Belgia dintr-o perspectiva amuzanta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
belgia

Daca e marti, e Belgia. Dar doar martea asta.

Ce poti spune despre o tara in care ploua tot timpul, care are aproximativ acelasi steag ca al Germaniei, in care se vorbesc concomitent 3 limbi, din care cea mai frecvent intalnita este un amestec de franceza, germana (adoptata in 1939, pentru ca e mai bine sa iesi in calea inevitabilului) si flamanda (cu a, nu ă), asezonat cu un varf de engleza, tara care este vestita pentru ciocolata si clatite si a carei capitala are ca simbol un amoras care face pipi? Si ca si cum nu era suficient mesajul (cu o lunga istorie) de "ne pi... facem pipi pe ei de dusmani", de vreo 20 de ani a aparut si varianta feminina, facand acelasi lucru, pe care pana si imparatul il face singur.

belgia belgia
Manneken Pis si Jeanneke Pis
Un alt nume al lui Manneken Pis este petit Julien, care nu e deloc mititel, are o varsta de aproape 400 de ani si este o creatie (din 1618) a sculptorului baroc François Duquesnoy.


Despre capitala

Capitala Belgiei este buricul Europei. Acolo au sediile Comisia si Consiliul UE. De asemenea tine in palme sediul NATO, pe langa multe alte institutii care reprezinta vertebrele celor 3 pilastri ai Uniunii. In mod oficial, are vreo 200 de mii de locuitori. In mod neoficial, probabil de 10 ori mai multi, toti negrisori pe plantatiile administrative unionale.

Denumirea orasului Bruxelles vine (anecdotic) din popculture, de la varza cu acelasi nume, datorita asemanarilor izbitoare: e cam gretos si miroase a urina. Dar este foarte hranitor, asta putem sa recunoastem.

Despre alte orase

Liège, cunoscut pentru clatitele in patratele, numite gaufres si La Doyenne, cursa de primavara de ciclism Liège-Bastogne-Liège.

belgia

Bruges, cunoscut pentru Dr. Evil (nu se stie de unde este Mini Me) si mai recent, pentru cei care au vazut filmul, cunoscut ca "fuckin' Bruges".

belgia

Ghent, cunoscut pentru Jan van Eyck si Anvers (pe care belgienii se incapataneaza sa il poceasca Antwerpen), cunoscut pentru evrei si diamante.

Belgieni faimosi


- pe primul loc sta autorul controversatei autodefinitii "nu sunt un nenorocit de broscoi, sunt un nenorocit de belgian" (I am not a bloody little frog...I am a bloody little Belgium! - The Spanish Chest), omul cu materia (si palaria) cenusie, fiul Agathei Christie, nimeni altul decat detectivul Hercule Poirot.

belgia

- pe locul doi nu sta un personaj, sta o natie intreaga: strumfii (pentru cei mai catolici decat regele Albert II al Belgiei, schtroumpfi). Acesti mici oameni albastri in colanti albi, care au cucerit lumea (si sub numele de smurfs), sunt si ei controversati de organizatiile subversive care vor sa scoata la lumina conspiratiile mondiale. Conform lor, Peyo, autorul benzilor desenate, a incercat sa induca lumea capitalista in eroare facand propaganda societatii comuniste, in care toata lumea se imbraca la fel, bunurile de larg consum sunt la gramada, iar cele doua capete mai rasarite, Strumful intelectual si Papa Strumf (care mai e imbracat si in rosu!) sunt croiti dupa chipul si asemanarea lui Trotsky, respectiv Marx.belgia

- pe locul trei sta, in spagat pe 2 scaune, Mircea Badea (cunoscut cateodata si dupa numele sau de scena, Jean Claude van Damme, fiul teribil al Belgiei, "muschii din Bruxelles").


Curiozitati


Daca auziti vreodata in vreo conversatie ca "a mai disparut o belgie de padure", sa nu va inchipuiti ca este vorba de vreo specie flamanda pe cale de disparitie. In mod curent, in cercurile de specialitate, se foloseste suprafata Belgiei ca etalon pentru diverse intinderi, cu predilectie in cazul padurilor tropicale. (o belgie = aprox. 30 mii km2)

Si tineti minte, ca sa nu faceti ca Manneken, in bazin, dupa ce beti prea multa Stella sau Tuborg sau Leffe sau Bosteels sau Louwage sau Martens sau Sterkens (...dar parca mai conteaza dupa a 6-a bere belgiana din cele cateva sute de tipuri), intrebati waar is de badkamers? si urmati cu incredere si tinandu-va bine de slit, degetul care va indica directia toaletei.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera