Profil de metropotam - Catalin

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Catalin este o combinatie interesanta intre un pasionat de tehnologie si un intelectual in adevaratul sens al cuvantului, precum si dintre cineva amuzant, haios si cineva foarte serios si responsabil. Este implicat in mai multe proiecte, ia atitudine atunci cand este cazul si orice discutie cu el se transforma intr-o calatorie prin cultura si ideile lumii. Tocmai de asta, colectioneaza pareri si raspunsuri la 100 de intrebari, se implica in proiecte sociale, apara libertatea de exprimare si are un catastif in care citim multe despre literatura.

catalin tenita

Ce scrie la tine in buletin?

Scrie ca m-am nascut intr-o zi frumoasa de toamna, candva prin secolul trecut  - ce misto suna, asa retro, de parca as avea un buletin din acela  cu file ingalbenite si poza in sepia. Si litere rotunjite, victoriene sau macar art nouveau acolo unde scrie "Carte de identitate".
Dar din pacate realitatea e mai prozaica. Pe bucata de plastic pe care o avem cu totii (in afara de vagabonzii intelepti care renunta la inregimentare) CNP-ul incepe cu 1771004 – adica am 29 de ani, impliniti la inceputul lui octombrie.  Nu scrie daca as fi casatorit sau nu, dar o sa pun de la mine – nu sunt.

Si mai scrie un cod interesant – Y1K91. Suspectez ca este vorba de denumirea secreta si nepronuntabila a zeitatii mele patronatoare. De asemeni, seria (RT) arata ca sunt unul dintre multi precursori ai lui R2D2 din StarWars (robotelul-butoias).


Ce faci pentru bani?

Creez si tranzactionez idei for fun and profit. Ca multi altii pun si eu umarul la materializarea lumii a III-a (a ideilor/conceptelor) in lumea intai (cea fizica), cum ar zice Popper. Ceea ce seamana destul de mult cu materializarea lui Orbis Tertius, ca sa-i oferim o reparatie maestrului Borges.

Vand biti. Cei mai multi biti sunt biti seriosi, dar mai scapa si unii biti anarhici.

Lasand poezia la o parte sunt Managing Partner la TreeWorks – o firma de software pe care am fondat-o cu doi buni prieteni acum patru ani si ceva.

Imi place mult ce fac, pentru ca ma consider un traficant de informatie. Tine de structura mea. Nu imi plac chestiile facute din atomi, imi plac alea facute din biti. De ce? Pentru ca bitii pot fi stocati, tranzactionati, modificati mult mai usor. Economia asta postindustriala bazata pe biti este mult mai sexy.


Plantezi idei, plantezi copaci, faci colectie de raspunsuri. Ce se va intampla in continuare, ce vor face ideile, unde vor fi copacii?


Hai sa o luam cu inceputul: imi place sa tranzactionez idei. Sau mai direct spus sunt grafoman, guraliv si relativ egocentric. Premizele exhibitionismului intelectual, nu ?

Din aceste motive anul trecut m-am gandit eu ca ar fi bine sa imi trag si eu un blog – asta si pentru ca e o forma foarte buna de autoexplorare. Sa alegi ce scrii si mai ales ce nu scrii spune foarte multe despre tine.

Blogului ii zice catastif. Prin intermediul lui am cunoscut cativa oameni chiar misto de tot. Si tot traficand eu asa idei mai bune sau mai mediocre, m-am gandit ca ar fi misto o tribuna de exprimare a ideilor despre societatea in care traim, despre viitor, despre modul in care dorim sa fie lumea peste 15-25 de ani.

Uite, am 29 de ani si rational vorbind nu ma mai pot crede un copil. Dar pe de alta parte toti oamenii se cred in sinea lor copii. Cam cu totii credem intr-o figura paternalista care o sa rezolve lucrurile. Nu conteaza daca ii spui Dumnezeu sau mana invizibila a economiei de piata. Dar din pacate lucrurile nu merg intotdeauna asa. Nu traim in cea mai buna dintre lumi. Trebuie sa gasim calea insa catre o lume mai buna. Frumos, rational, implicat, evolutiv sau cum vrei tu, insa in primul rand prin implicare.

Proiectul asta al meu – 100intrebari – este tocmai despre acest lucru :
O tribuna  de exprimare a constiintelor. In problemele care conteaza cu adevarat. Ma tem ca societatea actuala tinde sa transforme omul intr-o faptura foarte superficiala. Si finalmente supusa. Sa segmenteze foarte brutal intre societatea civila (de fapt termenul societate civila prespupune implicare – hai sa ii spunem societatea consumerista si neimplicata) si clasa politica/birocratica.

Libertatea ca si concept tinde sa fie din ce in ce mai evanescenta – nu mai este evident ca omul este titularul deciziei politice iar clasa politica este doar executantul. E mai degraba un deal de tipul « voi ne dati prosperitate, noi va lasam sa va faceti jocurile voastre pe care oricum nu le intelegem ». Asta se intampla in toata lumea. Si se vede mai ales in rata absenteismului la vot.

Cica pe vremea lui Toqueville una dintre caractersticile esentiale ale societatii americane era participarea – oamenii faceau tot felul de asociatii politice, civice, de jucat piese de teatru, de discutat despre arhitectura orasului, de cantat la pian si tot asa. Oamenii interactionau.

Acum  niste cercetatori de la universitate au zis sa faca un studiu pe tema asta si gradul de implicare sociala se pare ca a scazut drastic. Oamenii nu mai au chef sa spuna public lucruri, sa faca chestii pentru binele comun. Si asa mai departe.

Cocooning
se numeste chestia asta. Iti tragi un televizor plasma cu diagonala de 90, un sound-system, o canapea de piele, carti multe, albume frumoase,  bucatarie cu bar, pahare de cristal, un frigider plin de mancare, vodka sau wiskey bun, sau vin si ce mai vrei tu si traiesti acolo in gogoasa ta. Fara se te mai uiti in jur. Fara sa te intereseze sa schimbi ceva sau sa te schimbi pe tine

Si apoi te recunosti cu altii la fel ca tine dupa brandurile pe care le aveti in comun. Si te certi pe Adidas vs Converse, sau pe marcile de laptop sau mp3 player. Discutii care nu aduc un plus de valoare.

Dar as putea sa o tin asa o zi – cu problemele consumerismului. Sa revin la 100intrebari.net

Este un proiect de implicare sociala. Dual. Prin exprimarea unei idei lumea devine un pic mai buna. Pentru fiecare om care are curajul sa vorbeasca, se va planta un copac. Colectionam asadar idei si dam copaci la schimb. Pana acum avem vreo 500 de raspunsuri de la peste 100 de oameni. Si suntem pe plus si cu copacii – avem un stoc (de fapt cash) pentru 300, asa ca asteptam oameni sa mai planteze.

Mi se pare ca este foarte importanta legarea asta a implicarii sociale si a protectiei mediului. Pentru ca in mod inevitabil, consumerismul este legat de distrugerea rapida a mediului – ceea ce finalmente duce la degradarea conditiilor de viata. Degeaba ai un apartament elegant sau o vila fascinanta daca aerul e irespirabil sau copacii se ofilesc in jur.

Si atunci implicarea sociala, atitudinea ecologica si downsizigul merg mana in mana.  "Greed is not good!", dar nu in sensul socialist-marxist. Ci mai degraba in termeni de sustenabilitate. Si de calitate a vietii. Cred ca trebuie sa cumparam timp cu banii, si nu invers cum se intampla de obicei.

Deci 100intrebari.net cam asta vrea sa faca. Sa colectioneze idei, si sa dea inapoi copacii. In general lucrurile in lume s-au intamplat invers pana acum: s-au taiat copacii, ca sa fie facuta hartie pe care sa se colectioneze idei.


Pana unde merge libertatea de exprimare? Pana unde merge corectitudinea politica? Se pot intalni amiabil?

Libertatea de exprimare este mult mai importanta decat corectitudinea politica. Corectitudinea politica tine de bun simt si de bun gust. Libertatea de exprimare tine de esenta omului. Nu poti sa fii om complet daca nu ai liberate de exprimare.

Asta inseamna ca trebuie sa acceptam chiar si manifestarile excesive alte libertatii de exprimare, pentru ca daca le interzicem interzicem insasi libertatea de exprimare.

Uite sa luam exemplul asta din leagea cultelor :

"În România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase."

Partea nasoala cu astfel de prevederi este ca dau nastere la arbitrarii si la restrangerea nejustificata a libertatii de exprimare. Pentru ca un astfel de articol poate sa insemne si interzicerea ca liderii spirituali sa se injure unii pe altii, insa si a bancurilor cu tenta religioasa bunaoara sau a publicarii "Versetelor satanice" a lui Rushdie.

BTW, intr-un articol din NY Times, Friedmann spunea ca Irakul va fi o reusita a politicii americane cand Rushdie va putea veni acolo sa vorbeasca liber la un miting. Dar daca "Versetele satanice" ar fi interzise si in Romania (desi e evident ca Polirom sau Humanitas nu le publica tocmai de frica unor actiuni violente – la naiba este singura carte a lui Rushdie care nu e publicata, deci ar fi instant best-seller), deci daca Versetele satanice ar fi interzise asta ar insemna ca suntem mai aproape de Iran si Irak decat de Franta sau SUA ?

Plus ca exista intotdeauna raspunderea civila delictuala daca un cult se considera jignit de un act ofensator. Nu este nevoie de incriminare penala, cum pare a sugera legea (sincer sa fiu nu stiu care sunt pedepsele pentru aceste acte).

Ce stiu insa este ca aceasta ingradire a dreptului la expresie e complet aberanta. Pentru ca potential orice opinie critica cu privire la culte si reprezentantii acestora si orice forma de manifestare artistica care are teme religioase ce nu sunt tratate dogmatic/canonic poate sa fie considerata o defaimare sau o ofensa.  De la Nietzsche la Dan Brown, o gramada de autori ar putea fi vanduti in magazine specializate, cu coperta neagra pe dreasupra ca la revistele porno.

Atentie, eu nu spun ca nu exista excese antireligioase. Exista, insa sunt parte a libertatii de constiinta, efectele colaterale ale acesteia fara de care libertarea nu poate exista, cand se pune problema balantei intre libertate individuala si protectia unor institutii (asta si pentru ca institutiile/structurile sociale sunt mult mai puternice decat indivizii). Asa cum eu nu suport manelele, horoscoapele si telenovelele, altii poate nu suporta muzica rock violenta care glorifica nu mai stiu ce zei pagani, sange pe pereti sau alte prostii de gen (nici mie nu imi place, de fapt), sau bancurile si caricaturile cu popi sau cu divinitati. Asa merg lucrurile pe aici, vorba lui Vonnegut. Putem sa schimbam canalul, pana cand vom gasi chestiile alea care sa placa la toata lumea. Si fireste, sa incercam sa dam dovada de bun gust - sa tragem un semnal de alarma, noi cei mai rationali, asupra manifestarilor aiurea, indiferent daca ne sunt afectate sau nu conceptiile.

In definitiv, cultele pot sa isi comunice opiniile despre diferitele manifestari cu potential ofensator. In baza aceleiasi libertati de constiinta. In definitiv, asa se pot antama dialoguri (doar daca exista o diferenta de pozitie). In definitiv, cultele au la dispozitie diferite forme de boicoturi sociale. Nu este nevoie ca statul sa se tranforme intr-un paznic al dreptei dogme si sa inceapa sa decida ce este defaimator sau nu. Asta inseamna pana la urma cenzura.


Ce te surprinde cel mai mult in Bucuresti?

Ca uneori, printre mormane de moloz, duhori aproape insuportabile si oameni vulgari, exista frumusete. Si exista chiar una mai naturala decat in metropolele asezate. Bucurestiul nu e ca Praga pictural. Sau ca Tokyo curat si metalic si exotic. Dar sunt lucruri frumoase totusi, pe care le poti suprinde cu coltul ochiului, trecator.


Daca ai fi metropoghid, unde ti-ai duce subiectii?


I-as duce la Sighisoara :) Glumesc, partial. Cred ca depinde de tipul vizitatorului. De unde vine, ce fel de om este  si asa si pe dincolo. Daca subiectul ar fi ca mine, l-as lasa sa hoinareasca singur. Sa fie relaxat, sa nu se astepte la prea multe si poate va avea norocul sa dea peste unghiul din care lucrurile se vad frumos.


Care e ruta ta zilnica?


Doamna Ghica – Bucur Obor – Unirea – (optional stat prin oras) – back home

catalin tenita


Ce-ti place, ce nu-ti place, ce ai schimba la Bucuresti?

Aici o sa dau un cut & paste din blogul meu :

1. Trei locuri care imi plac in Bucuresti
- Parcul Plumbuita pentru ca l-am vazut de-a lungul timpului in toate ipostazele, de la geamul dormitorului, si vara si iarna, si trist si expansiv. Kind of One hundred views of Mt. Fuji
- Cismigiul - pentru ca am baut cele mai misto din viata mea beri acolo, in studentie, cu prieteni cu care ma vad si astazi des si cu prieteni carora le-am pierdut urma (BTW, daca o fata zambitoare din Timisoara pe nume Cristina Sturza citeste acest blog, sau daca e cineva care stie de ea, sa dea un semn. Ofer si recompensa)
- Strazile cu casute din zona Armeneasca pana la Dacia si Eminescu - pentru ca te poti plimba pe acolo de o suta de ori si de fiecare data vei gasi ceva nou

2. Trei locuri pe care le detest în Bucureşti
- Toate locurile in care oamenii se aduna ca sa isi etaleze ambalajele gaunoase: Mallurile, restaurantele de fitze din Herestrau, parcarile din fata cazinourilor
- Teapa lui Gildus - un monument al revolutiei ratate, intr-adevar
- Magazinul Unirea - pe exterior cu toate meshurile alea, pe interior cu aglomerarea de bazar chinezesc cu preturi de Milano

Daca as putea schimba :

1. Mi-ar placea un rau central cu debitul de cel putin 5 ori mai mare decat Dambovita actuala.
2. Mi-ar placea sa nu existe praf – praful este chestia care urateste cel mai mult Bucurestiul.
3. Mi-ar sa avem in Bucuresti un turn sau zgarie-nor de cel putin 200 de metri pentru a vedea panorama si pentru a te orienta dupa el.


Prin ce e altfel Bucurestiul de restul lumii ?

Pentru ca aici s-au nascut Miticii si au devenit politicieni « respectati », oameni de afaceri « onesti » si profesori de inalta anvergura morala.

Si pentru ca, daca privim lucrurile « in mod empiric sau chiar primitiv » (asta am furat-o de la Madalin Voicu, mi s-a parut super-exprimare, cred ca si Locke ar fi fost de aceasi parere),  aici m-am nascut eu.

Dar si Kigali este altfel decat restul lumii pentru un kigalinez, nu ?


Scrisorica pentru dom' primar

Stimate Domnule Primar,

Considerand urmatoarele :
-    pretul unui metru patrat de piatra cubica (materialele + manopera) este de 500 de euro (cel mult)
-    suprafata circulabila de pe Lipscani este de maxim 3200 metri patrati (8 metri latimea X 400 metri lungimea)
-    Lipscaniul este considerat centrul istoric al Bucurestiului

De ce nu ati reusit sa asfaltati cum se cuvine aceasta artera pietonala in cei doi ani de cand sunteti primar ?

Stiind ca sunteti patron  la o fabrica de marmura, ati putea sa asfaltati Lipscaniul si cu marmura, nu ? Cred ca ati obtine un pret bun, daca v-ati urma vocatia civica care va facut sa va doriti postul de primar si ati renunta la marja de profit. Sa  traim bine, nu ?
21 comentarii

Profil de metropotam - Catalin
Pat Bateman
#1 -

Comentariu nou

ugleh.

Profil de metropotam - Catalin
chandoo
#2 -

Comentariu nou

...si ce e rau cand "Iti tragi un televizor plasma cu diagonala de 90, un sound-system, o canapea de piele, carti multe, albume frumoase, bucatarie cu bar, pahare de cristal, un frigider plin de mancare, vodka sau wiskey bun, sau vin..."

Mi se pare un pic gratuite comentariile domnului....stiti povestea cu vulpea si strugurii?

Profil de metropotam - Catalin
Pat Bateman
#3 -

Comentariu nou

Da, sunt curios daca firma lui lucreaza pe gratis sau pe bani:) Chandoo:)
Anyway, crappy interview.. Fitze.

Profil de metropotam - Catalin
Catalin
#4 -

for chandoo

Nu e rau cand ai respectivele lucruri. E rau cand ai doar astea, chandoo. Si ele te definesc. Si fara ele nu mai esti tu sau nu mai stii cine esti.

Si sa stii ca nu se aplica chestia cu vulpea, sincer.

Profil de metropotam - Catalin
chandoo
#5 -

Comentariu nou

poti sa ai "nimic" si sa te defineasca nimicul. nu e o regula. din contra, cand ai, vrei sa ai si mai mult. si cauti si descoperi si alegi.

Profil de metropotam - Catalin
boo
#6 -

bravo, metropotam :)

foarte buna alegere, ca sa zic asa :)

Profil de metropotam - Catalin
Catalin
#7 -

Comentariu nou
Pat Bateman, din contra incercam sa lucram pe bani cat mai multi, chestii cat mai interesante. Dar sa stii ca am facut si o gramada de lucruri gratis pentru cauze in care credem. Poti sa spui ca astea sunt fitze, eu insa cred ca anumite tipuri de implicare sociala sunt mai importante decat banii. Chandoo, sunt foarte de acord cu tine in privinta asta. Este foarte bine sa ai, sa vrei mai mult si sa alegi ce vrei de la viata ta. Ceea ce vrem poate ne defineste cel mai bine.
Profil de metropotam - Catalin
Irene
#8 -

Comentariu nou

De acord cu Boo. Este oricum mai mult decat un profil. Are alura de interviu :)

Profil de metropotam - Catalin
Eugen
#9 -

Catastif Power!

meserie :)

Profil de metropotam - Catalin
Ioana
#10 -

Comentariu nou
Pe cand unprofil de metropotam cu boo? :P
Profil de metropotam - Catalin
Cristina Foarfa
#11 -

Buna intrebare :))))

Chiar, Boo, cand un profil cu tine? (si noi o intrebam asta de hmmm.... mult timp :) )

Profil de metropotam - Catalin
boo
#12 -

:))

when i'll be metropocool enough, ti-am mai zis :))))

Profil de metropotam - Catalin
xamael
#13 -

os..

ideea cu proiectul cu cele 100 de intrebari s.a.m.d....interesant...un fel de voce a metropolei ...sa nu cada prea mult in latura sociologica sondaje de opinie...adica intrebarile astea sa fie flexibile

Profil de metropotam - Catalin
xamael
#14 -

si inca ceva

daca stau mai bine sa ma gandesc m-as alatura proiectului tau si unor oameni ca tine le-as oferi un suport

Profil de metropotam - Catalin
radu
#15 -

Comentariu nou

Ce fitze bai la Catalin? Sunteti nebuni? Omul le zice foarte bine cu "Cocooning-ul". Luxul este oricum un nonsens. Interviul e misto.

Profil de metropotam - Catalin
Pat Bateman
#16 -

Comentariu nou

radu, pentru unii un tv cu plasma nu e lux, ci doar ceva decent.
whatever..

Profil de metropotam - Catalin
Catalin
#17 -

pt. xamael

Salut xamael, da-mi o adresa de email si hai sa colaboram la 100intrebari. In ultimele 2 saptamani am lasat-o un pic mai incet pentru ca am fost cam prins, dar sunt convins ca o sa iasa ceva misto.

Profil de metropotam - Catalin
radu
#18 -

Comentariu nou

Pat Bateman: mai omule, continui sa te legi de cuvinte si sa pierzi esentialul. Daca in loc de PlasmaTV scria omul 80 de masini Porsche sau robinete de aur, era ceva diferit?

Profil de metropotam - Catalin
Earl of Slanders
#19 -

lol

radu, citeste si tu ce-ai scris, si da-ti cu parerea.
NORMAL ca 80 de porsche sau un plasma tv sunt lucruri diferite! Primul e un surplus deloc necesar, al doilea e un aparat care nu e un surplus, iti da o alta perspectiva asupra a ceea ce urmaresti pe tv.

Profil de metropotam - Catalin
vidal
#20 -

Comentariu nou

earl of slanders si pat bateman, cred ca ati citit doar cuvintele, nu si fraza. nu si paragraful.
"Iti tragi un televizor plasma cu diagonala de 90, un sound-system, o canapea de piele, carti multe, albume frumoase, bucatarie cu bar, pahare de cristal, un frigider plin de mancare, vodka sau wiskey bun, sau vin si ce mai vrei tu"
dupa care urma:
"...si traiesti acolo in gogoasa ta. Fara se te mai uiti in jur. Fara sa te intereseze sa schimbi ceva sau sa te schimbi pe tine"
dezbaterea cu plasma si cele paispe mii de mertane este superflua in context. nu era vorba despre nici o plasma.
ce i-as reprosa eu catastifului este o chestiune absolut de forma, in nici un caz de fond. e adesea cam pretios si cam alambicat in exprimare. nu e vorba c-ar fi murit cineva din asta vreodata, dar e pacat de mesaj... :)

Profil de metropotam - Catalin
salman
#21 -

hm

apar versetele

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera