Australia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Traveling in a fried-out combie
On a hippie trail, head full of zombie
I met a strange lady, she made me nervous...

Vom trece de continente, vom trece de oceane, vom trece de tot ce cunoastem si in care ne incredem... ca sa ajungem in Australia. Acest ciudat taram insular, obtinut pentru Marea Britanie de catre un bucatar, unde liliecii sunt de fapt megalilieci. Numele Australia provine de la cuvantul latin "australis" care inseamna "sud". Prima mentiune a continentului cu numele de Australia are loc in anul 1625.Steagul Australiei - sus in coltul stang este steagul Marii Britanii (Union Jack). Pe partea dreapta se afla Constelatia Crucii de Sud care este reprezentativa pentru localizarea geografica a Australiei. Sub Union Jack se afla Steaua Federatiei, cu sapte puncte care reprezinta cele sase teritorii ale Australiei si restul Commonwealth-ului.Povestea Australiei nu incepe insa in 1625 ci cateva sute de milioane de ani mai devreme. In urma cu vreo 250 de milioane de ani ceea ce numim astazi Australia a inceput sa se separe de ceea ce numim Antarctica, proces incheiat candva in timpul Jurasicului. Este important de stiut acest fapt relativ plictisitor deoarece tocmai izolarea Australiei o face un loc atat de special.

Aici putem intalni specii de plante si animale care nu se mai gasesc nicaieri altundeva. In plus, Australia este un continent contradictoriu. Desi o buna parte din teritoriul sau este acoperit de desert, fauna si vegetatia sunt extrem de bogate. Ornitorincii, cangurii, ursii koala, echidnele si strutii Emu sunt doar cateva din creaturile simpatice care servesc drept mascote ale Australiei.


Sursa

In centrul continentului este o clima arida, desertica. Australia nu are mari lanturi muntoase si nici campii foarte fertile. Clima temperata influentata de curenti oceanici predomina in colturile de sud est si sud vest. Vara australiana tine din decembrie pana in februarie si este foarte fierbinte (dar noi deja suntem obisnuiti cu temperaturi ridicole).

Oamenii evita pe cat posibil desertul. Cele 21 de milioane de locuitorii sunt imprastiati pe coaste, in mari orase precum: Canberra (capitala), Melbourne, Sidney, Brisbaine, Adelaide, Perth, Newcastle. Australia in sine este impartita in mai multe districte: Teritoriul din Nord, Queensland, Australia de Vest, Australia de Sud, New South Wales si Victoria.

Buying bread from a man in Brussels
He was six foot four and full of muscles
I said, "Do you speak-a my language?"
He just smiled and gave me a vegemite sandwich

Ce stim despre australieni? Australienii sunt un fel de brazilieni ai oceanului Pacific. Sunt toti inalti, frumosi si inotatori buni. Ei bine, nu-i asa (desi ne-ar placea). In Australia locuiesc 21 de milioane de oameni din care 90% sunt descendenti de origine europeana. Cand a inceput colonizarea britanica (secolul XVIII), populatia aborigena numara cam 350.000 de indivizi. A scazut puternic in deceniile urmatoare, dar astazi a ajuns la 400.000 de oameni.

In secolul XIX s-a continuat colonizarea continentului, iar in New South Wales se infiinteaza o colonie penala. Aceasta a incetat sa functioneze in 1848. Dupa cele doua razboaie mondiale, populatia Australiei a crescut de trei ori (7 milioane in 1940, 21 de milioane in 2007) datorita faptului ca a fost incurajata imigratia, mai ales cea europeana. Cultura Australiei s-a schimbat foarte mult datorita afluxului de imigranti, dar ramane in mare parte anglo-celtica.

Opera
Sursa

Sydney
Sursa

Sydney
Sursa

In 1986 Australia s-a rupt total de Marea Britanie si nu mai accepta amestecul britanicilor in politica sa. Ei o recunosc pe Regina Elisabeta, dar Australia este o monarhie constitutionala. Regina are un reprezentant in Parlament. In general se traieste bine in Australia, din moment ce nivelul de viata al locuitorilor se afla pe locul 6 in lume intr-un clasament realizat de revista The Economist.

Lying in a den in Bombay
With a slack jaw, and not much to say
I said to the man, "Are you trying to tempt me
Because I come from the land of plenty?"


Australia o destinatie inedita de vacanta datorita frumusetilor naturale. Nu poti sa pierzi ocazia sa te iei la box cu un cangur sau sa hranesti un koala cu frunze de Eucalipt. Daca aceste posibilitati exotice nu ti se par destul de atragatoare, atunci ce parere ai despre Munti Albastri? Suna interesant, nu?

Vazuti de departe, muntii capata o culoare albastra datorita unor uleiuri secretate de copacii eucalipt. In Muntii Albastri puteti merge cu cea mai inclinata telecabina din lume, daca este sa ne luam dupa recordul mondial detinut de circuitul de telecabine din acesti munti.

Orasele australiene sunt construite in spirit european si exista o mare afinitate pentru sport si natura. Sydney si Melbourne sunt doua citadele moderne, cu multe obiective de vizitat, printre care faimoasa Opera Australiana din Sydney. In plus aproape fiecare oras are un festival al sau. Daca ajungi in ianuarie in Sydney poate prinzi Marele Festival de Cultura, sau o luna mai tarziu...Lesbian and Gay Mardi Gras, unul dintre cele mai mari festivaluri gay din lume.

Canberra, capitala, este unul dintre putinele orase din lume care a fost construit dupa un plan gata facut (in loc de dezvoltarea haotica cu care suntem noi obisnuiti). De aceea Canberra are o simetrie arhitectonica superba, poate chiar un pic prea perfecta. Cairns este un alt oras de vizitat, ceva mai mic, renumit pentru carnavaluri.

Este mai greu de ajuns, dar merita sa mergi in the land down under.

Do you come from a land down under?
Where women glow and men plunder?
Can't you hear, can't you hear the thunder?
You better run, you better take cover.

Sursa info: wikipedia, Lonely Planet
Versuri: Land down under de Men At Work
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera