Azerbaidjan

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu poti sa vorbesti despre Muntii Caucaz fara sa vorbesti despre Azerbaidjan deoarece este cel mai mare stat din zona. Se afla la rascrucea dintre cele doua continente care au servit drept leagane ale civilizatiei: Europa si Asia.Azerbaidjan este un Bedrock oriental, deoarece oameni traiesc in aceasta zona inca din Epoca de Piatra. De aceea vei putea gasi aici obiecte din Epoca de Bronz, moschei din Evul Mediu si faimoasele covoare persane.

Numele Azerbaijan vine de la cuvantul de origine persana azer, care inseamna foc. Prin urmare Azerbaijan este o "tara a focului", un titlu meritoriu avand in vedere ca a stat secole de-a randul sub ocupatie persana, musulmana si ruseasca. A fost un stat independent prima oara in 1918, dar din 1920 a fost iar ocupat de rusi. Din 1991 insa se bucura de soarta celoralte republici ex-sovietice care incearca sa treaca de la o economie controlata la una capitalista. Tranzitia insa nu este usoara.

Tara prin care trecea odata Drumul Matasii se confrunta cu probleme legate de coruptie si petrol, doua elemente care merg mana in mana. Pana in 2005, Azerbaidjan aparea in fiecare an in lista celor mai corupte 10 state din lume. Din 1994 Azerbaijan se afla intr-un conflict cu Armenia pentru regiunea Nagorno-Karabakh, cu o populatie majoritara armeana, care mentine legaturi neoficiale cu guvernul armean.

Peninsula Apsheron (unde se afla si capitala statului Baku) este considerata de unii cercetatori cea mai poluata regiune din lume, datorita numeroaselor revarsari de petrol care au avut loc aici, dar si din cauza pesticidelor folosite in culturile de bumbac, care distrug solul.
 
Este pacat sa vezi o astfel de situatie intr-o tara asa de frumoasa ca Azerbaidjan. Aici avem munti, paduri, plaje, o multitudine de forme de relief si in acelasi timp o cultura bogata. Cele mai importante lanturi muntoase, Caucazienii de Sus si de Jos impreuna cu Muntii Talysh acopera 40% din suprafata tarii, iar cel mai inalt varf (Bazarduzu) atinge 4466 de m. In plus, aproape jumatate din vulcanii noroisi din lume se gasesc numai in Azerbaijan.

9 zone climatice din cele 11 existente pe Pamant se gasesc aici, de la clima alpina pana la cea sub-tropicala. Munti, rauri, cascade, ghetari, izvoare termale si singura sursa de petrol cu proprietati curative din lume completeaza tabloul turistic.

Din punct de vedere demografic, populatia este formata in mare parte (93%) din azeri musulmani siiti si numara aproximativ 8 000 000 de suflete. Limba azera face parte din familia limbilor de origine turca si se foloseste mai mult alfabetul latin, desi si cel cirilic este folosit mai ales pentru pentru scris (spre deosebire de Iran unde se foloseste alfabetul arab). In ciuda faptului ca este vorba de un stat musulman, femeile se bucura de o oarecare libertate. Pot sa-si ia slujbe si cateva chiar au ajuns in pozitii de lider.

Si acum ajungem la ce ne intereseaza cel mai mult. Mancaruri traditionale azere! In Azerbaidjan se foloseste sofranul si multe feluri contin carne de miel. Foarte important este si felul in care mancarurile sunt aranjate pe masa.

Basartma - un fel de tocana de miel cu legume

Badymzhan Dolmasy - vinete umplute

Dogva cu carne - supa de mazare cu chiftele

Geudgea - Un fel de pilaf

Sursa: lonely planet, CIANici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera