's-Hertogenbosch

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
's-Hertogenbosch este numele unui oras din Olanda. Un nume complicat, aproape imposibil de retinut, poate de aceea i sa mai spune si Den Bosch - mult mai bine, parca, nu? Denumirea orasului tradusa in romana ar suna asa: Domeniile / Padurile Ducelui.

Ei bine, daca Bosch va suna cunoscut, aflati ca nu e vorba de marca de bormasini, ci de pictorul Hieronymous Bosch (1450 - 1516), care s-a nascut in acest loc si este cel mai cunoscut cetatean al acestui oras din toate timpurile.

Hertogenbosch
Gara din Den Bosch

In Den Bosch se poate ajunge foarte usor, fiind situat la doar 80 de km de Amsterdam, ceea ce inseamna cam 20-30 de minute cu trenul. Atestat prin secolul XII, adica de o vechime apreciabila (mai multa istorie aici), orasul este resedinta regiunii Noord Brabant si are o arhitectura foarte placuta, este plin de cladiri vechi, aici aflandu-se si cea mai veche cladire de caramida din Olanda, "de Moriaan".   

Hertogenbosch
De Draak

Cum iesiti din gara, la cateva zeci de metri departare, veti da cu ochii de o fantana arteziana foarte frumoasa. Probabil ca exista o legenda in legatura cu dragonul auriu din varf, ca fiind aparatorul domenilor ducelui sau ceva de genul. Am aflat mai tarziu ca statuia a fost donata orasului de catre o veche familie instarita, Drakensteyn, de unde si numele statuii.

Aceasta statuie mai este numita si "Statuia soacrelor", motivul si asemanarea sunt evidente. Exista si un obicei legat de aceasta statuie inaintea nuntii: mirele trebuie sa se urce cu ajutorul unei macarale sau whatever si sa puna o coroana de flori in jurul gatului bestiei in onoarea viitoarei soacre. Ma rog, nu toti cei mirii depun acest efort... doar cei mai excentrici.    

Hertogenbosch

Dupa ce treceti de simbolul orasului (dragonul auriu), daca mergeti drept inainte si traversati podul (orasul avand, cam ca orice asezare din centrul Olandei, o retea complexa de canale), veti ajunge pe o strada cu foarte multe magazine; merita sa aruncati o privire, pentru ca preturile sunt mai mici decat la noi.

In capatul strazii, daca faceti la dreapta, veti ajunge in centru, de unde puteti sa o luati in orice directie pentru a va rataci un pic si pentru a admira casutele si magazinele frumoase si prietenoase. De asemenea, in centru va puteti opri pentru a lua masa sau o gustare rapida si o cafea. In Den Bosch, asezare de nici 150.000 de oameni, veti gasi peste 350 de magazine de toate soiurile in care sa faceti cumparaturi sau sa luati masa.  

Hertogenbosch
Centru

Spre deosebire de Amsterdam sau Utrecht, Den Bosch se aseamana cu Delft: este un orasel mai linistit, nu atat de vizitat de turisti, nu este agolmerat si nici asa de scump precum Amsterdamul.   

Hertogenbosch

Din centru, de fapt din aproape orice loc din oras, se poate observa catedrala Sint Jan/ Saint John/St. Janskatedraal. Asa ca am luat-o la intamplare pe una din stradute ghidandu-ne dupa turnul inalt, in speranta ca nu vom nimeri in vreun dead end, ci la intrarea in catedrala. Lucru care s-a si intamplat.  

Hertogenbosch
St. Janskathedraal

Catedrala este impresionanta, impunatoare, gotica, intimidanta. Toate aceste senzatii devin si mai acute cand citesti pe placute ca a fost ridicata in 1220, cand nu existau macarale sau mai stiu eu ce tehnologie avansata. Impresia mea este ca era mai inalta decat un bloc de 9 etaje. Vizitarea turnului  de unde se vede tot orasul, va va rapi mai mult de o ora - asa ca e bine sa stiti acest lucru dinainte, pentru a nu va da planurile peste cap.     

Hertogenbosch

Daca va este rau de inaltime, aflati ca puteti sa faceti un tur al orasului cam in acelasi interval de timp imbarcandu-va pe un vaporas; imaginea de ansamblu nu este aceeasi, insa are farmecul ei. Noi am preferat sa vizitam totul by foot, pentru ca doar asa reusesti sa te amesteci cel mai bine si sa te bucuri de ce are orasul de oferit.     

Hertogenbosch

Plus ca stradutele inguste, dar nu foarte aglomerate, ne-au atras intotdeauna. Ar mai fi de spus ca Den Bosch are foarte multe statui, insa vizita noastra de doar 4 ore prin acest oras nu ne-a permis sa aflam prea multe despre fiecare in parte.  

Hertogenbosch
Janskathedraal
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera