Belarus

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Belarus, sau Bielorusia, cum i se spunea in trecut, este un stat nou (exista in mod independent doar de la caderea URSS, in 1991) insa o natiune veche, reprezentand ramura vestica a slavilor rasariteni, din randul carora fac parte si rusii. Cele doua popoare sunt inrudite, dar distincte, desi din motive istorice Belarusul mai este numit si Rusia Alba (chiar asta inseamna numele tarii).

Belarusii au aceeasi origine cu rusii propriu-zisi, fiind urmasi ai amestecului de populatii slave si nordice ce a dat nastere statului kievean din secolul IX. In secolul XIV au intrat sub stapanirea Ducatului Lituaniei, apoi trecand la Polonia pentru ca, intr-un final, Ecaterina cea Mare sa anexeze teritoriul de azi al Belarusului la Rusia, de sub tutela careia bravul popor bielorus nu va scapa decat odata cu caderea comunismului.

4

Tara e intinsa si frumoasa, plata ca o clatita (cel mai inalt punct e un deal de nici 350 de metri) si acoperita in proportie de peste 30% de una dintre cele mai vechi paduri din Europa, ramasita a codrului ce acoperea mai tot continentul pana spre sfarsitul Evului Mediu. In mod firesc, agricultura e una dintre principalele preocupari ale localnicilor, insa era bolsevica a adus, pe langa necazuri, si o multime de fabrici si uzine in care oamenii muncii din Belarus continua sa trudeasca, tara lor fiind cea mai puternic industrializata dintre foste republici sovietice.

2

Cea mai mare parte a populatiei de 10 milioane de locuitori (formate, majoritar, din bielorusi, cu o minoritate rusa, poloneza si lituaniana) traieste in mari orase de felul capitalei Minsk si vorbeste excelent, alaturi de bielorusa, si buna si batrana limba rusa. Asadar, daca ati prins rusa la scoala sau mergeti insotiti de niscai prieteni basarabeni, n-ar trebui sa aveti probleme in a va intelege cu lumea. Interesante de vazut in tara ar fi Castelul Mir, construit in secolul XV, si padurea Bialowieza (printre putinele locuri din lume unde se mai gasesc zimbri in libertate), ambele situri UNESCO.

3

Un cuvant de avertizare: Belarusul este considerat una dintre putinele dictaturi inca in picioare ale lumii, fiind pusa in compania selecta a unor state precum Coreea de Nord, Birmania si Cuba. Asadar, daca ajungeti pe acolo, ar fi mai bine sa va cenzurati comentariile cu iz politic, deoarece se pare ca presedintele, Lucasenco, proaspat reales pentru a treia oara, nu prea tolereaza cartitorii. In rest, numai de bine!

sursa foto: wiki

Articol de Mihai PreotuNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera