Austria

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Austria

Cand spui Austria, daca nu iti vin in minte mai intai amintirile de la schi, spui snitel vienez, vals vienez, Dunarea Albastra (click pentru inregistrare din concert sub bagheta lui Karajan), Mozart, palarii si pantalonasi tirolezi, Schwarzenegger, Sunetul muzicii si Freud.

Comparativ la vremurile nu foarte indepartate, de acum 200 de ani, cand Austria inghitise jumatate din Europa Centrala si de Est in Imperiul Austro-Ungar (care inglobase, pe langa Transilvania, ducate ale tarilor care aveau sa devina Croatia, Cehia, Slovenia si Serbia, bucati din Banat si Bucovina), Austria e acum o tara mica, cam cat o treime din teritoriul Romaniei, si raportul se pastreaza aproximativ si la populatie. Numele ei in germana este Osterreich, adica imperiul de est. In Austria se vorbeste o varianta de Hochdeutsch, la care neamtul cam stramba nasul, cam cum se face si pe la noi cand se aud dialecte romanesti mai din est.

Noi nu ne suparam pe ea ca ne-a tinut Transilvania la pastrare, ci dimpotriva, ii suntem recunoscatori pentru ca a tinut-o proaspata, ordonata si curata si mai ferita de balcanism.

Austria, plasata in varf de Alpi, nu are iesire la mare. Are in schimb nici mai mult nici mai putin de 8 tari vecine (si prietene, probabil):

Austria

Profitand de faptul ca peste 60% din teritoriu este montan, Austria s-a specializat profitabil pe turism, statiuni si sporturi de munte si de iarna. De altfel despre statiunile de schi din Austria v-am mai vorbit (Solden si St. Anton). Prin muntii Austriei trebuie vazute pesterile glaciare din Dachstein (in nord) si pestera mamutilor, Obertraun. La o pensiune (si daca va ganditi la margaretele ofilite de pe plaiul mioritic, mai ganditi-va o data), o camera dubla va costa pentru o saptamana de la 300 eur in sus. (mai multe detalii la bed&breakfast.at)

Austria

Tirolul, una din regiunile cele mai frumoase dintr-o tara cu niste peisaje superbe, are cel mai inalt varf din Alpii austrieci, GroƟglockner (clopotul mare), 3798m. Orasul cel mai important este Innsbruck, un frumos oras cu traditie universitara.

Austria
click pe poza pentru panorama in format mare.

Salzburg, regiunea din centru, cu traditie de mine de sare (salz), este locul care ni l-a dat pe Mozart. Austria a avut de altfel in istoria muzicala o pondere mare si grea, lasand mostenire pe Haydn, Schubert, familia Strauss, Mahler si, sa nu uitam, iodelurile.

Austria
sursa foto: site-ul ambasadei austriece

Viena, capitala, cel mai important centru cultural al Europei Centrale in secolele trecute, este un oras destul de rigid, insa cu arhitectura deosebita: filarmonica, opera, teatre, universitati, biserici, catedrale, istorie, cultura si... multa piatra. Dintre exceptiile notorii la vechime si materiale de constructie face parte Millenium Tower, cea mai inalta constructie din Austria (202 m). Si uitam de cafenelele vieneze... Avem si noi una, ati fost?

Austria

Stiati ca...?
- in SUA sunt nici mai mult nici mai putin de 16 orase care se numesc Vienna? Chiar si Canada are unul :)
- in 1991 a fost gasita intr-un ghetar din Otztal o mumie provenind din epoca de piatra?
- Hitler era de nationalitate austriaca? (nascut la Braunau am Inn).
- tatal si bunicul Porsche (Ferdinand Jr. si Sr.) sunt originari din Austria.
- Sunetul muzicii este bazat pe povestea reala a familiei Von Trapp care a fugit din Austria in timpul ocupatiei naziste?
- Fred Astaire (pe numele adevarat Frederick Austerlitz) era si el de origine austriaca

sunet1 comentariu

Austria
dada
#1 -

austria

austria e o tara superba.. eu am fost doar in decursul iernii, special pentru ski, dar am si prieteni care s-au dus vara si au venit extrem de incantati.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera