru inventia pictogramelor care fac limba chineza si mai putin accesibila ochiului simplificat al europeanului. Prin mileniul 3 i.Hr, legendarul Imparat Galben Huangdi, agasat de sistemul greoi de comunicare cu sfori si noduri (smilar cu quipu-urile incasilor), a ordonat istoricului Cangjie sa inventeze un sistem de scriere, ceea ce acesta a si facut, imitand in pictograme caracteristicile generale care diferentiaza un lucru de altul.

caractere  caractere
ri - soare, in varianta veche si cea traditionala
caractere   caractere
shan - munte, in varianta veche si cea traditionala

China se caracterizeaza prin superlative:
- este tara cu cea mai mare populatie (peste un miliard trei sute de milioane);
- este cea mai mare tara a Asiei (exceptand Rusia, care a ajuns asa prin contrafacere si lipire) - aproape 10 milioane km2;
- un asemenea consumator si producator ocupa locuri printre "cele mai" in industrie si comert;
- este tara cu cea mai rapida dezvoltare economica;
- are cel mai inalt varf muntos din lume - Everest (Chomolungma), 8848m;
- are cei mai buni sportivi la gimnastica, ping pong, badminton si - desigur - arte martiale.

Cele mai mari orase, aglomerari urbane in care modernul si saracia se impletesc la extrem, ca si tehnologia avansata si traditionalul, sunt Beijing (Peking), capitala, Shaghai (cel mai mare oras) si Hong Kong. Acesta din urma are un statut deosebit, fiind mai degraba o regiune administrativa autonoma (ca si Macao, fosta provincie portugheza).

statuia si amprentele lui Jackie Chan pe faleza din Hong Kong:
China China
Din punct de vedere turistic, China este greu de abordat. Unde sa mergi mai intai? In orase? In satele traditionale: Rongchag, in Tibet, Tuwa, langa lacul Kanas, Dayan, la piciorul Dragonului de Jad (muntele Yulong)? In pesteri: Zhijin, Furlong sau grota inundata Benxi? In deserturi (Badain Jaran, Taklamakan sau Gobi) sau in vaile impadurite ale raurilor? In canioanele adanci sau pe varfurile Tibetului? Pe ghetari (Rongpo, Tomur, Midui) sau la mare, pe plajele Yalong, Changli sau Dapeng?

Ce sa alegi? Sa te pierzi cateva luni pe muntele Wudang, printre manastirile taoiste si templele shaolin, sa inveti meditatie si arte martiale? Sau sa urmezi valul de turisti catre Palatul de Vara, Templul raiului, Orasul interzis din Beijing sau spre Marele Zid Chinezesc, cea mai lunga constructie de pe pamant (6400 km)?

Desi biletul de avion pana in China poate ajunge pana la 1500 eur, viata e ieftina acolo. Salariul mediu este ~120$, iar moneda nationala este yuanul (1 $ = 7,4 yuani). Un fel de mancare la un restaurant mediu este in jur de 30-50 yuani, o bere 6-8, o inghetata 5 yuani. Daca vrei sa iti cumperi haine originale made in china, sa te tocmesti, vanzatorul va fi incantat ca ii dai atentie si cum vrea cu orice pret sa isi vanda marfa, va scadea pretul vertiginos.

China China ChinaNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera