Timisoara

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

2

Timisoara este un Camelot al romanilor. O cetate de poveste a carei alura misterioasa a supravietuit pana astazi. Un oras unde centrul este inchis circulatiei si poti sa te plimbi in voie pentru a admira cladirile vechi in stil baroc, fara sa te claxoneze vreo Dacie ca sa te misti mai repede. O comunitate dintre cele mai diverse ale tarii, ai carui membri de diferite etnii si religii pastreaza impreuna echilibrul dintre traditie si modernitate.

Pentru ca asta este Timisoara la urma urmei. Regula care confirma exceptia. In Romania poti sa ai un oras prosper din punct de vedere economic fara sa distrugi traditiile si istoria comunitatii. Si daca luam in considerare ca Timisoara a fost primul oras luminat electric din Europa, primul oras cu proiectii cinematografice din Bucuresti, locul unde in 1989 a pornit Revolutia, devine evident ca nu este nevoie ca cineva sa incerce sa schimbe Timisoara. Se schimba singura, de la an la an, de la om la om.

Pentru pasionatii de geografie - Timisoara acopera o suprafata de 135 kilometri patrati, la 571 de km de Bucuresti, in campia de de vest a Tisei. Canalul Bega (amenajat in 1728) imparte orasul in doua, in partea de nord fiind centrul istoric si cultural, cu toate edificiile importante. Timisoara are o populatie de aproximativ 311 000 de locuitori, 400.000 daca luam in considerare si zonele metropolitane.

1

Cea mai scurta cale de la Gara de Nord pana in centrul este sa o iei pe Bulevardul Republicii. In drum spre inima Timisoarei, vei trece si pe langa unul dintre principalele ei parcuri, parcul Central. In general, Timisoara este un oras verde, nu doar datorita parcurilor intinse si ingrijite, ci si placurilor de verdeata si copaci care insotesc bulevardele serpuitoare. Parcul Central insa e unic prin faptul ca a fost construit pe locul unui fost cimitir militar, inchis in 1770.

Sursa

Pentru a reflecta istoria sa, monumentele de eroi se alatura fantanilor arteziene si foisoarelor parcului. Nu credem ca veti da peste stafii prietenoase, dar intr-un oras mistic precum Timisoara, nu se stie niciodata. Tot in Parcul Central s-a amenajat un skate park, unde se aduna rolerii si vitezomanii din orasul banatean.

Dupa ce treci de parcul central, o iei pe Bulevardul Carmen Sylva si ajungi in Piata Victoriei, desfasurata intre Cladirea Operei si Catedrala Metropolitana. Pe cele doua laturi ale pietei sunt insirate magazinase, buticuri si terase. Datorita lipsei masinilor, zona capata un aer boem. Urban in Timisoara nu inseamna neaparat si zgomotos sau aglomerat.

Sursa

Cladirea Operei isi imparte spatiul cu Teatrul National, Teatrul German si Teatrul Maghiar.  Corpul principal al cladirii a fost construit in secolul in 1753. Timisoara este unicul oras din Europa unde se joaca piese in trei limbi: romana, germana si maghiara.

Locul este impanzit de porumbei, iar daca cineva ar vedea cum vizitatorii se straduiesc sa hraneasca vietatile inaripate, ar cred ca membrii familiei columbiforme sunt de fapt stapanii pietii. Dar nu-i asa. In Timisoara, oamenii si porumbeii traiesc in perfecta armonie.

"Am locuit in Timisoara toata viata, si niciodata nu mi-a lasat un porumbel vreun cadou pe geaca. Si nici nu cunosc oameni care sa fi avut nenorocul asta" ne-a marturisit Madalina, studenta la Politehnica.

Piata Victoriei este o piata a palatelor (Palatul Lloyd, Palatul Neuhausz si Palatul Hilt sunt doar cateva exemple), a cladirilor vieneze care aduc aminte de fastul de alta data, dar peste toate domina Cladirea Metropolitana (80 de metri in lungime si 60 de metri inaltime). Construita in stil moldovenesc, este una dintre victimele preferate al legiunilor de fotografi care trec prin oras.

Dupa ce v-ati desfatat destul cu bijuteriile urbane din centru, puteti sa mergeti la o plimbare pe malurile Begai, raul imbratisat de arcade de ramuri si flori.

Continuand spre sud, pana la intersectia dintre bulevardele Mihai Viteazu si Vasile Prevan, ajungem sa vedem o alta latura a vietii din Timisoara, o latura care inseamna deopotriva stres, nervi, distractie si noptii pierdute in camin. E vorba de studentie, foarte puternica pe pozitii in Timisoara, vechi centru universitar.

La intersectie se afla unul dintre corpurile Politehnicii, car gazduieste Facultatile de Electronica si Electrotehnica. Cei care invata aici remarca cu ironie ca edificiul "seamana cu un gay club" din pricina culorilor tipatoare.

poli

Daca o luam spre nord in schimb, si tot mergem pe strada Alba Iulia, trecem de Piata Libertatii...

Ajungem in Piata Unirii si vedem domul Romano-catolic din TImisoara, construit intre 1736 si 1774.

Continuand spre nord si pe langa parcul Botanic, ajungem la Iulius Mall. Construit in 2005, este unul dintre cele mai moderne malluri construite in Romania si categoric cel mai mare din vestul Romaniei. La intrare in cladire exista doua panouri de alpinism, pentru aspirantii la titlul de "Batman din Banat".

mall

Vorbind de latura culinara a orasului, daca sunteti in Timisoara nu trebuie sa ratati plescavita, specialitate sarbeasca de prin partea locului. Puteti de asemenea sa mancati precum Arthur si Cavalerii sai la restaurantul Camelot, unde nu trebuie sa va deranjati cu tacamurile.

Fiind un oras european si centru universitar in acelasi timp, nu ar trebui sa ne mire ca Timisoara are o viata de noapte dintre cele mai active. Lemon si Gulliver sunt preferatele tinerilor. Pentru rockeri exista Club 30, unde membrii formatiei Cargo isi sarbatoresc zilele de nastere. Sinatra este un club elegant, destinat celor care stiu ce inseamna oldschool.

Pentru cine vrea sa stie mai multe despre Timisoara, cetatea moderna are destul site-uri si bloguri dedicate ei, pentru a explora tot ceea ce inseamna stilul de viata timisorean. In primul rand avem chiar Timisoara.ro, apoi TimisoaraOnline, site foarte bogat in informatii utile, si pe de alta parte avem Timis-online, care ofera si informatii despre localurile si evenimentele din intreg judetul Timis. Nu uitati nici de site-ul oficial al Primariei Municipiului Timisoara sau de paginile specializate de Sapte Seri. Pentru o istorie condensata a municipiului Timisoara, puteti viziona urmatorul mini-documentar, care circula de cateva luni pe YouTube.


night

Indiferent cate s-ar scrie si cate s-ar posta despre Timisoara, nu vei ajunge sa o cunosti altfel decat pe calea propriilor simturi. Ca si oamenii, este in continua schimbare. Nu este un oras perfect, dar nici nu ne dorim acest lucru. Este de ajuns ca Timisoara sa fie un oras curat, romantic si boem, pentru ca noi sa ne indragostim de el.

Voi ati fost in Timisoara? Ce credeti despre el, ce v-a placut si ce nu v-a placut? Dintre cititorii din Timisoara - ce ne-a scapat? Ce ar mai trebui adaugat?
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera