Albania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
albania

Daca nu ar fi existat, Albania ar fi trebuit fi inventata, si asta de dragul romanilor. Incepand cu comunismul albanez si sfarsind cu ceasul lui Bush, Albania ne-a(r fi) dat ocazia sa ne simtim mai bine in pielea noastra si sa uitam de complexul "ultimei gaini a Europei" (expresia ii apartine lui Matze). De fapt, daca privim in profunzime, lucrurile sunt mai complexe: comunismul albanez macar s-a retras elegant, fara varsare de sange, iar  Bush n-a fost furat ci si-a retras, elegant, ceasul, in buzunar.

Acum, c-am vorbit de clisee, haideti sa cunoastem Albania mai aproape de realitate.

Plasata in vestul peninsulei Balcanice, la marea Adriatica, Albania (Shkiperia, sau Tara Vulturilor, in albaneza) se invecineaza cu Muntenegru, la nord-vest, cu republica Macedonia, la est si cu Grecia, la sud-est. La nord-est se afla Kosovo (inca teritoriu sarbesc, teoretic, dar, foarte probabil, pe viitor, al doilea stat albanez)

albania
(1) In muntii Albaniei (foto : Christian Guthier)

Tara este muntoasa in proportie de 70%. Clima este mediteraneana pe coasta, dar temperata spre interior.

albania
(2)

Alaturi de greci, albanezii au limba cu cele mai vechi radacini in Balcani, de vreme ce lingvistii o considera fie o urmasa limbilor ilirice, fie o succesoare a daco-tracei. Albanezii ar fi, asadar, veri buni cu noi si asta s-ar vedea in cateva cuvinte inrudite : buzë (buza), mal (munte) etc. (vezi si aceasta teorie).

albania
(3)

Albanezii (sau schipetarii) sunt in proportie de 60 pana la 70 la suta musulmani, restul ortodocsi si catolici. Datorita ateismului de stat din trecut, religia nu are mare importanta si casatoriile intre persoane de confesiuni diferite sunt frecvente. Mult mai importante sunt nationalismul albanez si atasamentul fata de traditii, inclusiv fata de controversatul Kanun, inca respectat in anumite zone izolate din nord. 96% din populatia tarii e de etnie albaneza, restul fiind reprezentat de greci, slavi macedoneni, aromani (oficial, doar 992 de persoane), si altii.

De la cucerirea ilirilor de catre romani, istoria tarii a a devenit sinonima cu ocupatia straina : bizantina, turca, italiana si germana (cu o scurta pauza de independenta intre 1913 si 1939). Din 1944 pana in 1991, tara a fost tot ocupata, dar nu de vreun alt imperiu, ci cu "construirea socialismului".

Trei sunt personalitatile istorice albaneze care ne retin atentia : Skanderbeg, Zog I si Enver Hoxha. E interesant de remarcat ca toti trei au fost initial sprijiniti de o putere straina sau in slujba ei, pentru ca, mai tarziu, sa sustina o politica de independenta fata de aceasta. 

albania
(4) Statuia lui Skanderbeg din Tirana.(Foto:Christian Guthier)

Fiul unui fost oponent al otomanilor, Gjergj (George) Kastrioti a fost luat ostatic la curtea sultanului si apoi trimis la scoala militara. Pentru victoriile obtinute in lupta, George a fost comparat cu Alexandru cel mare, de unde si porecla Skanderbeg (printul Alexandru). El va intoarce insa spatele turcilor, devenind unul dintre cei mai puternici oponenti ai lor din regiune si un aliat al lui Iancu de Hundeoara. Cercetand istoria, mai putem afla ca stindardul lui Skanderbeg a inspirat steagul actual al Albaniei (n-am putut afla, insa, daca tot el a inventat skandenbergul)

albania
(5) Skandenberg-ul, un sport fara legatura cu Albania?

albania
(6) Primul si ultimul rege al Albaniei: Zog I, Skanderbeg al III-lea (Ahmet Zogu)

Un posibil descendent al lui Skanderbeg a fost aristocratul Ahmet Zogu. Acesta a devenit primul presedinte al Albaniei in 1925 si primul sau rege constitutional in 1928. Desi musulman, presedintele Zogu a interzis portul valului si, ca rege, a jurat atat pe Coran cat si pe Biblie. Sprijinit inca de la inceput de italieni, el a fost inlaturat de indata ce politica sa a devenit prea independenta. Dupa abdicare, Zog a ramas, insa, un personaj pitoresc, cum puteti vedea aici.

Daca Zog nu a domnit decat 11 ani, Enver Hoxha (Hogea) a stat la putere aproape un sfert de secol. A inceput prin a fi fidel iugoslavilor, apoi sovieticilor si, mai tarziu, chinezilor. Mai tarziu, insa, si-a izolat tara de orice bloc politic sau economic, optand pentru autarhie. A construit scoli, spitale dar si peste 600.000 de buncare individuale, menite sa-i apere pe albanezi de dusmani. Tot el are meritul de-a fi inspirat numele lui Adil Hoxha, un „exchange student” albanez din The Simpsons.

albania
(7) Buncare de pe vremea lui Hoxha

Succesorul sau, Ramiz Alia, a stiut sa faca o trecere destul de lina catre economia de piata si pluralism politic, ceea ce nu a impiedicat exodul tinerilor schipetari.
In prezent, dupa o tranzitie problematica, Albania se afla cam departe de U.E dar mai aproape de NATO, in care spera sa fie admisa in 2008.
Albania e o tara ce merita vizitata, si nu doar de catre cei cu stramosi albanezi, ca mine :)

albania
(8) Adriatica, la Saranda

Cateva posibile destinatii: litoralul Adriaticii, orasele medievale Berat si Gjirokastra.

albania
(9) Gjirokastra- oras muzeu, pe lista UNESCO, alaturi de parcul natural si orasul Butrint.(foto: Alan Grant)

Daca nu aveti planificat un tur al Albaniei dar vizitati Corfu, nu ratati o excursie de-o zi in vecini. Niste rude apropiate de-ale mele au facut asta si nu vor uita cat vor trai vestigiile Butrintului, lasate de romani, bizantini si venetieni.

albania
(10) Butrint: bazilica (Foto: Alan Grant)

albania
(11) Centrul Tiranei (Foto: ©Mark Kerisson)

Cu mai putine vestigii, Tirana surprinde, totusi, prin blocurile sale repictate. Un fel de versiune mai artistica a celor din sectorul 5 - primarul este, totusi, un fost pictor...
Cum marturisesc atat localnicii, cat si cei ce-au vizitat-o, in Albania nu sunt mari probleme privind securitatea personala, poate cu exceptia anumitor zone din nord. La capitolul bucatarie merita mentionate burek-ul si salatele albaneze, iar ca bauturi brandy-ul („coniac”-ul) albanez si rachiul. Toate acestea pot fi apreciate mai bine in compania localnicilor, renumiti pentru ospitalitatea lor.

Ar mai fi multe de vorbit despre albanezi si rolul lor in istoria Romaniei sau despre imnul Albaniei, a carui muzica a compus-o Ciprian Porumbescu. Ma voi limita, insa, la a adauga cativa romano-albanezi la lista personalitatilor de origine schipetara.
- Personalitati internationale:

albania
(12)

·    Maica Tereza (nascuta in actuala republica Macedonia dintr-o mama catolica albaneza si un tata ortodox, probabil de origine aromana)
·    Ismail Kadare
·    Elisa Dushku (tata albanez)
·    John Belushi

- Personalitati din Romania
·    Vasile Lupu (posibila origine albaneza)
·    Familia Ghica (idem)
·    Victor Eftimiu (etnic slav din Albania)


Surse informatii: Wikipedia, Moreorless.au.com ,  si cele citate mai sus.
Surse si licente pentru fotografii:(11) Creative Commons Attribution 2.5
(1) (4) Christian Guthier, Creative Commons Attribution-NonCommerical 2.5
(2)Olahus, colectia  familiei, fara copyright
(3)(5)(7) Wikipedia, Licenta GNU
(6) licenta necunoscuta/imposibil de determinat
(8)(9)(10) Alan Grant, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5
(11)Mark Kerrison, © publicata cu permisunea autorului.
(12)Evert Odekerken, Creative Commons Attribution 2.5

1 comentariu

Albania
Sim
#1 -

:)

Albania este o tara destul de infricosatoare. Bine ai zis la inceputul articolului ca este ultima gaina a Europei. In primul rand, drumurile, oh drumurile. Sunt in mare parte nepavate. Am mers pe drumusri pe care harta Europei le arata ca drumuri de categoria I si nu erau PAVATE si aveau cratere in ele.
Soferii albanezi nu stiu sa semnalizeze. Parcurgand jumatate de tara, am vazut doar 2 masini albaneze semnalizand. Pietonii nu trec pe la trecere de pietoni. Reformulez: Exista foarte foarte foarte putine treceri de pietoni.
La intrarea in tara, pe la Shkoder am ajuns la un pod cu un singur sens si trebuia sa asteptam sa treaca masinile din sens opus. Si cat am asteptat un card de copii au tabarat pe masina noastra, tragand de usi, batand in geamuri.
Un sfat prietenesc: daca nu sunteti nevoiti sa treceti prin Albania, nu o faceti!!
:)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera