Veliko Tarnovo, mica Sighisoara a Bulgariei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In curtea vecinilor bulgari am descoperit o Sighisoara a fratilor nostri bulgari. Orasul Veliko Tarnovo este cunoscut ca si a treia capitala istorica a Imperiului Bulgar. Situat pe 3 dealuri si de-a lungul raului Yantra, oraselul medieval este locul perfect pentru amatorii de palate, cetati, manastiri si casute mici din piatra.

Tot aici, sus in deal, vei gasi si satul Arbanssi cu multe case din piatra, un deliciu pentru micul arhitect din tine. Orasul, de-a lungul istoriei, a fost locuit de traci, de romani si de otomani. In 1187, Turnovgrad (una din numeroasele denumiri ale orasului) devine capitala Regatului Bulgar, functie careia ii urmeaza anii de aur ai acestui oras.

Metropotravel: Veliko Tarnovo Metropotravel: Veliko Tarnovo

Odata ajuns aici nu vei sti care casa e de vizitat si care e o simpla casa locuita de bulgari. Asta pentru ca, in Veliko, fiecare locsor si-a pastrat aerul medieval. Hai sa-ti spunem noi ce e de vizitat si ce nu, ca sa nu te trezesti ca esti acuzat de intrare prin efractie pe teritoriu bulgaresc:

Dealul Tsarevets- cu tot cu cetatea si palatal de sus. Recomandam vederea panoramica din varful cetatii.
Rakovski Ulita- strada cu obiecte artizanale, cu mestesugari care isi lasa arta in vazul tuturor trecatorilor.
Biserici si manastiri- nu le mentionam pe toate pentru ca nu suntem siguri ca intra pe lista ta de obiective turistice.
Muzeul Adunarii Constituante si a Renasterii Bulgariei- in vechea cladire municipala otomana.

Metropotravel: Veliko Tarnovo Metropotravel: Veliko Tarnovo

Daca tot ai ajuns aici, profita de tot ce-ti ofera zona. Mai exact, plimba-te prin oras si prin imprejurimile orasului. Vei gasi vai si stanci numai bune pentur a-ti lega cablurile si a escalada putin. Aproape de Veliko poti sa vizitezi ruinele orasului roman Nikopolis ad Istrum, oras construit in anul 102 de Imparatul Traian.

Metropotamul cand a fost in Veliko Tarnovo a avut chef de o calatorie mai lenesa. Asa ca s-a plimbat agale pe ulitele orasului medieval, s-a oprit la fiecare masuta a fiecarui mestesugar, a testat bucatele bulgaresti si a dat o raita prin cluburile unui oras aparent linistit.

Asa ca, de data asta venim cu o recomandare dolce far niente pentru micul oras bulgaresc. Trebuie sa mananci "kavarma" dintr-un castron de lut in balconul unei case, devenit peste noapte prelungirea unui restaurant. Trebuie sa mergi intr-un club si sa te bucuri de preturile de non-club si sa incerci sa socializezi cu bulgarii. Trebuie sa mai manaci un pic pentru ca e tare ieftin la ei si orice plimbare trebuie sa se termine cu o rasplata in farfurie; nu uita sa incerci si branza lor, e un deliciu culinar care merita incercat.

  Metropotravel: Veliko Tarnovo  sursa foto

Daca iti place Sighisoara, fii sigur ca Veliko Tarnovo va fi orasul pentru tine. Si aici vei da peste bikeri in trupa mare, vei asista la spectacole de strada, vei vedea si un spectacol de lumini si te vei duce intr-o calatorie medievala pe la case cu obloanele trase si cu vopseaua stearsa de vreme.

Metropotamul s-a odihnit aici; sa nu te lasi pacalit de site-ul cu varianta in limba engleza. Acolo, nimeni nu stie de acest exercitiu lingvistic. Asa ca, inca o data, bazeaza-te pe comunicarea nonverbala.

Daca esti mai putin lenes sau daca ai fost cu ceva mai multa energie in acest oras, asteptam impresii mai active. :-)
1 comentariu

Veliko Tarnovo, mica Sighisoara a Bulgariei
Imperator
#1 -

Comentariu nou

Veliko Trnovo e un oras super... ar trebui mentionat ca obiectivele istorice vechi din oras sunt legate de tarii de origine romana din dinastia Asanestilor si un crampei de istorie romaneasca se afla acolo

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera