Antarctica, pamantul nimanui

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Antarctica este singurul continent unde nu locuieste (pe termen lung) nici un membru al speciei stricatoare pe doua picioare. Este un teritoriu foarte mare (14 milioane km2), mai mare chiar decat Europa (~10 milioane km2), dar foarte putin prietenos.

antarctica

Este de asemenea un pamant al nimanui. In urma Tratatului pentru Antarctica, semnat in 1959, teritoriul de la sud de paralela 60 a emisferei australe este deschis cercetarii stiintifice si orice activitate militara este interzisa.

Teoretic, nici un stat nu are voie sa emita pretentii de suveranitate asupra vreunei bucati de Antarctica, si cu toate acestea exista 7 tari care pretind (in scopuri de cercetare si stiintifice) teritorii mai mari sau mai mici: Argentina, Australia, Chile, Franta, Marea Britanie, Norvegia si Noua Zeelanda. Pe langa acestea, au mai pus ochii pe ea Brazilia si Germania (pe vremea celui de-al treilea reich). Toate aceste pretentii teritoriale sunt vechi, din prima jumatate a secolului 20.

antarctica

Numele continentului inseamna "opus Arcticii" (iar in greceste arktos inseamna urs - legatura este nu cu ursii polari, ci cu constelatiile boreale ale Urselor). Desi in antichitate geografii speculau existenta unui teritoriu in marile sudului similar celui din nord, si pe hartile vremii aparea o forma numita terra australis incognita, data de nastere este recunoscuta in mod oficial ca fiind 1820, cand o expeditie rusa (condusa de Mikhail Lazarev si Faddey Faddeyevich Bellinsgauzen) a pus prima oara ochii pe pamantul inghetat continental.

antarctica

Din multimea de expeditii spre si pe pamantul Antarcticii, de cea mai mare importanta este poate descoperirea Polului Sud, ca urmare a "cursei" dintre norvegianul Roald Amundsen si englezul Robert Scott. Amundsen a reusit sa ajunga la pol pe 14 decembrie 1911. O luna mai tarziu, pe 18 ianuarie 1812, ajungea acolo si echipa lui Scott, care, desi nu mai avea sperante la gloria descoperirii, a ajuns si ea pe podiumul exploratorilor pentru ca niciunul din membrii echipajului nu a supravietuit. Au fost gasiti 6 luni mai tarziu, cu tot cu jurnalele zgribulite, de o alta expeditie.

antarctica

Din punctele "de interes turistic": vulcanul Erebus, activ, (3794m), pe insula Ross, cu observator dedicat. Ceva ce nu trebuie ratat - aurora australis (click pentru video) si "praful de diamante", un alt fenomen meteorologic, in timpul caruia, din cauza temperaturilor scazute si conditiilor climatice, cristale de gheata se ridica si produc nori si efecte optice.

antarctica

Unul din cele mai simpatice lucruri de urmarit sunt cu siguranta pinguinii, din care cei mai frumosi si spectaculosi sunt cei imperiali (Marsul pinguinilor, documentarul de Oscar, a fost filmat acolo, mai precis pe insula Adelie, care are si ea specia ei caracteristica de pinguini), apoi urmand focile (care mananca si pinguini) si orcile (care mananca si foci). Pe orci nu le vaneaza nimeni, decat foarte rar, prin Groenlanda.

antarctica

Curiozitati:

- daca s-ar topi toata calota glaciara a sudului, apele oceanului planetar s-ar ridica cu peste 60m;
- conditiile din "vaile uscate" (temperatura si lipsa precipitatiilor) sunt similare (oarecum) celor de pe Marte, si acolo se fac teste in vederea expeditiilor pe Marte;
- Antarctica este un loc ideal pentru studiul meteoritilor, care se pastreaza in conditii foarte bune, la frigider;
- cea mai joasa temperatura a fost inregistrata la statia Vostok: - 89 grade Celsius. Temperaturile maxime pot atinge rar +15 grade vara, pe langa coasta.
- calota glaciara a Antarcticii reprezinta 90% din gheata de pe toata planeta si cam 60% din apa dulce.
- cea mai mare vietuitoare de uscat este o insecta numita belgica antarctica (masoara cca 12mm)

antarctica
sursa foto

- la mijlocul anilor '80 s-a observat o subtiere ingrijoratoare a stratului de ozon din zona Antarcticii. Subiectul ne preocupa acum pasiv pe toti si ne gandim la el mai ales cand suntem blocati intr-o intersectie la stop, respirand adanc aerul metropolitan.
- cam cat ar costa o expeditie in Antarctica? (cu tot cu avion, vapor si echipa care sa te dadaceasca) Vreo 10 000 $, apreciaza coolantarctica.

surse info si foto: coolantarctica.com, wikipediaNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera