Zadar

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

croatia

Daca vrei un loc exotic in care sa-ti faci vacanta, nu trebuie sa cauti prea departe. Ci doar doua granite mai incolo, in Croatia. Litoralul croat este extraordinar de frumos, Marea Adriatica este albastra, muntii sunt aproape.

litoral

Recomandarea noastra: orasul Zadar din centrul Dalmatiei, fosta colonie romana, in istoria mai recenta sub stapanire austriaca si a apartinut o perioada chiar si Italiei (1920). Se afla la capatul unei peninsule, e inconjurat in mare parte de un zid de aparare, cu turnuri si porti. Cel mai vechi este Turnul cu 5 laturi, din secolul 14. Cele doua porti, Poarta Mare si Poarta... Portului sunt de prin secolul 16.

zadar
sursa foto

In orasul Zadar poti ajunge cu avionul, via Zagreb, cu compania CSA, sau via Bratislava cu Sky Europe. O varianta si mai frumoasa este sa zbori la Ancona, in Italia, si de acolo sa iei feribotul peste Adriatica pana la Zadar. Calatoria dureaza 8-9 ore, detalii gasiti la Jadrolinja, care face trasee intre toate orasele de pe litoralul croat.

avion

Unde poti sta?
In primul rand ai de ales intre a sta la un hotel sau a inchiria o camera. Desi perspectiva de a sta "in gazda" nu suna chiar bine, trebuie sa stiti ca daca dati o tura in port, puteti gasi oferte de inchiriat cate o casuta intreaga, la niste preturi de dumping de genul 60 $ pe zi. Nu va deranjeaza nimeni, si daca aveti noroc, o sa gasiti in curte si un smochin aplecat de fructe coapte. Atentie, sunt soparle. Nu musca, stau pe pereti, se hranesc cu insecte de noapte si va privesc transparent si bifurcat.

Daca nu vreti chilipir la gazda, exista varianta hotelurilor.

Falkensteiner Funimation, 42-117 eur camera dubla (4*), Hotel Donat (3*), tot din lantul Falkensteiner, ca si Hotel Puntamika, Hotel Mediteranean, Hotel Kolovare, Vila Hresc, 40-90 eur camera dubla si un hostel, cu preturi intre 10 si 20 eur, in functie de sezon. Daca va duceti acolo cand nu e sezon turistic, gasiti locuri si fara rezervare, insa in timpul verii e recomandabil sa planificati dinainte, este plin de turisti.

Restaurantele
Bucataria din zona dalmata abunda in peste si fructe de mare, pe care le puteti gasi la majoritatea restaurantelor, in diverse combinatii, si foarte mult peste de care nu gasiti prea des pe meleagurile mioritice. Cateva restaurante mai rasarite: Kornat, Lungo Mare, Niko, Fosa, Marco Polo, iar Djina este un bar sic si foarte occidental.

Ce poti vedea in Zadar?
Fiind un oras vechi, e pacat sa nu il vizitati pe de-a-ntregul. Case mici si colorate, strazi intortocheate (atentie la sensurile unice!), are un centru medieval de toata frumusetea, iar faleza este minunata la apus. Din locurile care de obicei atrag turistii, amintim Biserica Sf. Donat, din sec.9, Catedrala Sf. Stosija (Anastasia), din sec.13, Biserica Sf. Maria , sec.11, Muzeul de arheologie (1830).

barca

Una din atractiile turistice cu cel mai mare succes este excursia cu vaporasul in arhipelagul Kornati. Dureaza o zi, costa cam 30 EUR, ti se serveste un mic dejun frugal si un pranz consistent, si exista o oprire langa parcul natural Telascica, unde se afla un lac extrem de sarat si de cald, Mir, in mijlocul unei paduri de pini si unor turme de magarusi.

mir

Din Zadar poti pleca mai departe spre Nord, spre Opatija si Rijeka sau in sud, spre Dubrovnik, iar in interiorul tarii trebuie neaparat sa vizitati Parcul National Plitvica Jezera, o minune de lant de cascade si lacuri naturale.

plitvica
Plitvica Jezera

Voi ati ajuns pe acolo?1 comentariu

Zadar
georgiana
#1 -

Comentariu nou

am fost, dar nu e suficient. mai vreau!!e superb,pozele sunt aproape irelevante pentru minunea peisajului croat!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera