Seriale: Dexter - Patrick Bateman revisited?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dexter ia viata. Pe bune. Sub tagline-ul "Takes life. Seriously", Dexter ne tine in sah de mai bine de un an. Serialul a inceput in 2006, in octombrie, si este la a doua serie, aproape pe terminate si ea.

Dexter este Michael C. Hall, pe care l-am vazut in Six Feet Under (Sub Pamant S.R.L), in rolul lui David Fisher, antreprenorul de pompe funebre homosexual si cerebral.

Spoiler alert!

Ce este deci Dexter? Un serial politist categorisit de imdb drept thriller si drama, dar cu un umor foarte fin si cu accese de comedie.

dexter3.jpg

Cine este Dexter? Un medic legist, specializat in teoria tasnirii sangelui, care are... "nevoi speciale" si instincte de ucigas. Ca sa si le canalizeze, periodic hacuieste pe cineva, dar "victimele" sunt alese numai dintre alti ucigasi. Dexter este un om bun care face lucruri rele... sau invers?

Numele sau este foarte sugestiv si reprezentativ: dexter in latina inseamna "(mana) dreapta", de unde a derivat "indemanatic". Dexter este dibaci, dar este el si drept? In orice caz, mainile sunt un simbol recurent in serial - atasate sau nu posesorului original.

Sezonul 1 (12 episoade) se axeaza pe joaca lui Dexter, criminalul cu mutra inocenta de soarece de laborator, cu un ucigas in serie autentic, fara considerente "etice", dar cu un spirit ludic similar. Fiecare victima reprezinta inca o enigma de rezolvat, inca un centimetru ridicat la stacheta cursei catre o crima perfecta, curata, eleganta si inventiva.

Ideea nu este originala - nici a doppelganger-ului (sau a fratelui cel rau), nici a personalitatii bipolare (vezi Dr. Jekyll & Mr. Hyde), nici a ucigasului in serie de ucigasi in serie (vezi Suspect Zero), nici a monstrului cu chip de om ziua (vezi American Psycho si Shrek I).

Ceea ce da o nota aparte acestui serial este printre altele felul in care este tratata moartea - cu aceeasi raceala si detasare pe care o intalneai in Six Feet Under, de exemplu. Nu este nimic dezgustator, repingator sau revoltator intr-un Dexter mazgalit de sange pana la urechi, pentru ca Dexter este The Dark Defender.
 
dexter2.jpg

Si aici intervine acea tenta de comedie despre care am vorbit. Serialul se vrea distractiv; si este. Personajul lui Dexter, desi are nuante de supererou (la un moment dat chiar apare in mantie si cizme), nu este chiar atat de usurel. Discursul interior al lui Dexter urmareste neincetat actiunea filmului, dubland aparenta cu adevarul, ipocrizia normalitatii sale cu sinceritatea ("I'm a neat monster"). Dexter este un personaj pozitiv, detasandu-se categoric de imaginea de psihopat tip Patrick Bateman, la care exista multe aluzii in serial.

My pain is constant and sharp. I want my pain to be inflicted on others. I want no one to escape. But even after admitting this, there is no catharsis. My punishment continues to elude me. And I gain no deep knowledge of myself.


Nu este un citat din serial, ci din discursul final al lui Bateman din American Psycho - si aici se face diferenta: Dexter nu cauta decat criminali, nu se lanseaza urland psihopat cu toporul, ci are un ritual foarte meticulos. Iar la sfarsitul zilei, cand isi pune trofeul in colectie, simte ceva. Dexter, ca si Bateman, trebuie sa simta, pentru ca este gol pe dinauntru, "gol ca o cutie de gogosi".

Sezonul 2 schimba putin foaia. Tonul nu mai e jucaus - Dexter (sau mai degraba "realizarile" alter ego-ului sau) intra in centrul atentiei sectiei de politie unde lucreaza. Dexter devine vanatul. Intriga se crispeaza, povestea accelereaza... Dexter se opreste la episodul 10 (abia dat pe postul Showtime pe 2 decembrie).

dexter1.jpg
imaginile sunt luate de pe site-ul oficial, sectiunea downloads.5 comentarii

Seriale: Dexter - Patrick Bateman revisited?
idaho
#1 -

Comentariu nou

au aparut episoadele 11 shi 12 de cateva zile pe site'urile specializate. "They leaked". :D
Asta daca nu ai nimic de facut azi pentru 2h la munca.

Seriale: Dexter - Patrick Bateman revisited?
Cristina
#2 -

Comentariu nou
Hm. Dexter never leaks ;-)
Seriale: Dexter - Patrick Bateman revisited?
Patrick Bateman
#3 -

Comentariu nou

Whether or not Bateman actually commits the atrocities depicted in American Psycho is subject to debate. Throughout the novel, and especially during its final chapters, Bateman describes various incidents and events that are either outrageously unbelievable or patently delusional.
The ultimate reality of the novel is impossible to determine, since everything we know is filtered through Bateman's narrative; it is up to the reader to decide whether Bateman is a callous monster or simply a morbid version of Walter Mitty.

Dimensiunea asta lipseste in serial, iar pentru A.P. mi se pare esentiala..

Seriale: Dexter - Patrick Bateman revisited?
Blue Kat
#4 -

DEXTER RULES

Sorry, but I cannot agree with you. Premisele de la care pornesc scriitorii celor doua romane (A.P. & Dexter) sint complet diferite. Jeff Lindsay nu si-a propus sa ni-l faca simpatic pe Dexter prin strecurarea indoielii referitoare la veridicitatea crimelor sale. Ar fi fost facil si fumat. Dimpotriva, Dexter chiar este un sociopat, un criminal cu singe rece. Ceea ce il salveaza si pe el, si pe noi, cei care nu ne putem abtine sa nu-l iubim, este lupta lui uriasa de a ramine in cadrul unui cod moral. Daca vreti, e la fel de uman pe cit era simpaticul Data din Star Trek, cel care se straduia atit de mult sa-i imite pe oameni incit ajungea sa fie asemenea lor. Morala lui Lindsay este ca umanitatea este o chestie care se cistiga. Nu ne nastem oameni, ci alegem sa devenim. Iar noi, cei condamnati sa traim intr-o tara in care nu sint prea multi cei care merita sa fie numiti oameni ar trebui sa stim mai bine. Dexter devine uman pentru ca lupta cu dorinta lui irepresibila de a ucide (a se vedea ultimul capitol din primul volum al seriei) si alege sa nu ucida niciodata un nevinovat, ci doar un monstrii care, asemenea lui, simt nevoia sa ucida.

Seriale: Dexter - Patrick Bateman revisited?
victor
#5 -

Dexter Online

Va invit sa vizionati dexter, toate cele 3 sezoane si primul episod din sezonul 4 pe http://seriale.alese.ro/watch-dexter-online . sper sa va fie de folos

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera