Viata de zi cu zi in Shanghai

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Viata nu e scumpa, iar comunismul din Shanghai nu e aparent prea apasator. Supermarketurile gem de mancare si milioane de sortimente de produse, strazile comerciale sunt doldora de lanturi de magazine occidentale (Zarra, C&A, H&M, Apple store), iar sambata la 9 seara oamenii nu tropotesc spre baruri si cluburi, ci spre magazine, din care ies cu pungi peste pungi, sporovaind fericiti, sclavi ai consumerismului.

Shanghai Shanghai

Mancarea nu e nici ea scumpa, depinde unde alegi sa mananci. Calitatea restaurantelor difera de la gaura in zid cu plita si bucatar, care serveste mancarea afara, in strada, in conditii oarecum insalubre, pentru cativa yuani, la carciumioare de cartier in care parca ai avea curaj sa mananci cu vreo 30-40 de yuan pe saturate daca nu ai fi convins ca nu exista meniu in engleza si pana la restaurante cu staif, unde poti lasa intre 100 si 300 de yuan pentru o masa in doi. (1 euro = 9,3 yuan)

Shanghai Shanghai

Apa: nu bea apa de la robinet, nu e potabila. Noi am fiert-o de doua ori ca sa ne facem ceai (toate camerele de la hosteluri aveau ibrice electrice). Ne-am spalat pe dinti cu ea si am spalat cu ea cateva fructe, desi eram tentati sa folosim apa imbuteliata.

In rest am consumat lichide la sticla, nu fara experiente nereusite: mai intai am nimerit apa cu zahar; apoi am nimerit apa cu aspirina (un fel de apa tonica, avand un gust chimic pronuntat). Ceaiurile la sticla nu ne-au placut (iarasi gust chimic), si ne-am resemnat cu apa distilata la sticla. Cand am gasit in vreo doua restaurante apa minerala carbogazoasa, am baut-o toata seara precum niste muncitori in ocna de sare.

Curatenia e iarasi ceva relativ, depinde unde te duci. La metrou nu vezi pic de marker pe pereti si pe jos e tare curat. Pe strazile din mahala e o murdarie cumplita, mai ales in zonele tip piata. Chinezii scuipa. Tare si clar. Auzi la tot pasul horcaituri urmate de sunetul scuipatului in picaj. Nu te mira daca auzi si femei facand asta.

Toaletele... au fost si ele o experienta. Gasesti toalete publice pe toate drumurile, diaree sa fie. Nu, glumeam, dar s-ar putea sa nu scapi. Ori de la apa, ori de la mancare, s-ar putea sa ai nevoie sa faci harta toaletelor publice din cartier. Toaletele sunt in proportie de 90% turcesti, nu au hartie igienica, cuiere in cabine de care sa iti atarni vreo geanta sau haina, nu au nici sapun sau ceva cu care sa te stergi pe maini de apa. Cele mai multe erau insa curate, si nu au nici taxa de folosire. Se recomanda sa nu lipseasca din rucsac servetele umede, dezinfectant de maini sau sapun lichid si servetele uscate.

Shanghai Shanghai

Transportul in comun - imediat ce am ajuns, am inhatat cardul de transport in comun in Shanghai (SPTC), l-am umplut cu vreo 100 de yuan (10,6 eur) care ne-au ajuns o saptamana de drumuri frecvente. Desi cardul se poate folosi pe autobuz, troleibuz, metrou, feribot si chiar si taxi, nu am abuzat decat de metrou. In primul rand pentru ca nu am gasit o harta a autobuzelor in Shanghai (cum spuneam aici, au 1000 de linii), in al doilea rand pentru ca metroul e foarte bine pus la punct si ajunge peste tot.

O calatorie cu metroul costa in functie de distanta parcursa: 3 yuan sub 6 km, la care se mai adauga cate 1 yuan la fiecare km. Esti taxat la iesire. La intrare doar treci cartela prin fata masinariei (au turnicheti, ca si la noi). E greu sa te ratacesti, liniile sunt semnalizate pe culori, cu sageti mari pe jos si pe sus la nodurile de legatura. Pana si in metrou scaunele si barele au aceleasi culori ca linia pe care merge metroul: verde, rosu, albastru, etc. De asemenea, la fiecare intrare in metrou trebuie sa iti treci geanta pe la raze X (cand am venit de la aeroport a trebuit sa explicam prezenta in bagaj a unui dubios... spray deodorant).

harta
sursa

Iar daca nu te-au doborat poluarea, mancarea, apa si inghesuiala constanta, se poate sa-ti vina de hac traficul. Nu prin ambuteiaje fara sfarsit, ci prin circulatia haotica. Ca pieton, trebuie sa stai cu ochii-n paispe. Masinile opresc la rosu, dar furnicarul pe doua sau trei roti - nu. Ciclistii si scuteristii trec pe rosu sau pe verde, nu incetinesc, clopotesc insa disperat cand intra in intersectie, nu semnalizeaza, taie benzile, o iau printre masini sau pietoni.

Daca ai scapat de biciclisti si vrei sa traversezi pe verde, oricum trebuie sa casti ochii la masinile care au si ele verde din alta directie. Nu acorda prioritate pietonilor si nu incetinesc deloc daca esti in intersectie. Pietonii nu par nici ei sa se preocupe prea mult de culoarea semaforului, astfel incat am ajuns si noi sa trecem mai in siguranta pe rosu decat pe verde. Cand esti in China...


Mai citeste si Shanghai la prima vedere si nu pleca prea departe, metropotamul mai are multe de povestit despre China.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera